Ajutoarele de stat şi corupţia, domenii sensibile ale aderării la UE

Noua echipă de la Ministerul Integrării Europene, condusă de ministrul Ene Dinga, a susţinut, astăzi, prima conferiţă de presă, în care au fost prezentate priorităţile instituţiei din acest an, rezultate din raportul periodic al Comisiei Europene.

România a încheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeană la sfârşitul anului trecut. Chiar dacă toate capitolele de negociere au fost închise, ţara noastră mai are de îndeplinit 11 obligaţii referitoare la Capitolele Justiţie şi Afaceri Interne şi Concurenţă.

La capitolul Concurenţă, din cele patru obligaţii suplimentare, problema cea mai sensibilă, potrivit ministrului Dinga, este legată de acordarea ajutoarelor de stat. De la 1 ianuarie 2005, este interzisă acordarea de astfel de ajutoare fără respectarea strică a reglementărilor Uniunii Europene. Sectorul siderurgic a fost cel mai vizat în problema ajutoarelor.

În perioada 1993 - 2004, şase societăţi din siderurgie (Ispat-Sidex Galaţi, Siderurgica Hunedoara, COS Târgovişte, IS Câmpia Turzii, CS Reşiţa, Siderca Călăraşi) au primit aproape 50.000 de miliarde de lei, cea mai mare sumă mergând la Ispat, respectiv 30.598 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Comerţului.

Totodată, în cazul ajutoarelor de stat acordate după data de 1 septembrie 2004, nerespectarea legislaţiei comunitare va duce la obligativitatea returnării la stat a sumelor date.

De asemenea, ministrul Dinga se va întâlni la sfârşitul acestei săptămâni cu conducerile acestor combinate pentru a discuta un acord comun de restructurare.

La capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, România are de îndeplinit şapte obligaţii suplimetare, dintre care cea mai acută este problema corupţiei, legată de independenţa justiţiei, a mai spus ministrul Integrării.

Neîndeplinirea acestor 11 obligaţii asumate poate atrage amânarea aderării cu un an.

domeniu: 
categorie: 
Autor: