Alţi doi ofiţeri de securitate, audiaţi

Doi foşti ofiţeri de securitate, acuzaţi de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) că au făcut poliţie politică, Gheorghe Goran şi Ştefan Cerchizan, s-au prezentat la audierile ce au continuat la sediul CNSAS. După audieri, Mircea Dinescu, membru al CNSAS a declarat că există dovezi care arată că cei doi au făcut poliţie politică, însă nu a vrut să comenteze faptele care îi incriminează. În faţa presei, ambele persoane audiate au negat că acuzaţia. Stefan Cerchizan, astăzi jurist la Satu Mare, a recunoscut că a cules informaţii şi a ţinut legătura cu diferiţi informatori. Gheorghe Goran, al cărui nume apare în cărţi, lucrări şi diferite declaraţii făcute de disidenţi, între care Paul Goma şi Dumitru Iuga şi despre care se crede că a fost, până în 1989, şeful Securităţii din Bucureşti, a refuzat să răspundă la întrebările presei, declarând numai că ”Securitatea a fost arma de lux a României”.

Mircea Dinescu a declarat presei că răspunsurile celor doi au arătat frustrarea lor că oameni care îi comandau pe linie de securitate, foşti lideri din PCR, astăzi se află în Parlamentul României sau sunt prosperi oameni de afaceri fără să fie traşi la răspundere în vreun fel .

Cei 2 fac parte dintr-un lot de 29 de foşti ofiţeri, ce urmeză să fie audiaţi în această săptămână de CNSAS. Numele lor au apărut în documente livrate de SRI, fie ca agenţi de legătură ai informatorilor Securităţii, fie ca persoane de recrutare sau chiar torţionari.

Potrivit legii, dacă foştii ofiţeri de Securitate sunt găsiţi vinovaţi că au făcut polţie politică, CNSAS poate publica numele lor în Monitorul oficial.

domeniu: 
categorie: