Adrian Năstase la inaugurarea oţelăriei electrice de la Călăraşi

'Acest proiect înseamnă, de fapt, garanţia că vor continua investiţii pentru alte produse semifinite importante pentru construcţiile din România, pentru infrastructura din România, dar şi pentru export. Este nevoie în România de tot mai multă ţaglă, este nevoie de şină de cale ferată, este nevoie de structurile pentru poduri, pentru lucrări de artă importante în ceea ce priveşte infrastructurile pe care le construim'. Mă bucur foarte mult că, după doi ani de zile, am reuşit să pornim un proiect important pentru Călăraşi, dar şi pentru economia României. Donasid reprezintă, deocamdată, doar punctul de plecare pentru revitalizarea infrastructurii de aici, de la Călăraşi. Este un început care a fost dificil, cu atât mai mult cu cât, după patru ani de zile, practic, trebuie verificat fiecare şurub, fiecare aducţiune, în afară de investiţiile mari legate de partea electrică şi de ceea ce reprezintă cuptoarele şi mecanismele de turnare. Acest proiect înseamnă, de fapt, garanţia că vor continua investiţii pentru alte produse semifinite importante pentru construcţiile din România, pentru infrastructura din România, dar şi pentru export. Este nevoie în România de tot mai multă ţaglă, este nevoie de şină de cale ferată, este nevoie de structurile pentru poduri, pentru lucrări de artă importante în ceea ce priveşte infrastructurile pe care le construim.

În plus, Donasid va reprezenta şi nucleul central al parcului industrial care se va dezvolta pe întreaga zonă Sidex. Sunt bucuros că a apărut acest început de tip de activitate industrială după 1989, punându-se în valoare unele dintre investiţiile făcute cu multă trudă de populaţia României înainte de 1989. Datorăm, însă, acest proiect partenerilor italieni de la Beltrame şi vreau să îi mulţumesc domnului Beltrame şi colegilor săi pentru eforturile de investiţii şi pentru efortul de a se adapta la o zonă dificilă din punct de vedere al aşteptărilor şi al programelor sociale. Aşteptăm cu interes să vedem care sunt urmările necesare. Guvernul îşi va îndeplini promisiunile în ceea ce priveşte transferul de proprietate şi, în acelaşi timp, asigurarea utilităţilor necesare pentru viitor.

În ceea ce priveşte firma Beltrame, aşteptăm în continuare investiţiile promise şi asigurarea celor aproximativ 2000 de locuri de muncă în anii care urmează. Există acum o bază industrială care, fără îndoială, va fi încurajată prin venirea altor investitori din Italia şi din alte părţi, inclusiv pentru ceea ce consider esenţial în Călăraşi, şi anume, industria alimentară. Dar despre aceste proiecte vom discuta probabil cu un alt prilej.

Acum, în această zi specială, care este şi Ziua Tricolorului, cred că este important să simţim un moment de mândrie pentru siderurgia românească, dar şi pentru capacitatea noastră de a ne adapta la standarde moderne, europene în ceea ce priveşte producţia şi protecţia mediului.

Întrebare: - Domnule prim-ministru, credeţi că va reînvia Călăraşul cu ocazia asta?

Adrian Năstase: - Este, deocamdată, unul dintre paşii necesari. Sunt câteva sute de locuri de muncă iar ele, fără îndoială, vor conta, mai ales într-unul dintre judeţele cele mai sărace din România. În acelaşi timp, este vorba şi de sumele care vor fi plătite, sunt convins, la bugetele locale, care vor conta, de locurile de muncă ce se vor crea în zona de servicii, este vorba de proiectele de construcţii care, de asemenea, vor fi importante, locuinţe şi aşa mai departe. Italienii care vor veni aici vor trebui să-şi cheltuiască o parte din bani în Călăraşi şi sunt absolut sigur că, din punctul acesta de vedere, prin mecanismele de investiţii, dar şi de consum, zona Călăraşului va avea de câştigat.

Întrebare: - Pot să vă întreb şi eu cum a decurs operaţia din Germania?

Adrian Năstase: - A decurs foarte bine, după cum vedeţi, sunt în plină formă. Colegii mei se aşteptau, poate, să stau mai mult în concediu. Vreau să vă spun că după amiază vom avea o şedinţă de Guvern destul de agitată.

Întrebare: - Ce ne puteţi spune despre lămuririle pe care trebuie să le daţi Guvernului israelian după interviul Preşedintelui? Aseară, ambasadorul Major a spus că aşteaptă lămuriri din partea Executivului.

Adrian Năstase: - Eu cred că domnul Preşedinte Iliescu a lămurit pe deplin afirmaţiile din interviul respectiv. Scrisoarea pe care a trimis-o Preşedintelui Israelului, de asemenea, cred că este un element care a clarificat aceste aspecte. În ceea ce mă priveşte pe mine şi în ceea ce priveşte Guvernul, aşa cum stabilisem mai de mult, urmează, la rândul meu, să îi trimit o scrisoare premierului Sharon, dar este vorba mai curând de o chestiune legată de o poziţie anterioară a Guvernului, tocmai pentru a clarifica şi la nivelul Guvernului nostru ceea ce trebuie să fie spus, fără nici un fel de ambiguitate, pentru relaţia dintre România şi Israel.

Vă mulţumesc foarte mult.

domeniu: 
categorie: