Alocuţiunea premierului Năstase la numirea în funcţie a noilor prefecţi

'În urma analizei pe care am efectuat-o, am decis eliberarea din funcţia de prefect a lui Ioan Rus, de la Alba, a lui Gheorghe Bălan, de la Caraş-Severin, a lui Cornel Mondea, de la Dolj, a lui Liviu Bechiş, de la Maramureş şi a lui Vasile Pruteanu, de la Neamţ'.
(Palatul Victoria, 22 august 2003)
Doamnelor şi domnilor, v-am anunţat în urmă cu câteva zile că vom examina la şedinţa de guvern situaţia prefecturilor şi vom lua anumite măsuri în legătură cu prefecţii numiţi de către guvern. În urma analizei pe care am efectuat-o, am decis eliberarea din funcţia de prefect a lui Ioan Rus, de la Alba, a lui Gheorghe Bălan, de la Caraş-Severin, a lui Cornel Mondea, de la Dolj, a lui Liviu Bechiş, de la Maramureş şi a domnului Vasile Pruteanu, de la Neamţ.

Am stabilit în şedinţa de guvern de astăzi numirea, în funcţia de prefect la Alba, a lui Sârbu Mugurel Liviu. Nu este prezent, acum, aici. El este primarul municipiului Sebeş, participă la zilele Sebeşului şi am acceptat să nu vină la Bucureşti, pentru a nu afecta în vreun fel derularea acestei manifestări. S-a născut în 1969, este doctor inginer şi este un foarte bun manager. În aceste condiţii, am considerat că poate fi un foarte bun prefect pentru judeţul Alba.

La Caraş-Severin l-am numit în funcţia de prefect pe Barbu Enache, care este prezent, astăzi, aici, născut în 1942, inginer, fost director general la Reşiţa. Până astăzi, a fost subprefect în judeţul Caraş-Severin. Suntem convinşi că activitatea în judeţ va deveni mai dinamică prin numirea sa ca prefect.

La Dolj l-am numit ca prefect pe Ion Călin, care este, de asemenea, prezent la această întâlnire cu dumneavoastră. Îl cunoaşteţi.

A fost secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, născut în 1948, economist, o persoană extrem de competentă, care a dat dovadă în aceşti ani de foarte mult devotament şi care, în acelaşi timp, cunoaşte foarte bine problemele judeţului.

La Maramureş, l-am numit pe Ioan Buda, prezent, astăzi, aici. El este primarul oraşului Târgu Lăpuş, născut în 1956, inginer mecanic.

Suntem extrem de bucuroşi că a acceptat această funcţie. La Maramureş era nevoie de o numire care să scoată cumva zona respectivă dintr-o anumită preocupare de presă, şi nu numai, legată de activităţile locale. Nu vreau să spun mai mult. Cred, însă, că prin această numire am reuşit să eliminăm o parte dintre disfuncţiile - ca să vorbesc elegant - existente în judeţ.

În fine, la Neamţ am numit ca prefect pe Ion Munteanu, prezent, de asemenea, astăzi, aici, născut în 1948, inginer agronom. Până în momentul de faţă, a fost consilier teritorial în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Acestea sunt modificările pe care le-am făcut la nivelul prefecţilor şi vreau să vă anunţ că am făcut mai multe schimbări şi la nivelul subprefecţilor. Astfel, au fost eliberaţi din funcţiile de subprefecţi:

Enache Barbu, la Caraş-Severin, Canta Dan, la Cluj, Oprea Şerbănoiu Elena, la Dolj, Pârvu Ludovica, la Maramureş, Eldy Ladislau Zoltan, la Olt şi Leşanu Petru Pavel, la Suceava. Au fost numiţi în funcţia de subprefect: Cuibuş Valentin Claudiu, la Cluj, Ştefan Silviu, la Olt şi Grozavu Mihai la Suceava, celelalte trei posturi urmând să fie acoperite prin numirile ce se vor face săptămâna viitoare.

Vreau, de asemenea, să vă informez că, în cel mult o lună, vom finaliza evaluarea la alte câteva judeţe unde credem că ar putea fi nevoie de schimbări de aceeaşi natură.

Perioada care urmează va fi una foarte dificilă, cu multe probleme de rezolvat - probleme sociale, probleme economice, dar şi foarte multe chestiuni care ţin de felul în care vom reuşi să asigurăm credibilitatea guvernării, în continuare. Respectarea legii trebuie să fie extrem de importantă nu numai la nivel central, dar şi la nivel local. Prefecţii au această datorie de a veghea la respectarea legii şi suntem convinşi că măsurile pe care le va lua guvernul, astăzi, vor fi de natură să consolideze încrederea în guvernare şi o mai bună administrare la nivelul judeţelor respective.

Pe aceeaşi linie de idei, vreau să prezint modul în care am gândit să dăm substanţă deciziei de a verifica dacă procedura tacită este respectată şi vreau să vă informez că s-a deschis o linie privind procedura aprobării tacite. Este vorba de o linie de apeluri gratuite.

Numărul de telefon este 0800.080.200 care poate fi apelat gratuit din reţeaua ROMTELECOM sau din reţelele de telefonie mobilă Conex şi Orange. Linia deschisă va funcţiona în cadrul Biroului de relaţii cu publicul al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale. Aceasta va asigura atât transmiterea de informaţii către cetăţeni, cât şi informarea operativă a instituţiilor statului cu privire la aplicarea defectuoasă a prevederilor acestei ordonanţe, dacă există astfel de cazuri. Prin apăsarea tastei 1 se vor putea obţine informaţii privind procedura aprobării tacite, iar prin apăsarea tastei 2 cetăţenii vor putea solicita informaţii suplimentare sau vor putea depune plângeri privind funcţionarea defectuoasă a acestor proceduri în cazuri particulare.

Vă reamintesc faptul că această procedură vine în sprijinul cetăţenilor care, în anumite situaţii, sunt purtaţi pe drumuri de către autorităţi, deşi există anumite termene prevăzute de lege pentru a se da un răspuns, pentru a se da o autorizaţie, pentru a se da o aprobare. Aceste termene, uneori nu sunt respectate şi atunci noi am propus o formulă care este, poate, în avangarda unor variante care se discută la nivelul administraţiei europene - aceea ca, în măsura în care răspunsul la o solicitare de aprobare nu este dat în intervalul de timp prevăzut de lege, se consideră, la finalul intervalului, a fi un răspuns pozitiv.

Este o prezumţie favorabilă pentru cetăţean, atunci când administraţia nu-şi respectă obligaţia de a răspunde la solicitările populaţiei.

Această reglementare, această soluţie care vizează o măsură de debirocratizare, de ajutare a celor care vin în contact cu administraţia, sperăm să găsească audienţa necesară dar, pe de altă parte, vrem să avem şi un mecanism de control, ca să ştim cum se întâmplă lucrurile, dacă se respectă această lege şi, mai ales, cei care constată că prevederile legii respective nu sunt respectate să ne poată sesiza. De asemenea, prefecţii vor avea un rol în această procedură.

Nu voi intra în detalii în legătură cu legea menţionată. Am vrut numai să vă anunţ aceste lucruri, aşa cum vreau să vă informez că am avut o discuţie de câteva ore, în această dimineaţă, în şedinţa de guvern, în legătură cu rectificarea bugetului pe acest an. A fost o discuţie, să spunem, de ultimă linie înainte de finalizarea, săptămâna viitoare, a rectificării bugetului. Nu voi intra în detalii, pentru că sunt încă unele lucruri care vor necesita anumite consultări între ministrul de finanţe şi unii dintre colegi, la nivelul Cabinetului, pentru a ierarhiza priorităţile, pentru a doua parte a anului. Oricum, pot să vă spun de pe acum, vom mai face, probabil, încă o rectificare de buget în luna noiembrie. Încercăm ca banii pe care-i avem la dispoziţie să-i folosim pentru priorităţile imediate, să rezolvăm unele dintre problemele sensibile. A fost o discuţie foarte bună, extrem de amicală, încercăm, ca echipăsă vedem care sunt modalităţile prin care putem rezolva problemele cele mai urgente.

În legătură cu alte subiecte care vor fi pe agenda noastră astăzi, mă refer la taxa pentru radio şi tv etc, ele vă vor fi prezentate de către colegii mei în briefing-uri succesive, în cursul zilei de astăzi.

Eu vă mulţumesc pentru participare şi o să ne permiteţi să ne retragem pentru a continua şedinţa de guvern.

Dorinţa mea a fost de a vi-i prezenta pe noi prefecţi şi, sigur, în perioada următoare, veţi avea posibilitatea să le puneţi întrebări la faţa locului, acolo unde vor trebui să probeze capacitatea managerială şi inspiraţia în ceea ce priveşte relaţia cu presa.

Vă mulţumim foarte mult.

domeniu: