În afară de Capitală, în trei oraşe din România există fragmente din moaştele Sfântului Mina

Nu numai credincioşii din Bucureşti se pot închina moaştelor Sf. Mucenic Mina. Mai multe biserici din ţară prăznuiesc mâine, 11 Noiembrie hramul acestui sfânt. Fragmente din aceste moaşte se găsesc la Piatra Neamţ, Suceava şi Iaşi.

Pentru Biserica „Sfântul Mucenic Mina“ din municipiul Piatra Neamţ lucrările au fost demarate din anul 1999. În judeţul Neamţ se află şi două schituri care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Mina. Primul, cel din Dumbrava (la cativa km de localitatea Targul Neamt), aparţine de Manastirea Sihăstria şi a fost sfinţit în anul 1955. Acesta fost desfiinţat şi reactivat după anul 1990. Sfântul Mina mai are un schit care aparţine de Manastirea Nechit.

Biserica „Sfantul Mina“ din cartierul Obcin (Suceava) isi sarbatoreste si ea hramul. Piatra de temelie a lacasului a fost pusa in anul 1997, iar prima Liturghie a fost oficiata in acelasi an, in paraclis.  In august 2001, Arhiespicopul Sucevei si Radautilor a adus din Grecia doua fragmente din moastele Sfantului Mina, care au fost asezate in aceasta biserica spre inchinare.

Unde ne putem închina moaştelor Sfântului Mina dacă ne aflăm la Iaşi

Alaturi de Sfanta Parascheva, credinciosii gasesc in tezaurul Catedralei mitropolitane din Iasi fragmente din moastele a inca 32 de sfinti: apostoli, martiri si cuviosi. Printre acestea se afla si un fragment din moastele Sf. Mc. Mina. Aceste moaste provin din diferite donatii mai vechi ori mai noi. Unele au apartinut manastirilor din cuprinsul eparhiei si au fost aduse in vremea pastoririi mitropolitilor Veniamin Costachi si Iosif Naniescu.

Biserica „Sf. Mc. Mina“ din cartierul Pacurari datează din secolul al XVI-lea. Se află la periferia orasului unde „salasluiau in buna intelegere cetateni de diferite nationalitati si credinte, printre care si luterani. Cu timpul, acestia si-au construit un lacas propriu de rugaciune, aproximativ pe locul unde se afla actuala Biserica „Sf. Mc. Mina“. Biserica s-a confruntat in timp cu incendii si alte stricaciuni. Dupa primul razboi mondial, biserica a fost infrumusetata de Johann Gheorghe Martin si sotia sa Hermina. Din cauza ca, dupa 1900, numarul credinciosilor luterani era in continua scadere, mai erau vreo 300, biserica a fost parasita. Pana in 1945 a fost lasata in paragina, fiind folosita in diverse scopuri, pana si ca adapost pentru animale.

La 1 iunie 1945 a fost cedata Arhiepiscopiei Iasilor, pentru credinciosii ortodocsi, care alaturi de preotii lor au renovat biserica in intregime. 

Si Biserica „Sf. Ap. Andrei“ din Iasi este in sarbatoare. Biserica a fost construita intre anii 1794 si 1795 de preotul Ioan Sachelaru Buciumas si sotia sa, Ioana din contributia unui negustor Neculai si a altor enoriasi.

După cum foarte mulţi credincioşi cunosc, Biserica „Sfantul Mucenic Mina“ din Bucuresti adaposteste fragmente din moastele Sf. Mina. Aceasta biserica dateaza din anul 1726, fiind ridicata de Doamna Ancuta Brancoveanu, ca paraclis voievodal.

Parintele Gheorghe Ispas povesteşte cum a ajuns acest lacas sa primeasca hramul Sfantului Mina. „In anul 1847, o biserica din Bucuresti a luat foc. Pompierii au intervenit si au stins incendiul, dar au observat ca desi iconostasul ardea, una dintre icoane era intacta. Era vorba de icoana Sfantului Mucenic Mina pe care au dus-o la Mitropolie si apoi in Paraclisul Voievodal al Ancutei Brancoveanu - respectiv in biserica noastra, care a primit si hramul Sfantului“.

Incepand din anul 1874, biserica pastreaza si fragmente din moastele Sfantului Mina. O parte dintre ele au fost aduse de la Muntele Athos, iar un saculet cu relicve a fost adus de la Manastirea „Sfantul Mina“ din Egipt.

Mâine, 11 Noiembrie, cu prilejul hramului la Biserica „Sfantul Mucenic Mina“ din Bucuresti, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca.

domeniu: 
categorie: