Afacerea 'Gerald', o hoţie aproape perfectă

Afacerea 'Gerald' a fost pusă la cale, în 1992, de doi tineri: Corneliu Gerald Gorduna, 24 de ani, fost membru al gărzii de corp a lui Ceauşescu şi de către Sorin Isac, 25 de ani, fiul fostului şef al Gospodăriei Centrale de Partid. Societatea 'Gerald' a fost înfiinţată în 1992 şi a funcţionat din octombrie 1993 pînă în martie 1994, moment în care a fost descoperită starea ei de insolvabilitate.
La joc, desfăşurat pe 'principiul piramidal', au depus sume de peste 47 de miliarde de lei 390.476 de oameni, din toate colţurile ţării, chiar şi din Republica Moldova.

Conform regulamentului de joc, aceştia ar fi trebuit să primească aproape 400 de miliarde de lei. În realitate, doar 57.986 persoane au beneficiat de sistemul acestui joc, încasând suma de aproximativ 46 de miliarde lei. Marii îmbogăţiţi ai escrocheriei nu au putut fi aflaţi niciodată, deoarece listele cu primii ciştigători de la acest joc au fost distruse înainte de declanşarea anchetei sau chiar după. Ceilalţi 332.490 de oameni s-au regăsit pe listele celor înşelaţi.

La începutul anului 1994, cei doi iniţiatori au fugit din ţară cu 4 miliarde de lei, nu înainte de a-şi vinde părţile sociale lui Nicolae Crăciun, care şi-a însuşit, fără forme legale, 555.528.448 de lei. Ion Popescu, căpitan în rezervă a SRI, a cumpărat tot în 1994, de la Crăciun, părţile sociale ale societăţii şi a devenit unic acţionar.

Pentru a transporta 'dosarul Gerald', care are 65 de volume, de la Parchet la Tribunal, anchetatorii au făcut trei drumuri cu o Dacia Break. Sumele recuperate de comisia de lichidare au permis achitarea către pagubiţi doar a unui procent de 11%.din sumele depuse. Mulţi şi-au vândut casele sau şi-au depus toata averea în jocul de întrajutorare care i-a dus la ruină.

Corneliu Gerald Gorduna a fost arestat pentru înşelăciune şi gestiune frauduloasă, la Focşani, pe 22 martie 1994. El a obţinut apoi strămutarea procesului la Buzau, de unde a fost eliberat pe cauţiune la 16 februarie 1995. La scurt timp după eliberare, Gorduna a părăsit ţara. După ce multă vreme nu s-a mai ştiut nimic despre el, timp în care existau informaţii că se afla în Argentina, a anexat la dosar un certificat medical, eliberat de un medic din Los Angeles, prin care anunţa că este bolnav de pneumonie şi că se trateaza acolo.
Autorităţile române au cerut arestarea lui Corneliu Gerald Gorduna, despre care au aflat ca s-a căsătorit cu o americancă şi l-au pus sub urmărire internaţională prin Interpol.

Gorduna a fost menţinut în detenţie la o periferie a oraşului Miami, în Florida. Un judecător american a respins cererea de extrădare formulată de România pentru Gerald Gorduna din Miami Lakes, cercetat pentru fraudă, argumentând că România nu a reuşit să demonstreze culpabilitatea acestuia. Judecătorul a declarat că documentele furnizate de România nu dovedesc implicarea lui Gorduna în comiterea delictului care i se imputa, delict ce datează din 1996. 'Acest caz este închis', a spus el, suspendând restricţiile impuse lui Gorduna.

Sorin Isac este şi el liber. În spatele lui sunt 'puse' şase miliarde de lei. Anchetatorii au stabilit că Isac a cumpărat cu 3 miliarde de lei 17.800 certificate de proprietate, documente care au dispărut, într-un mod miraculos, din sediul Gerald-ului în aprilie 1994. Un miliard de lei l-a luat de la Bucureşti, unde jocul de întrajutorare mai avea o filială. Un alt miliard de lei l-a luat de la Focşani să-l depună în Bancă, dar banii n-au mai ajuns în cont. În final, aproximativ un miliard de lei l-a luat de la casierie, dar banii n-au mai ajuns la depunători.

În anul 1996, Sorin Isac a fost reţinut de poliţişti în Austria, dar, din motive rămase deocamdată necunoscute, a fost eliberat, deşi cu Austria ţara noastră semnase un acord de extrădare. Acesta l-a sunat, din Austria, pe procurorul care îl ancheta, şi i-a spus să îşi ia gândul de la el, pentru că pleacă în America.

Totuşi în cele mai multe dintre cazuri, extrădarea se acordã pentru infracţiuni internaţionale. Acestea sunt fapte penale foarte grave, incriminate în condiţii similare, în mai multe state, în temeiul unor convenţii internaţionale, între care menţionãm terorismul, perateria maritimă, perateria aeriană, taficul de stupefiante, falsificarea de monedă, traficul de femei şi copii etc.

domeniu: 
categorie: