Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Amnesty:'Republica Centrafricană: Drepturile fundamentale ale deţinuţilor, ignorate'

Un raport al Amnesty International dat publicităţii joi condamnă arestările arbitrare, detenţiile practicate fără acuzaţii sau drept la proces, precum şi condiţiile din închisorile Republicii Centrafricane. Raportul, intitulat 'Republica Centrafricană: Guvernul ignoră drepturile fundamentale ale deţinuţilor', urmăreşte arestările şi monitorizează detenţiile a peste 40 de persoane reţinute la începutul anului 2006, pentru asocierea cu grupări armate sau politicieni din opoziţie.

'În unele cazuri pare că singurul motiv pentru care unii oamenii sunt pedepsiţi este că sunt de aceeaşi etnie cu şefii grupărilor armate. Niciunuia dintre cei reţinuţi nu li s-au adus acuzaţii, deşi au fost ţinuţi în detenţie luni în şir, fără a li se acorda dreptul de a avea avocaţi. Cei care, într-un final, au fost acuzaţi, şi trimişi spre judecată, au fost, de cele mai multe ori, achitaţi. Aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea naţională, ignorând standardele fundamentale ale legii, precum şi drepturile fundamentale ale omului', este de părere Godfrey Byaruhanga, reprezentantul Amnesty International în Republica Centrafricană.

14 deţinuţi care fuseseră acuzaţi că ar fi pus în pericol siguranţa naţională, şi fuseseră achitaţi în instanţă, au fost transferaţi de garda prezidenţială, care răspunde direct preşedintelui Francois Boizize, din capitala Bangui, într-o închisoare pe care, iniţial, autorităţile au ţinut-o secretă. Cetăţenii au fost reţinuţi timp de 13 zile în închisoarea Bossembele, până când, datorită presiunilor organizaţiilor neguvernamentale care militează pentru drepturile omului, autorităţile i-au eliberat. Deşi peste 20 de deţinuţi au fost eliberaţi o dată cu achitarea, tot atâţia, printre care şi Claude Yabanda, fostul preşedinte al Partidului Patriotic pentru Progres ( recunoscut legal ), se află încă în arest, fără a se şti dacă şi când vor fi judecaţi.

Raportul condamnă şi condiţiile din închisorile Republicii Centrafricane, în care deţinuţii sunt înfometaţi şi nu au acces la îngrijiri medicale, fiind expuşi riscului unor boli grave. Amnesty consideră că deţinuţii sunt supuşi unor tratamente degradante, din cauza supraaglomerării din celule, precum şi datorită toaletelor neigienice şi a lipsei surselor de iluminare.

Asemenea condiţii pot avea efecte devastatoare asupra sănătăţii celor deţinuţi, arată Amnesty Internatioanl, dând ca exemplu cazul Lydiei Florence Ndouba, arestată pentru periclitarea siguranţei naţionale în martie 2006. Aceasta a pierdut o sarcină în timpul detenţiei din cauză că nu i-a fost acordat dreptul la îngrijiri medicale. Câteva luni mai târziu, ea a fost achitată.

Godfrey Byaruhanga a arătat, după o vizită recentă în închisorile din Republica Centrafricană, că acestea 'au printre cele mai proaste condiţii pe care vreun reprezentant Amnesty International le-a văzut vreodată.'

Reprezentantul Amnesty International în Republica Centrafricană consideră că guvernul acestei ţări trebuie să ia măsuri cât mai repede pentru a stopa aceste abuzuri, şi să se supună legilor internaţionale ale drepturilor omului.

Raportul Amnesty a fost întocmit pe baza unei misiuni a organizaţiei în Republică, după ce aceasta a primit avertizări conform cărora cetăţenii suspecţi că ar fi susţinut mişcările de opoziţie erau arestaţi fără a fi în prealabil acuzaţi. Reprezentanţii Amnesty au cerut autorităţilor central-africane să le permită accesul în închisori pentru a putea face investigaţii în acest sens.

Se presupune că arestările ar fi început o data cu reţinerea, în februarie 2006, a lui Jean Jacques Larmassoun, presupus lider al unei grupări de opoziţie cunoscută sub numele de 'Armata pentru Reconstrucţia Republicii şi a Democraţiei'. Amnesty consideră că arestările abuzive sunt o dovadă a stării generale de tensiune care s-a instalat în Republică în mai 2005, o dată ce preşedintele Boizize a câştigat alegerile.

domeniu: 
categorie: