Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Afaceri

Ofertanţi pentru Daewoo Craiova

Compania Daewoo Automobile Craiova a primit mai multe oferte de cumpărare, susţin susrse din cadrul Ministerului Economiei.
Firma General Motors care a preluat în anul 2002 firma coreeană 'Daewoo Motor' nu s-a arătat până acum interesată de fabrica de la Craiova.

Surse din cadrul pieţei auto susţin că firma Renault ar putea fi interesată de uzina de la Craiova, însă nu este exclus nici ca marile grupuri de pe piaţă să cumpere uzine pentru a produce la Craiova componente sau chiar autovehicule sub marcă proprie.

Capitalul minim al firmelor de asigurări va creşte de şase ori

Limita minimă a capitalului se va dubla pentru început pentru ca până în iunie 2006 să atingă o valoare de şase ori mai mare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Reglementările CSA impun societăţilor asiguratoare să-şi majoreze capitalul, până la 30 iunie 2005, la un nivel de 40 de miliarde de lei pentru asigurările generale, fără poliţe obligatorii, 65 de miliarde de lei pentru toate tipurile de asigurări generale şi 60 miliarde de lei pentru poliţele de viaţă.

SIF Muntenia a vândut 5,1% din Banc Post

SIF Muntenia a vândut pachetul de 5,1% din acţiunile Banc Post acţionarului majoritar al băncii, grupul elen EFG Eurobank Ergasias. Valoarea tranzacţiei a fost de 9,58 milioane de euro, şi s-a realizat la un preţ de 8.300 lei/acţiune.

Banc Post deţine locul cinci în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 4,4 la sută şi cu active în valoare de 766 milioane euro.

Societatea este prima dintre SIF-uri care renunţă integral la un pachet de acţiuni la o bancă pe care îl deţine încă de la înfiinţare.

MAI vrea să cumpere trei nave maritime de patrulare din Germania

Ministerul Alimentaţiei şi Internelor intenţionează să achiziţioneze trei nave maritime de patrulare şi supraveghere de la Ministerul Federal German de Interne, la preţul total de 395.000 euro, pentru dotarea în regim de urgenţă a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. MAI a elaborat, în acest sens, un proiect de ordonanţă prin care este abilitat să cumpere, prin derogare de la prevederile OU 60/2001 privind achiziţiile publice, cele trei nave de tipul P-157, la preţul de 245.000 euro, şi piesele de schimb aferente, în valoare de 150.000 euro.

B.P. prognozează o scădere a preţului ţiţeiului până la 33-35%

Analiştii companiei British Petroleum (B.P.) estimează că piaţa petrolului va cunoaşte, anul viitor, o reducere substanţială a preţului barilului de ţiţei. Acesta va coborî, se consideră la Londra, până la 33-35% din nivelul actual . Fenomenul se va produce pe fondul stabilizării nivelului extracţiilor în Irak, al repunerii în funcţiune a unor importante capacităţi din Golful Mexic şi din sudul Statelor Unite ale Americii, afectate anul acesta de fenomenele meteorologice, şi al reintrării pe piaţă a resurselor blocate de afacerea 'Iukos'.

Pentru 6 milioane de euro, Ţiriac a vândut clădirea Praktiker Braşov

Sungrove România SRL, deţinută de către Ţiriac Holdings, a renunţat la proprietăţile din Braşov: Drepturile asupra terenului şi imobilului închiriat pe termen lung de către germanii de la Praktiker au fost cedate contra sumei de 6 milioane de eurocompaniei Ballymore Properties, deţinută de unul dintre cei mai bogaţi irlandezi, Sean Mulryan. Potentul om de afaceri irlandez inspectează deja piaţa bucureşteană pentru viitoare achiziţii.

Salariaţii vând Prodlacta Braşov

Lactalis şi Youplait, doi mari producători francezi din industria laptelui, s-au arătat interesaţi de pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Prodlacta Braşov, după ce Asociaţia Salariaţilor (PAS) a acestei societăţi a trimis către mai multe companii oferta de vânzare a pachetului deţinut. Potrivit unor surse din industria laptelui, PAS-ul ar cere în jur de 3-4 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiunilor Prodlacta.

10 ani de 'Bere Mureş'

SC 'Bere Mureş' SA din comuna mureşeană Ungheni a serbat, joi, împlinirea a 10 ani de activitate în producţia de bere. Conducerea fabricii a declarat, într-o conferinţă de presă, că în acest an SC 'Bere Mureş' SA a produs peste 1 milion de hectolitri de bere, ceea ce reprezintă un record pentru societatea mureşeană, în condiţiile în care în urmă cu doar cinci ani producţia se cifra la circa 100.000 de hectolitri.

AOAR doreşte schimbarea percepţiei asupra omului de afaceri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a împlinit anul acesta 10 ani de la înfiinţare. Cu această ocazie au fost acordate o serie de premii de recunoaştere a spiritului antreprenorial deosebit de care au dat dovadă unii dintre membrii organizaţiei. Preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, a declarat că înfiinţarea acestei structuri a avut la bază o viziune ce ţine de restructurarea sistemului de valori în societatea românească, de respectarea spiritului antreprenorial, alături de respectul pentru muncă.

Botoşani: Stipo Dorohoi va fi cumpărată de administratorul special

Fabrica de sticlă Stipo Dorohoi ar putea cumpărată chiar de administratorul special, Gabriel Chiriac. Stipo a fost scoasă la licitaţie la începutul acestei luni după ce, iniţial, a fost reorganizată. În urma restructurării fabricii, au fost disponibilizaţi aproape jumătate dintre salariaţi, însă unitatea nu a reuşit să se redreseze.

Din acest motiv, dar şi din cauza datoriilor fabricii de peste 170 de miliarde de lei, statul a scos unitatea la privatizare. Surprinzător, singura ofertă de cumpărare a fost făcută în ultima zi a termenului de depunere a dosarelor de achiziţie.

Gregory's va deschide, în 2005, alte trei restaurante

Lanţul elen de restaurante de tip fast-food, Gregory's, are ca obiectiv deschiderea a încă trei restaurante în 2005 şi obţinerea unei cifre de afaceri de 3,2 milioane de dolari. Investiţiile într-un restaurant de acest fel oscilează între 60.000 şi 140.000 de euro, în funcţie de locaţie şi dimensiune. Targetul fixat de conducerea lanţului de magazine, în privinţa profitului din 2005, se ridică la 3,2 milioane de dolari, mai mare cu 28% faţă de anul în curs.

Se anunţă afaceri prospere pentru emitenţii de tichete de masă

Aprobată prin Legea bugetului de stat pe 2005, liberalizarea pieţei tichetelor de masă va spori afacerile emitenţilor de tichete de masă, care sunt deja printre mai profitabile din România.
Atraşi de perspectiva unor câştiguri mari, noi jucători îşi fac apariţia pe piaţă, pe termen mediu fiind posibilă însă o consolidare, prin eventuale fuziuni şi achiziţii, spun reprezentanţii firmelor emitente.

Reşiţa, curtată de investitorii străini

Municipiul Reşiţa a început să atragă oamenii de afaceri din afara ţării. Primarul Municipiului Reşiţa, Liviu Spătaru, alături de directorul general al CSR, Radu Constantin, s-a întors dintr-o vizită de documentare din Franţa făcută la invitaţia firmei Gagneraud Ind din Vallenciene. Aceasta intenţionează să deschidă un punct de lucru la Reşiţa unde să producă material de construcţii din materialul de la halda de zgură din Dealul Crucii. Depozitul cuprinde o cantitate de aproximativ 18 milioane de tone de zgură.

Meleşcanu a demisionat din 'Rompetrol'

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, a demisionat ieri din funcţia de administrator al Societăţii Comerciale 'Rompetrol', patronată de Dinu Patriciu. Demisia era necesară din moment ce liderul liberal a fost ales parlamentar în viitoarea legislatură. Meleşcanu a ocupat funcţia de administrator al 'Rompetrol' încă din 2002.

În prezent el a rămas implicat numai în activitatea de avocatură în cadrul cabinetului pe care îl deţine.

ABN AMRO Romania crediteaza Distrigaz Sud cu 50 milioane de dolari

Distrigaz Sud va angaja un credit in valoare de 50 milioane de dolari de la ABN AMRO Bank Romania, imprumutul avand ca destinatie finantarea achizitiei de gaze naturale pentru aceasta iarna, informeaza un comunicat al bancii. Tranzactia, care include o perioada de gratie de 18 luni, este garantata de catre stat. in luna octombrie, autoritatile de la Bucuresti si Gaz de France au semnat contractul de privatizare a companiei de distributie a gazului pentru zona de sud a tarii.

Forumul de afaceri România - Sankt-Petersburg

Joi, 2 decembrie, în Sala Dacia a Camerei de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) a avut loc Forumul de afaceri România - Sankt-Petersburg. Cu aceastã ocazie, o delegatie de oameni de afaceri, condusã de seful Administratiei raionului Frunzenski, V.L. Hmîrov, s-a întâlnit cu presedintele CCIRB, presedinte-director general al Romexpo s.a., presedintele Grupei de Lucru România-Rusia, George Cojocaru.

Compania românească Blue Air gata să opereze în locul italienilor de la Volare

Pe ruta Romania-Italia, singura atractiva pentru companiile aeriene low-cost, competitia devine acerba. Doua companii in mod sigur si alte doua - cu semnul intrebarii deocamdata - se bat pentru a intra in gratiile si, desigur, in portofelele a 300.000 de pasageri. Blue Air, singura companie romaneasca low-cost, va incepe sa opereze din 13 decembrie o ruta interna (Bucuresti-Timisoara) si trei rute externe: Bucuresti - Lyon, Barcelona si evident, Milano. Anul viitor urmeaza sa fie introdus in programul de zbor si Düsseldorf.

Athenee Palace Hilton, scos la vânzare

Athenee Palace Hilton, primul hotel privatizat din România, este scos la vânzare. Preţul dorit de acţionari este de 13 milioane euro. Deocamdată nu a fost găsit un cumpărător, dar există câţiva interesaţi de afacere.

Acţionari sunt trei companii româneşti, care deţin aproximativ 52% din capital, şi alte trei companii franceze.

Hotel de cinci stele, Athenee Palace Hilton este deţinut de compania Athenee Phenix Group şi face parte din lanţul internaţional Hilton.

Pepsi a cumpărat chips-urile Star Foods

Compania Snack Ventures Europe, un joint venture între producătorul de băuturi răcoritoare PepsiCo şi producătorul din industria de morărit şi panificaţie General Mills din SUA a preluat Star Foods, companie cu capital elen.
Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 20 de milioane de euro. Oficialii din România ai Star Foods şi PepsiCo au confirmat ieri tranzacţia, afirmând că 'experienţa internaţională a PepsiCo şi va fi completată de resursele Star Foods pentru a crea un portofoliu de mărci de top pentru consumatorii români.'

Wrigley va prelua două secţii din Braşov ale Kraft Romania

În schimbul a 1,5 miliarde de dolari, secţia de bomboane Sugus şi Silvana a fabricii deţinute la Braşov de Kraft Foods România va fi cumpărată de Wrigley România.
Wrigley România va prelua secţia de bomboane Sugus şi Silvana a fabricii deţinute la Braşov de Kraft Foods România, tranzacţia efectuându-se la nivel internaţional. Wrigley a plătit 1,5 miliarde de dolari pe o parte din afacerea cu bomboane a companiei rivale Kraft, mai multe branduri şi fabrici ale acesteia urmând să treacă în proprietatea Wrigley. Tranzacţia va fi finalizată abia la jumătatea anului viitor.

În 2005, Romaero decolează spre profit

În 2004, societatea Romaero a început o nouă fază a procesului de restructurare, care vizează revigorarea financiară şi atingerea unui nivel de competitivitate necesar într-un sistem concurenţial. În primele nouă luni ale anului Romaero a depăşit cifra de afaceri de la nivelul întregului an 2003, circa 7,3 milioane dolari. Din aceasta, circa 60% reprezintă ponderea aferentă contractelor externe, încheiate cu parteneri din SUA, Canada, Marea Britanie, Israel, Italia, Belgia, Germania, Franţa. Kazahstan.

Sectorul de afaceri are puţini susţinători în Parlament

Un raport de monitorizare a parlamentarilor din Regiunea V Vest al Academiei de Advocacy demonstrează că responsabilitatea acestora faţă de sectorul de afaceri este scăzută, iar reprezentarea intereselor specifice şi generale ale comunităţii de afaceri are puţini susţinători consecvenţi în Parlament. Astfel, raportul relevă că din întregul grup de parlamentari ai circumscripţiei electorale Arad, numai deputatul Titus Gheorghiof (PNL) a avut o activitate relevantă pentru sectorul privat, în cursul lunii octombrie.

Comitetul naţional al Camerei Internaţionale de Comerţ

O mai bunã comunicare cu factorii de decizie guvernamentali şi cu întreprinzãtorii români va permite racordarea comunitãţii de afaceri din ţara noastrã la noile reglementãri şi practici comerciale internaţionale promovate de Comitetul naţional al Camerei Internaţionale de Comerţ - ICC. Acesta a fost unul dintre obiectivele principale ale programului de activitãţi ale Comitetului Naţional ICC reunit luni, 15 noiembrie, în Adunarea Generalã anualã, organizatã de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti (CCIRB) la sediul sãu.

Celestica va investi 100 mil euro în România

Beneficiind de sprijinul Agenţiei Române pentru Investiţii Străine, compania canadiană Celestica a decis realizarea unei investiţii greenfield de aproximativ 100 milioane euro în România, etapizată până în 2007. Prin această investiţie, Celestica urmăreşte să-şi extindă capacităţile de producţie către estul Europei, considerând România drept cea mai atractivă alternativă.

De astăzi, înfiinţarea unei firme durează numai trei zile

Preşedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici, a anunţat că, începând de vineri, a intrat în vigoare legea prin care o firmă se va înfiinţa în trei zile, nu în 45 de zile cum era prevăzut în legislaţia din 2000. Acum, la Registrul Comerţului va fi depusă o declaraţie pe propria răspundere, declaraţie care înlocuieşte cele cinci avize cerute înainte. El n-a uitat să amintească că, în perioada 1996-2000, „peste 300.000 de întreprinderi mici şi mijlocii au dat faliment, iar sistemul bancar a fost la un pas de colaps”.

Noi centre de afaceri în Caraş Severin

În cele două oraşe miniere ale judeţului Caraş Severin, Anina şi Moldova Nouă, au fost inaugurate ieri două incubatoare de afaceri. Scopul acestora este acela de a revitaliza zonele miniere în care această activitate a fost restructurată.

La festivitate au participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Agenţiei naţionale pentru Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere, al Băncii Mondiale, firme de consultanţă şi ai administraţiei publice locale şi judeţene precum şi oameni de afaceri.

Conferinţă cu tema ''Mediul concurenţial - condiţie a succesului în afaceri''

Vineri, 12 noiembrie 2004, Consiliul Concurenţei organizează împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România o conferinţa având ca temă Mediul concurenţial - condiţie a succesului în afaceri. La această manifestare vor participa Mihai Berinde, Preşedinte Consiliul Concurenţei, Florin Pogonaru Preşedinte AOAR, Mircea Filipoiu, Preşedinte Bursa Română de Mărfuri.

Orange - cel mai mare plătitor de impozite din România

Orange România a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, rezultatele pe trimestrul III din 2004 şi obiectivele pe anul următor. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului compania Orange România a devenit cel mai mare plătitor de impozite din România, fiind în competiţie pe piaţa telefoniei mobile cu alţi operatori precum Connex, Zapp şi Cosmorom. Această performanţă a Orange România a fost posibilă datorită creşterii spectaculoase a parametrilor de profitabilitate.

Excedent de valută cu ajutorul băncilor străine

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României a afirmat că fondurile atrase de la băncile din străinătate, au contribuit la excedentul de valută pe piaţa internă, şi implicit la aprecierea monedei naţionale. La un seminar organizat la Sinaia de Alpha Bank şi BNR, oficialul BNR a precizat că în timp ce depozitele populaţiei au crescut doar cu 15,6 procente, 'sumele mari au provenit din liniile de finanţare din străinătate'.