Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Agenda infracţională a zilei de 28 Septembrie 2010 (II)

Poliţiştii din ţară au efectuat acţiuni şi cercetări pentru depistarea infracţiunilor comise de cetăţeni:
- Suspect de furt de arme şi bani, identificat de poliţiştii arădeni
- Suspecţi de operaţiuni frauduloase cu carduri bancare, arestaţi
- Prevenirea delincvenţei juvenile în zona unităţilor de învăţământ

Prevenirea delincvenţei juvenile în zona unităţilor de învăţământ
Astăzi, 28 septembrie a.c., a avut loc închiderea proiectului româno – olandez ,,Prevenirea delincvenţei juvenile în zona unităţilor de învăţământ”.  Scopul proiectului îl reprezintă  întărirea cooperării între autorităţile care au în competenţă prevenirea delincvenţei juvenile din zona unităţilor de învăţământ.

În cadrul  programului de finanţare MATRA a fost aprobat proiectul promovat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române „Prevenirea delincvenţei juvenile în zona unităţilor de învăţământ”, care a avut ca beneficiari I.G.P.R. prin Direcţia de Ordine Publică şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, precum şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Proiectul, derulat cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos, s-a desfăşurat timp de doi ani, în perioada 2008 - 2010 şi a avut drept scop întărirea cooperării între autorităţile care au în competenţă prevenirea delincvenţei juvenile din zona unităţilor de învăţământ.

În formularea şi realizarea proiectului au fost luate în considerare şi recomandările europene din Decizia Parlamentului şi Consiliului European nr. 803/2004/EC privind prevenirea şi lupta împotriva violenţei asupra copiilor, tinerilor şi femeilor, precum şi Recomandarea nr. 1286/1996 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind o strategie europeană pentru copii.

Prin activităţile întreprinse s-a urmărit aplicarea unei politici eficiente care să conducă la implicarea tuturor actorilor interesaţi direct (profesori, elevi, părinţi), precum şi la  determinarea nivelului necesar de implicare şi de asistenţă pe care-l pot oferi ceilalţi participanţi indirecţi (poliţie, servicii sociale, asistenţa medicală) în procesul de prevenire şi combatere a delincvenţei juvenile în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora.
Experienţa olandeză în gestionarea infracţionalităţii din apropierea unităţilor de învăţământ a  fost diseminată la trei şcoli pilot din Bucureşti, respectiv Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” şi Liceul economic „Constantin C.Kiriţescu”.
În urma implementării conceptelor olandeze au fost elaborate un plan de acţiune în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile , un ordin comun interministerial M.A.I. – M.E.C.T..S, manualul proiectului, precum şi un ghid de bune practici.

Planul de acţiune  îşi are originile în sistemul integrat olandez de siguranţă şcolară, însă proiectul a fost adaptat şi aplicat astfel încât să corespundă condiţiilor social-economice, materiale şi culturale din ţara noastră.
Perioada de proiect a demonstrat că, pentru a atinge succesul şi performanţele dorite, este necesară continuarea acţiunilor şi eforturilor depuse de-a lungul acestuia, deoarece rezultatele scontate vor putea fi cu adevărat vizibile şi perfecţionabile după o perioadă de aplicare a acţiunilor şi măsurilor propuse. Practic, acest proiect a fost un prim pas ce va fi urmat de alte activităţi succesive pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă şcolară şi combatere a delincvenţei juvenile.

Pe parcursul următoarelor activităţi toate instituţiile centrale şi locale, organizaţiile non-guvernamentale, şcoli şi asociaţii de părinţi vor putea contribui activ la îmbunătăţirea acestui sistem integrat. Astfel, cooperarea interinstituţională va fi susţinută de parteneri cu atribuţii şi responsabilităţi diferite, dar care contribuie în mod egal la crearea unui climat de siguranţă şcolară.

Proiectul desfăşurat în ultimii doi ani a avut un buget de 400.000 de euro prin programul de finanţare MATRA

Suspecţi de operaţiuni frauduloase cu carduri bancare, arestaţi

Trei bulgari au fost surprinşi în flagrant de poliţiştii B.C.C.O. Braşov având asupra lor echipamente de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, precum şi carduri falsificate / Din investigaţii a reieşit că suspecţii copiau datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, iar după obţinerea acestora, prin clonarea cardurilor, efectuau retrageri frauduloase de bani.

În urma activităţilor desfăşurate  de  poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială
Braşov, au fost  identificaţi în municipiul Braşov trei bărbaţi de cetăţenie bulgară, suspectaţi de operaţiuni frauduloase cu carduri bancare.

Astfel, la data de 8 septembrie a.c., poliţiştii B.C.C.O. Braşov i-au prins în flagrant pe D. P., de 41 ani, M. R., de 39 de ani şi B. K., de 40 de ani, din oraşul Silistra - Bulgaria, având asupra lor echipamente de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, precum şi carduri falsificate.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent, s-a stabilit că în perioada lunilor august – septembrie 2010, cei trei suspecţi s-au deplasat pe teritoriul României, în oraşul Predeal şi în municipiul Braşov, unde au montat pe ATM-uri echipamente de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, iar după obţinerea acestor date, prin clonarea cardurilor compromise astfel, efectuau retrageri frauduloase de bani de pe teritoriul Bulgariei.

Ofiţerii B.C.C.O. Braşov  au început urmărirea penală împotriva celor trei cetăţeni bulgari pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică”.

Iniţial, suspecţii au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, după care, pe numele acestora, au fost emise mandate de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale  a suspecţilor, precum şi a prejudiciului cauzat de aceştia.

Suspect de furt de arme şi bani, identificat de poliţiştii arădeni

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Tauţ, judeţul Arad au reţinut principalul suspect în cazul a două furturi săvârşite în zona lacului de agrement de la Tauţ.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că în noaptea de 27 spre 28 august a.c., C. PAVEL, de 53 de ani, din localitatea Tauţ, a sustras din autoturismul lui T. Mircea Petru, din Arad, autoturism parcat pe digul barajului Tauţ, 500 de euro şi 100 de lei.

Ulterior, la data de 23 septembrie a.c., suspectul a pătruns prin efracţie într-o casă de vacanţă de pe malul barajului, de unde a sustras mai multe bunuri, printre care şi o armă cu aer comprimat, în valoare de 2.500 de euro.

Poliţiştii au recuperat arma cu aer comprimat şi o parte din prejudiciu, iar pe numele suspectului a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 ore, acesta fiind introdus în arestul I.P.J. Arad.

În cursul zilei de astăzi, bărbatul va fi prezentat Judecătoriei Ineu cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

domeniu: 
categorie: