Agenda Festivalului Naţional de Teatru ''I.L.Caragiale''

Agenda Festivalului o dată la trei zile semnalează evenimentele care nu trebuie ratate cu nici un preţ, dar şi modificările apărute în programul celor nouă zile de ''Festival Naţional al Teatrului''. Ziua I. Ospăţ la scenă deschisă

''Cumnata lui Pantagruel'' vă pofteşte la ospăţ! Sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 19.00, pe scena Operei Române, montarea-eveniment semnată de Silviu Purcărete, un maestru al regiei româneşti şi europene, deschide FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a XIII-a, în secţiunea Spectacole de repertoriu. Producţie a Companiei „Silviu Purcărete” din Franţa, a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, ''Cumnata lui Pantagruel'' este inspirată din scrierile lui François Rabelais şi a stârnit, încă de la premieră, elogiile unanime ale criticii şi publicului.
Gurmanzii teatrului de calitate se vor înfrupta pe săturate. Cumnata lui Pantagruel promite un asalt de imagini şi senzaţii şocante, performanţă şi poftă de joc din partea echipei de actori români, maghiari şi francezi. Noi vă mai spunem doar atât: lingurile le aduce Purcărete!
Pentru spectatorii cu apetit pantagruelic se serveşte porţie dublă, a doua reprezentaţie fiind programată duminică, 2 noiembrie, la ora 19.00, tot la Opera Română.

Ziua a II-a. În căutarea tripletei de aur: Esrig, Dinică, Moraru

Regizorul David Esrig, invitat de onoare al FESTIVALULUI NAŢIONAL DE TEATRU, inaugurează secţiunea Ateliere şi colocvii duminică, 2 noiembrie, la ora 11.00, la Sala „Riviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Bucureşti. Împreună cu doi monştri sacri, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, actorii săi fetiş, David Esrig va captiva publicul cu un atelier. Despre noţiunea de teatralitate în gândirea teoretică şi în expresia scenică.
Nu vă lăsaţi intimidaţi de titlu! Amfitrionul se pricepe de minune să îşi seducă auditoriul, iniţiat sau nu, să îl antreneze în joc, să-i stârnească hohotele de râs, dar şi suspinele de nostalgie. Stabilit de aproape trei decenii în Germania, nume legendar al scenei şi învăţământului teatral românesc, David Esrig a absolvit I.A.T.C. în 1958, şi, în scurt timp, a predat el însuşi aici. A condus Studioul de artă a actorului la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. A adus glorie Teatrului de Comedie, prin spectacole de referinţă precum: Umbra de Evghenii Şvarţ, Troilus şi Cressida de W. Shakespeare, Capul de răţoi de G. Ciprian. La Teatrul „L.S. Bulandra” a montat memorabilele: Nepotul lui Rameau de D. Diderot şi Aşteptându-l pe Godot de S. Beckett, la Teatrul Naţional din Bucureşti - Furtuna de W. Shakespeare, ultimele două, spectacole oprite de cenzură înainte de premieră. În Occident montează cu succes pe scene importante din Bremen, München, conduce Teatrul Municipal din Berna (Elveţia), apoi Teatrul Municipal din Essen, desfăşoară o importantă activitate ca profesor, înfiinţează centre ale teatrului neconvenţional, creează, în oraşul Burghausen, Academia „Athanor”, având girul Statului geman. În cariera sa prodigioasă, din care nu lipsesc premiile, participările la festivaluri şi turneele triumfale, constantă este preocuparea pentru perfecţionarea mijloacelor de expresie ale actorului. După Revoluţie, devine profesor de onoare la U.N.A.T.C. şi ţine un excepţional atelier pentru tinerii interpreţi, la Târgovişte. David Esrig se întoarce din nou acasă, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, cu energia sa benefică, pe care o va împărtăşi cu generozitate alături de prietenii săi, actorii.

Ziua a III-a. Rendez-vous cu Ştefan Iordache

Vocea, chipul, profilul sunt armele de seducţie ale unui actor. Un mare actor ştie, însă, să culeagă aplauze fie numai şi stând pe scenă. Să joci cu faţa, să joci cu spatele: o alternativă contemporană - este provocarea irezistibilă, lansată de reputatul critic şi om de teatru George Banu, luni, 3 noiembrie, la ora 11.30, la Institutul Francez. În compania regizorilor Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Felix Alexa şi a actorului francez Patrick LeMauff, George Banu va vorbi despre fascinanta prezenţă a Actorului. Vedeta incontestabilă a acestui rendez-vous teatral este Ştefan Iordache, artistul cu un singur chip, dar cu o mie de suflete. Că vă aflaţi în faţa ori în spatele lui, nu aveţi decât o alternativă: să aplaudaţi!

Nopţi invadate de teatru
Unui festival-maraton îi şade bine în nocturnă. Dacă vreţi să trăiţi nopţi albe, dacă vreţi să prindeţi gustul vieţii din marile oraşe europene, vă aşteptăm, timp de nouă zile, la spectacolele secţiunii Teatru în nocturnă - recitaluri şi tineri creatori. Începând cu ora 22.00 până spre miezul nopţii aveţi parte de teatru neliniştitor, subversiv, complice - teatru de elită. Intraţi liber, simţiţi-vă liberi!

domeniu: 
categorie: