Angajatorii botoşăneni refuză să achite mamelor indemnizaţiile de creştere a copilului

Agenţii economici din judeţul Botoşani refuză să achite mamelor indemnizaţia pentru creşterea copilului. Unii chiar le aruncă în faţă mamelor că nu trebuiau să facă nici un copil deoarece ştiau oricum nu vor primi nimic pentru aceasta. Prefectura Botoşani va trimite Ministerului Muncii o sesizare în legătură cu refuzul unor angajatori din judeţ de a achita indemnizaţiile de creştere a copilului.

În urma întîlnirii Comisiei de Dialog Social sindicatele şi reprezentanţii Direcţiei Muncii au încercat să găsească o soluţie la problema apărută în cazul a 40 de femei angajate la o societate de confecţii din Săveni care nu au cu ce să îşi hrănească copiii din cauză că angajatorul refuză să le achite indemnizaţia de creştere a copilului.

Mai mult, unii dintre ei au avut curajul să le întrebe pe mame de ce au făcut un copil, pentru că oricum stiau că nu primesc nici un ban pentru acest lucru. Ei au motivat că nu pot da mamelor 6,5milioane de lei lunar pentru că stau acasă, în timp ce cei care muncesc zi de zi primesc puţin peste două milioane de lei.

Autorităţile consideră că astfel ei dau dovadă că nu cunosc suficient de bine legea care spune că indemnizaţiile pentru creşterea copilului provin de la bugetul asigurărilor sociale şi nu din veniturile societăţilor comerciale.

Singura ieşire din impas a fost identificată ca fiind aceea de a solicita Ministerului Muncii să analizeze situaţia de la Botoşani pentru a desemna o instituţie care să verifice toate sesizările de acest fel şi să dispună măsuri.

Liderul CNSLR Frăţia Botoşani, Ştefan Ţarcă, a precizat că unele dintre familiile care se află în această situaţie nu deţin alte surse de venit şi în consecinţă astfel ia naştere o problemă socială extrem de gravă.

În opinia sa copiii pot să capete un handicap din cauză că nu li se asigură hrana corespunzătore pentru vîrsta lor. Singura opţiune pe care o au mamele respective în vederea încasării indemnizaţiei de creştere a copilului ar fi calea justiţiei, însă multe dintre ele refuză acest lucru de frică să nu îşi piardă locul de muncă.

domeniu: 
categorie: