Ambasadorul României la Bratislava participă la manifestările dedicate aniversării a 65 de ani de la eliberarea oraşului Turcianske Teplice

În perioada 8-9 aprilie, Florin Vodiţă, ambasadorul României la Bratislava, participă la manifestările dedicate aniversării a 65 de ani de la eliberarea oraşului Turcianske Teplice de către armatele română şi sovietică (7 aprilie 1945).

Programul manifestărilor include o ceremonie de depunere de coroane la monumentul eliberatorilor români şi sovietici, o paradă de tehnică militară organizată în centrul oraşului, precum şi o reconstituire dinamică a luptelor purtate în regiune la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, la iniţiativa Ambasadei României în Republica Slovacă, cu acest prilej va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative situate în incinta şcolii aflate pe strada Skolska, având următorul text:

„Locuitorii din Turcianske Teplice mulţumesc militarilor români căzuţi pentru sprijinul acordat eliberării oraşului în aprilie 1945 – 07.04.1945”

Potrivit datelor istorice, la eliberarea oraşului Turcianske Teplice au căzut 150 de militari sovietici şi 8 militari români. În regiunea de nord a localităţii Turca (în apropierea oraşului Turcianske Teplice), au căzut alţi 58 de militari români – în localitatea Cremosne (3 militari), Haj (51), respectiv Velky Cepcin (4).

Acţiunea face parte din calendarul anual de evenimente organizate de Ambasadă şi autorităţile locale pentru evocarea unor momente de istorie comună şi păstrarea vie a memoriei militarilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Slovaciei.
În martie şi aprilie, reprezentanţii Ambasadei au participat la ceremonii de depunere de coroane la monumentele eliberatorilor din Bratislava, Banska Bystrica, Stara Tura, Trnava, Cetuna, Zlate Moravce şi Nove Mesto nad Vahom.

Anual, Ambasada României la Bratislava, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Forţelor armate slovace, organizează şi participă la ceremonii de depunere de coroane în localităţile reprezentative, cu prilejul aniversării datei eliberării acestora de sub ocupaţia nazistă (în lunile martie şi aprilie), sărbătoririi sfârşitului războiului (prima decadă a lunii mai), precum şi marcării Zilei Eroilor (la 40 de zile după Sărbătorile Pascale, potrivit art. 48 al Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război).

În Slovacia există peste 50 de localităţi care găzduiesc simboluri comemorative - plăci, troiţe, monumente şi obeliscuri - şi cimitire militare româneşti, în semn de aleasă preţuire pentru jertfa ostaşilor români căzuţi în luptele de eliberare a teritoriului slovac.

Cel mai mare cimitir militar al Armatei Române se află în Zvolen. Cimitirul Eroilor Români din oraşul Zvolen se numără totodată printre cele mai reprezentative obiective comemorative de for public din Slovacia. Aici şi-au găsit odihna eternă peste 10.000 de soldaţi români căzuţi în perioada 18 decembrie 1944 - 12 mai 1945, pe întreg teritoriul Slovaciei.

domeniu: 
categorie: