Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Administraţie centrală

Tăriceanu a cerut activarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut în prima sedinta a Executivului activarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si a comitetelor ministeriale pentru situatii de urgenta, în vederea prevenirii unor situatii dificile determinate de o eventuala înrautatire a vremii. Comitetului National pentru Situatii de Urgenta se constituie si functioneaza sub conducerea nemijlocita a ministrului administratiei si internelor si sub coordonarea primului-ministru.

Bucureştenii merg din nou la vot pe 10 aprilie 2005

În şedinţa de guvern de ieri s-a stabilit data de 10 aprilie 2005 pentru primul tur al alegerilor pentru primăria Capitalei. Premierul interimar, Eugen Bejinariu, a precizat că data menţionată a fost aprobata la propunerea prefectului Capitalei. 'În cazul în care pentru alegerea primarului general al Bucureştiului va fi necesară desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, acesta va fi organizat în cel mult 14 zile de la data primului tur', a precizat Bejinariu.

Prima şedinţă a noului guvern: miercuri după-amiază

După obţinerea votului de învestitură în cadrul şedinţei celor două Camere reunite ale parlamentului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat, marţi seara, că noul guvern se va reuni în prima sa şedinţă, miercuri, probabil în jurul orelor 17.00-18.00. Cu acest prilej, a menţionat noul prim-ministru al ţării, va fi discutată tema cotei unice de impozitare.

De asemenea, premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat că, până la sfârşitul anului, vor fi numiţi şi instalaţi noii prefecţi.

Şedinţa de guvern din 28 decembrie 2004 (II)

1. Hotarare privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole Potrivit Hotararii, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizati in exploatatii agricole, in baza prevederilor OUG nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.

Actele normative incluse pe Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului României

PROIECTE DE HOTARARE

1. Proiect de Hotarare privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole 2. Proiect de Hotarare privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul animalier, pentru cresterea productiei animaliere si piscicole, precum si a efectivelor de animale

Senatul va dezbate proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

Senatul se va reuni luni in plen, avand pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind abilitarea Executivului de a emite ordonante si validarea componentei noului Consiliu Superior al Magistraturii. Comisia Juridica a Senatului va analiza dosarele viitorilor membri ai CSM si va decide daca este cazul ca acestia sa fie audiati.

Silvian Ionescu - viitorul prefect al Capitalei

Surse din interiorul coaliţiei de guvernare dau drept sigură numirea democratului Silvian Ionescu în funcţia de prefect al Capitalei. Silvian Ionescu este unul dintre membrii fondatori ai FSN şi un apropiat al lui Petre Roman. În trecuta legislatură şi-a dat demisia din calitatea de consilier în Consiliul General al Capitalei, pentru a se dedica afacerilor.

Paşapoartele vor fi eliberate de Prefecturi din 2005

De la începutul anului 2005, serviciile de evidenţă şi eliberare a paşapoartelor vor funcţiona în aparatul propriu al Prefecturilor.
Ministrul delegat pentru administraţia publică, Gheorghe Emacu, a anunţat vineri, în cadrul videoconferinţei, că, până în prezent, au fost aprobate în majoritatea judeţelor, prin ordin al prefectului, structura organizatorică, statul de funcţii şi numărul de posturi prevăzute de lege pentru acest serviciu, împreună cu avizul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Termenul de achitare a taxei de drum a fost prelungit

Conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri a prelungit termenul de achitare a taxei de drum, rovinieta, pana la 15 ianuarie 2005. Taxa, care este obligatorie pentru posesorii de autovehicule, va putea fi achitata incepand de saptamana viitoare la 168 de benzinarii PETROM si 314 oficii postale, precum si la sectiile de drumuri nationale ale companiei nationale de specialitate.

21 de prefecţi au devenit parlamentari

Guvernul a eliberat din funcţie 21 de prefecţi care au devenit, în urma alegerilor generale, senatori sau deputaţi. Reprezentanţii Guvernului în teritoriu care au renunţat la fotoliile de prefect în favoarea celor din Parlament sunt din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea.

Cota unică de impozitare - prima măsură care va fi luată de noul Guvern

Introducerea cotei unice de impozitare de 16%, prima masura importanta anuntata de Alianta PNL-PD va fi realizata printr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal - a declarat vicepresedintele PD, Adriean Videanu. Videanu a adaugat ca guvernul Tariceanu si-ar putea asuma raspunderea in fata Parlamentului in luna februarie pentru un pachet de legi mai complexe

Videoconferinţa cu prefecţii şi autorităţile administraţiei publice locale

Vineri, 24 decembrie 2004, ora 09.00, la Palatul Victoria va avea loc videoconferinţa cu prefecţii şi autorităţile administraţiei publice locale.
Şedinţa va fi prezidată de Gheorghe Emacu, Ministru delegat pentru Administraţia Publică.

Agenda videoconferinţei cuprinde:

· Probleme actuale ale administraţiei publice.

Preşedinţii de comisii din Cameră, la fel ca liderii de grup

Nici nu s-au instalat bine în fotoliile de parlamentar, că deputaţii au şi trecut la modificarea Regulamentului Camerei, astfel încât acest document să răspundă pretenţiilor noilor demnitari. Astfel, plenul forului legislativ a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că preşedinţii comisiilor permanente vor beneficia de facilităţi similare cu cele ale liderilor de grup, respectiv autoturisme, personal de secretariat şi de specialitate şi logistica aferentă.

Bătălia pentru controlul SRI se dă între 'greii' PSD

Pentru funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare comune pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii se duce o luptă strânsă. Până acum, pentru funcţia de preşedinte al comisiei, şi-au anunţat candidatura „patru grei” ai PSD. Este vorba de fostul ministru de interne, pe vremea guvernării Văcăroiu, Doru Ioan Tărăcilă, de fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, şi de încă actualul ministru al administraţiei şi internelor, Marian Florian Săniuţă.

Băsescu nu crede că Guvernul va trece 'din prima'

Credincios promisiunilor din cadrul campaniei electorale, preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat în urmă cu câteva minute, pe Călin Popescu Tăriceanu pentru postul de prim ministru. În cadrul unei conferinţe de presă, Traian Băsescu a subliniat că l-a nominalizat pe Tăriceanu fără ' a avea certitudinea că va forma un Guvern care va trece din prima de Parlament'. Dar, a subliniat preşedintele, 'ar fi bine să reuşim, pentru că avem de modificat legislaţia fiscală'.

Mona Muscă ar putea fi viitorul ministru al Culturii

Deputatul PNL Mona Muscă, actualul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar putea deveni ministrul culturii, în viitorul guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu, au declarat surse din cadrul Alianţei D.A. Una dintre măsurile pe care le va lua Mona Muscă, în cazul în care va ajunge ministru, va fi trecerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, din subordinea Guvernului, în cea directă a Ministerului Culturii.

Şedinţa de guvern din 21 decembrie 2004 (II)

1. Hotarare pentru aplicarea de catre Ministerul Justitiei a prevederilor Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justitiei de a vinde locuintele de serviciu pe care acesta le are in administrare. Prin actul normativ se aproba Normele metodologice privind vanzarea locuintelor de serviciu aflate in administrarea Ministerului Justitiei. Acestea reglementeaza, in mod unitar, vanzarea locuintelor de serviciu aflate in administrarea Ministerului Justitiei si a unitatilor subordonate, titularilor contractelor de inchiriere a unor astfel de locuinte.

Cine va fi premier interimar?

În urma demisiei premierului Adrian Năstase, care a fost ales luni preşedinte al Camerei Deputaţilor, demisie care se va produce în şedinţa de guvern de astăzi, Traian Băsescu urmează să desemneze un premier interimar. Acesta va prelua răspunderile Executivului pe o perioadă de câteva zile, până când Alianţa PNL-PD va anunţa formula noului guvern. În mod normal, afirmă surse juridice din Bucureşti, Băsescu ar trebui să numească unul dintre cei trei vice prim-miniştri ai guvernului, respectiv Dan Ioan Popescu, Ioan Talpeş sau Marian Florian Săniuţă.

Din Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului, la data de 21 decembrie 2004

Actele normative incluse pe Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului României, din 21 decembrie, ora 10.00: PROIECTE DE HOTĂRÂRE

1. Proiect de Hotărâre privind acordarea ajutoarelor de pornire asociaţiilor producătorilor agricoli din zona montană

2. Proiect de Hotărâre pentru aplicarea de către Ministerul Justiţiei a prevederilor Legii nr.579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care acesta le are în administrare

Nicolae Văcăroiu, reales preşedinte al Senatului

Nicolae Văcăroiu a fost reales în funcţia de preşedinte al Senatului României după o serie de controverse cu privire la modul în care senatorii îşi vor exprima opţiunea de vot. Reprezentanţii Alianţei D.A. în Senat au insistat pentru păstrarea secretului votului şi chiar au părăsit şedinţa după ce nici una din propunerile lor pentru desfăşurarea alegerii preşedintelui Senatului nu au fost aprobate.

Nicolae Văcăroiu a fost reales cu 76 de voturi pentru şi doar 2 împotrivă.

Adrian Năstase a fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor

După discuţii îndelungate privind modul cum ar trebui să se desfăşoare alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase a fost ales la conducerea Camerei pe baza unui vot secret, obţinând 173 de voturi din cele 332 exprimate. Cele 173 de voturi obţinute de Năstase sunt cu 6 mai multe decât numărul minim necesar pentru validare.

Şi senatorii depun astăzi jurământul

Plenul Senatului se reuneşte luni, la Sala Omnia, începând cu orele 15.00. Fiecare senator în parte va depune astăzi jurământul de credinţă. În plus, reprezentanţii Camerei Superioare a Parlamentului îl vor valida pe senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Aurelian Prodan, care îl va înlocui pe ex-democratul Brânduşel Nichitean, care s-a făcut vinovat pentru fraudarea alegerilor (a votat de mai multe ori). De asemenea, tot în şedinţa în plen, vor fi anunţate şi funcţiile ocupate de fiecare formaţiune politică în conducerea Senatului.

PNA nu va fi supus unui audit internaţional

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Alina Tonigaru, a făcut cunoscut, joi, că auditul internaţional, pe care intenţionează să îl solicite instituţia respectivă, până în luna martie 2005, nu vizează activitatea Parchetului Naţional Anticorupţie. Astfel, PNA va efectua o evaluare proprie la sfârşitul lui ianuarie, Parchetul condus de către Ioan Amarie fiind, potrivit Ministerului Justiţiei, “o instituţie autonomă şi independentă, cu atribuţii bine stabilite în lupta anticorupţie”.