Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Amos News

Agenţie Independentă de presă.

Director general: Octavian Andronic

Primarul din Tg-Mureş va face o baie de mulţime de Anul Nou

Primarul municipiului Tg-Mureş, Dorin Florea, a anunţat că se va alătura mureşenilor care vor petrece Revelionul în stradă. Florea spune că îşi va respecta obiceiul din ultimii ani de a veni să întâmpine anul nou alături de târgumureşenii care se vor afla în Piaţa Victoriei din oraş.
Edilul-şef a menţionat că se va alătura mulţimii cu puţin înainte de miezul nopţii pentru a ciocni o cupă de şampanie cu cei aflaţi în piaţă şi pentru a urmări împreună spectacolul de artificii.

Şeful Poliţiei mureşene îşi petrece Revelionul la Alba-Iulia

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Mureş, comisarul-şef Ioan Nicolae Căbulea, a declarat că-şi va petrece Revelionul la Alba-Iulia. Şeful Poliţiei mureşene a mărturisit că se va duce la un restaurant din Alba-Iulia, unde va petrece noaptea dintre ani împreună cu prietenii.
Ioan Nicolae Căbulea este, de fapt, de loc din Alba-Iulia şi a ajuns la Tg-Mureş, la mijlocul lunii aprilie din acest an, printr-un concurs de împrejurări.

Revelion în aer liber la Reşiţa şi Caransebeş

La Caransebeş, peste 5000 de focuri şi jumătate de oră de artificii. Edilii celor două municipii ale Caraş Severin-ului, Reşiţa şi Caransebeş au decis să-l aştepte pe 2006 în stradă. Mai exact, în centrul oraşelor unde au fost făcute pregătiri încă de acum două zile. Pentru prima dată, la Reşiţa, focul de artificii va fi precedat şi urmat de concerte de muzică uşoară şi populară.

Oficiu prefectural la Sighişoara

Anul Nou va aduce cu sine şi inaugurarea unui Oficiu Prefectural la Sighişoara. Directorul Oficiului prefectural, Marius Ichim, a declarat că instituţia va funcţiona din prima zi lucrătoare a anului 2006 şi că i-a fost repartizat un sediu în incinta Primăriei Sighişoara, lângă Camera de Muncă.
Pentru început oficiul prefectural Sighişoara va fi deservit de 3 angajaţi urmând ca în urma extinderii activităţii numărul funcţionarilor să crească.

Pe Muntele Semenic încep să sosească valurile de turişti

Ger, viscol, zăpadă de un metru şi rafale de vânt de peste 120 de km la oră pe Semenic Vremea rea şi capricioasă din ultimele zile pune pe gânduri turiştii care au contractat locuri de petrecere a revelionului pe Muntele Semenic. Timp de două zile drumul de acces dinspre Pasul Prislop pe Platoul Semenic, locul unde sunt bazele ce cazare, a fost blocat de nămeţi şi viscol prinzând zeci de maşini sub zăpadă. După intervenţia celor de la Drumurile Judeţene, drumul a fost deblocat abia joi după prânz.

Revelion stradal cu confeti şi korfball la Tg-Mureş

Revelionul organizat în stradă de Primăria Tg-Mureş aduce în acest an unele noutăţi faţă de ediţiile precedente. Pe lângă concertul maraton de muzică uşoară organizat an de an, Revelionul 2006 va cuprinde şi alte ingrediente: utilizarea unui tun cu confeti şi organizarea unui campinat ad-hoc de korfball.
Deşi korfball-ul este aproape necunoscut în România, la Tg-Mureş devine un sport din ce în ce mai popular.
Este vorba despre un joc originar din Olanda, care seamănă un pic cu baschetul.

Mureş: Avalanşă de solicitări la serviciile de urgenţă

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş, dr. Ioan Ivanici, a declarat că numărul solicitărilor a continuat să se menţină foarte ridicat şi după sărbătorile de Crăciun. Deşi petrecerile de Crăciun s-au terminat, în ultimele zile 'Ambulanţa' mureşeană a înregistrat un număr cel puţin dublu de solicitări faţă de zilele obişnuite.

Jocul căluţilor din Câmpeni, un adevărat spectacol

Mai puţin vestiţi decât ursarii de pe Valea Trotuşului, căluţii din Câmpeni, comuna băcăuană Pârjol au marele merit că au rămas cam singurii de pe toată Valea Tazlăului care au reuşit să păstreze acest obicei. Întreg jocul lor este un adevărat spectacol şi fiecare dans are o poveste anume. Baba şi moşneagul sunt cei care deschid dansul, după care vin căluţii. Dansul lor este energic, exuberant, cu mişcări iuţi şi ritmate.Toţi căiuţii sunt voinici, vrednici şi de ispravă, pentru că nu oricine are dreptul să intre în ceată, şi este o cinste mare pentru cel care reuşeşte să fie aceptat.

Ceata Ursarilor din Dărmăneşti - o tradiţie care se păstrează de sute de ani

Pentru tinerii din comuna băcăuană Dofteana care fac parte din Ceata Ursarilor obiceiul repetiţiilor dinaintea Căciunului încă se mai păstrează. De vreo 15 ani, în curtea casei lui Viorel Mihai se întâlnesc de cum începe postul Crăciunului toţi flăcăii din ceată. Marele lui noroc este că are o curte largă şi încăpătoare pentru că în nici un an ceata nu a numărat mai puţin de 100 de flăcăi. Toţi voinici, vrednici şi de ispravă, pentru că nu oricine are dreptul să intre în ceată, şi este o cinste mare pentru cel care reuşeşte să fie acceptat. 'Mai întâi repetă toboşarii.

350 de turişti pot rămâne blocaţi pe Platoul Bucegi din cauza drumului

Pe drumul forestier Sanatoriul Moroieni-Peştera se circulă cu dificultate în această perioadă. Şi asta din cauza porţiunilor de gheaţă formate pe drumul de acces spre platoul Bucegi. De altfel, 7 maşini au fost abandonate pe drum încă de ieri – a declarat şeful Echipei Salavamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu. De asemenea – a mai spus Diaconescu – aproximativ 350 de turişti ajunşi pentru noaptea de Revelion la una dintre cele 6 cabane de pe Valea Ialomiţei (Zănoaga, Scropoasa, Diana, Pestera, Padina şi Bolboci) vor avea de furcă, la coborâre, cu drumul forestier din zonă.

O minoră din Tg-Mureş a dispărut de acasă de două săptămâni

Poliţiştii mureşeni sunt în căutarea unei minore care a dispărut de la domiciliu cu mai bine de două săptămâni în urmă. În data de 14 decembrie, Loţcu Diana-Carmen, de 12 ani, a plecat de acasă şi nu s-a mai întors la domiciliu.
Minora a mai fost plecată în repetate rânduri de acasă, astfel că părinţii au anunţat poliţia doar la câteva zile de dispariţie. Poliţiştii mureşeni şi-au intensificat căutările în ultima perioadă, după ce la Iaşi a fost descoperit cadavrul unei fetiţe de 8 ani care a fost răpită şi ucisă de un adolescent.

Vrăjitoarele anunţă că 2006 va fi un un an greu

Previziunile ghicitoarelor anunţă un nou an în care vom fi încercaţi de inundaţii şi schimbări majore în Parlament. De asemenea, potrivit oracolelor cu ghiocul în mână, data aderării României la UE se decalează cu încă un an. Dacă în 2005 am trăit cele mai mari inundaţii din ultimele decenii, se pare că nici în 2006 nu vom scăpa de furia apelor. Cu ghiocul într-o mână şi cu o icoană a Maicii Domnului într-alta, cea mai renumită ghicitoarea din Braşov, Silvia, prevede un 2006 deosebit de greu. „2006 va fi un an mai anevoios.

Se scumpeşte energia termică la Sighişoara

La Sighişoara energia termică se va scumpi din prima zi a noului an. Consilierii locali sighişoreni au aprobat în ultima şedinţă de Consiliu majorarea preţului de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei în scopul încălzirii locuinţelor şi al preparării apei calde.
Astfel, sighişorenii care au rămas branşaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti de la 1 ianuarie cu 152, 95 lei gigacaloria, faţă de 127, 92 de lei în prezent.

Mureş: Nu există pericol de inundaţii deşi debitele au crescut mult

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş, Călin Fokt, a dat asigurări că în judeţul Mureş nu există, deocamdată, riscul producerii inundaţiilor, în ciuda faptului că debitele principalelor cursuri de apă din judeţ au crescut mult ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în cursul zilei de vineri. Fokt a precizat că speciliştii Direcţiei monitorizează în continuare situaţia, dar că prognoza meteorologică prevede o răcire a vremii şi că nu mai există pericolul ca la apa din precipitaţii să se adauge şi cea rezultată din topirea stratului de zăpadă existent în zona de munte.

Ursarii din Comăneşti, cei mai iubiţi colindători de pe Valea Trotuşului

Multe tradiţii şi obiceiuri se păstrează pe Valea Trotuşului, în judeţul Bacău, aproape nealterate de sute de ani. Nici unul din obiceiuri nu a reuşit însă să depăşească în popularitate cetele de ursari, invitate an de an la tot felul de emisiuni de televiziune şi de festivaluri de datini şi obiceiuri strămoşeşti. În urmă cu câţiva ani ursarii din Dofteana îşi împărţeau celebritatea cu ursarii din Dărmăneşti şi Comăneşti.

An nou cu şef nou la Poliţia Târnăveni (Mş)

Anul nou aduce cu sine şi un nou comandant la Poliţia municipiului Târnăveni. Noul comandant, Marcel Alexandru Grama, are 39 de ani şi este din Tg-Mureş. Ofiţerul este licenţiat în ştiinţe juridice şi lucrează în Poliţie din 1988.
Înainte de a câştiga concursul pentru ocuparea scaunului de comandant la Poliţia Târnăveni, Grama a activat ca ofiţer la biroul de investigaţii criminale a Poliţiei municipiului Tg-Mureş, iar ultima dată a lucrat la departamentul de Crimă Organizată.

Practici şi obiceiuri în zona Buzăului

Perioada sărbătorilor de iarnă este mult aşteptată de fetele nemăritate, dar şi de gospodarii superstiţioşi care vor să afle cum le vor fi recoltele în noul an. Pentru că este un moment de cumpănă când timpul cosmic îşi reînoieşte calitatea, în judeţul Buzău au loc începând de la Crăciun şi până la Bobotează o sumedenie de practici pentru aflarea viitorului. Cîte bordeie! Atîtea obiceie! O spun românii, iar vorba este cum nu se poate mai adevărată.

Bugetul pe 2006 în Botoşani, aprobat fără probleme de consilierii judeţeni

Joi, 29 decembrie, Consiliul Judeţean Botoşani a aprobat bugetul judeţean pe anul 2006. Spre surprinderea tuturor, bugetul a fost aprobat în unanimitate şi fără nici un fel de comentarii din partea consilierilor, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte. Consensul realizat astăzi în Consiliul Judeţean este însă rezultatul unor zile de lucru în comisiile de specialitate în care atât reprezentanţii puterii cât şi ai opoziţiei au căzut la înţelegere.

Magistraţii mureşeni cer suspendarea unor hotărâri ale CSM

Asociaţia Magistraţilor din Mureş (AMM) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea unor hotărâri care impun o limită de vârstă pentru pensionarea magistraţilor, deşi cadrul general al vârstei de pensionare este altul. Într-un comunicat remis presei de Horatius Dumbravă, judecător la Curtea de Apel Tg-Mureş, se arată că AMM contestă două hotărâri emise de Plenul CSM, prin care se impune o limită de vârstă pentru pensionare de 68 de ani, deşi cadrul general al vârstei de pensionare este altul, conform Legii 19/2000.

Suceava-Anunţ intarziat al unei licitaţii cu gaze

Ministerul Economiei şi Comerţului va anunţa de-abia la începutul lui 2006 cîştigătorul licitaţiei din 22 decembrie privind concesionarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale în judeţul Suceava. În competiţie au intrat firma „UK Utilities Service”, divizie a concernului german E.ON, societatea „Nord Gaz” Rădăuţi, ce are în spate grupul italian „Dondi” şi Bucovina-Eco-Term-Gaz, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Suceava. Surse neoficiale dau ca sigură adjudecarea licitaţiei de către „Bucovina-Eco-term-Gaz”.

Suceava/ Inspector guvernamental liberal la MAI

Liberalul sucevean Daniel Cadariu, va îndeplini din 2006 funcţia de inspector guvernamental, după ce a promovat un examen susţinut la Ministerul Administraţiei şi Internelor. El este şi consilier judeţean, şi îşi va putea îndeplini în continuare mandatul, întrucît calitatea de ales local nu este incompatibilă cu cea de inspector guvernamental.

Peste 27 de mii de botoşăneni şi-au făcut anul acesta paşaport

Serviciul Judeţean de Paşapoarte Botoşani încasează lunar numai din taxa de urgenţă de la populaţie în jur de 250 de milioane de lei. Pentru a obţine paşaportul în cel mult trei zile, un botoşănean plăteşte un milion de lei, aceasta însemnând taxa de urgenţă. Şeful serviciului, Viorel Gaidur, a declarat că în total, lunar, se încasează la nivelul judeţul Botoşani numai din emiterea paşapoartelor peste 2,5 miliarde de lei, banii care ajung la bugetul de stat ca venituri încasate.

Evenimentele anului 2005

Fără îndoilă, 2005 a fost un an plin de evenimente: de la criza jurnaliştilor, la cele politice, de la inundaţii, la gripa aviară, de la scandaluri mediatice şi procese, la integrarea europeană. Agenţia de presă AMOS News

Jucăriile care se vînd în 'Orăşelul copiilor' din Piteşti sînt periculoase

Inspectorii OPC Argeş au amendat zeci de comercianţi care vînd jucării în centrul Piteştiului. Şi asta deoarece majoritatea sînt periculoase şi, în plus, inscripţionările de pe ambalaje nu sînt traduse în limba română. Şeful OPC Argeş , Cristian Libertatu, chiar a fost ameninţat de unul dintre comercianţii tuciurii:' M-a ameninţat cu moartea în cazul în care mă ating de ce avea el pe măsuţă.

Politicienii argeşeni au făcut bilanţul lui 2005

La final de an, Puterea şi Opoziţia din Argeş au analizat succesele şi insuccesele lui 2005. Potrivit guvernanţilor, anul care tocmai se încheie a fost unul pozitiv, datorită reformelor care au fost demarate sau puse în aplicare. Liberalii şi democraţii se mîndresc mult cu recalcularea pensiilor, reforma din administraţie, debuteul reformei în Justiţie, precum şi cu succesele obţinute de economie.

Producţie record la MINI

Fabrica din Oxford a Grupului BMW a construit cea de-a 200.000 maşină MINI din acest an, în timpul ultimei ture de producţie din 2005. MINI Cooper S Convertible de culoare alb pepper, destinat proprietarlui din Australia a fost al 766.290 vehicul construit la această fabrică de când a început producţia MINI în luna aprilie 2001. Fabrica din Oxford este singura uzină de producţie MINI din lume şi toate modelele MINI produse aici au fost construite la cerinţele specifice ale clientului.

Introducere în zodiacul Chinezesc

Nu putem intelege China daca nu luam in considerare trecutul ei. In nici o alta civilizatie arta ghicitului nu a avut o atestare atat de veche si constanta ca in aici. Chinezii nu sunt nici metafizicieni, nici filosofi. Ei nu au incercat sa schimbe cursul naturii, ci au cautat sa se adapteze. Realismul lor a facut ca mentalitatea si obiceiurile stravechi sa dainuie neschimbate pana in prezent. Aceasta permanenta face atat de fascinanta cultura chinezilor.

De la 1 ianuarie 2006 preţurile utilităţilor cresc, la fel şi impozitele

Fie că vorbim de preţuri stabilite potrivit regulilor economiei de piaţă, fie de cele dorite de Guvernul român ca urmare a alinierii etapizate la nivelul preţurilor din Uniunea Europeană, fie că statul vrea mai mulţi bani la buget, utilităţile şi impozitele se vor majora de la începutul anului 2006. Impozit de 16% pentru veniturile din dobânzi

Retrospectiva politică a anului 2005, la Arad

Anul 2005 a fost unul agitat, din punct de vedere politic. S-au făcut şi desfăcut alianţe, s-au produs migraţii ale membrilor şi de o parte şi de alta, s-au „operat“ schimbări la nivel de conducere a judeţului Arad. Tumult explicabil şi prin faptul că a fost un an post electoral, dar şi pe proverbiala instabilitate a clasei politice româneşti.