Agenda aniversărilor din această săptămână

Mihail Kogălniceanu, Edvard Grieg, Simion Stoilow, Lady Diana, Charles Baudelaire, Pierre de Coubertin Sâmbătă, 31 august

Lady Diana
 Acum 5 ani a murit, într-un accident de maşină, nici astăzi pe deplin elucidat, Lady Diana, Prinţesă de Wales, fosta soţie a prinţului moştenitor al tronului Angliei, Charles. Ceremonia funerară a fost transmisă în 187 de ţări şi urmărită de peste 2,5 miliarde de oameni.
Charles Baudelaire
 Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului francez Charles Baudelaire, unul dintre iniţiatorii poeziei şi artei moderne. Poemele sale („Florile răului“) sunt inspirate din spectacolul cotidian al vieţii pariziene şi exprimă drama omului modern obsedat de ideea morţii, încercat de sentimente satanice şi însetat de absolut. Poezia sa se distinge prin forţa de sugestie şi prin armonia subtilă şi complexă a versului.

Luni, 2 septembrie

Simion Stoilow
 Acum 115 ani s-a născut matematicianul român Simion Stoilow. Este unul dintre creatorii teoriei topologice a funcţiilor şi totodată primul care a făcut cercetări asupra ecuaţiilor liniare cu derivate parţiale în domeniul complex. În 1926, a emis şi demonstrat teorema care-i poartă numele, iar ulterior a obţinut teorema Hadamard-Stoilow. 
Pierre de Coubertin
Se împlinesc 65 de ani de la moartea lui Pierre de Coubertin, filosof, istoric, pedagog şi sociolog francez, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. Din 1896, când s-au reluat Jocurile Olimpice (ele fuseseră interzise din anul 394 d.Hr.), şi până în anul 1925 a fost preşedintele nou înfiinţatului Comitet Olimpic Internaţional. 

Miercuri, 4 septembrie

Edvard Grieg
 Cu 95 de ani în urmă a murit compozitorul, dirijorul şi pianistul norvegian Edvard Grieg. Remarcabil reprezentant al şcolii naţionale norvegiene, al cărei întemeietor este considerat, cu o creaţie inspirată din folclorul norvegian, a compus muzică simfonică, de scenă („Peer Gynt“), lucrări de cameră, vocale şi instrumentale. 

Vineri, 6 septembrie

Mihail Kogălniceanu
 Se împlinesc 185 de ani de la naşterea lui Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist şi om politic român. A fost prim-ministru al Moldovei şi ulterior al României, acea perioadă fiind socotită cea mai prolifică din istoria modernă a ţării. De numele lui se leagă şi momentul Proclamării Independenţei de stat a României (9 mai 1877).
 Personalitate polivalentă, Kogălniceanu nu numai că a făcut istorie, dar s-a preocupat şi de scrierea ei, el fiind considerat cel dintâi istoric critic pe care l-a dat istoriografia română.
domeniu: 
categorie: