Amintirile Bucurescilor: Grădina Ioanid

Printre vechile grădini bucureştene care există şi astăzi este şi cea cunoscută sub numele de Grădina sau Parcul Ioanid.

Primele informaţii istorice despre zona Ioanid vin de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi se leagă de numele ceauşului David Corbea, un ofiţer al lui Constantin Brâncoveanu, ardelean de origine, care probabil a trăit aici. Tot el a ridicat în mahalaua Ceauş David, aflată atunci la marginea oraşului, o biserică de lemn care a ajuns să fie cunoscută ca Biserica Icoanei, pe locul unde se află astăzi Grădina Icoanei.

Înainte de a fi devenit proprietatea librarului Ioanid (1818–1906), această grădină era cunoscută sub numele de Breslea, menţionată de Anton Pann, de Ion Ghica dar şi de Nicolae Filimon în romanul „Ciocoii vechi şi noi”.

parcul ioanid

Grădina se afla la marginea oraşului şi era destinată în general petrecerilor cu lăutari, fiind locul predilect al cuplurilor de îndrăgostiţi. Librarul şi editorul George Ioanid, care era proprietarul uneia dintre primele librării din Bucureşti, pe Calea Victoriei, a cumpărat terenul în 1856 de la marele agă Pană Băbeanul, pentru 2100 de galbeni.

George Ioanid a transformat-o într-o grădină de pomi fructiferi şi de legume, de aici fiind aprovizionate pieţele capitalei. Parcul Ioanid de astăzi este doar o parte din marea grădină care se întindea de la capătul dinspre centru al străzilor Polonă şi Ţăranilor (astăzi Aurel Vlaicu). În 1871, grădina din strada Polonă nr. 104 oferea spre vânzare pomi, fructe, legume şi viţă de vie. După ce librăria a dat faliment, George Ioanid a încercat să se asocieze cu Banca Marmorosch Blank în vederea construirii unui cartier rezidenţial. Acest plan, încredinţat arhitectului Ion Mincu, fondatorul stilului naţional românesc, nu a fost însă concretizat. După moartea lui George Ioanid, în 1907, moştenitorii acestuia au vândut proprietatea Primăriei Capitalei.

Grădina Ioanid, cu serele sale încălzite, cu pomii săi roditori din specii renumite a dispărut, dar bucureştenii se mai pot plimba şi astăzi prin Parcul Ioanid, denumirea lui actuală fiind Parcul Ion Voicu.

Ştefania Stan

domeniu: 
categorie: