Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Antal Arpad: manifestarea plănuită de FCRHC nu va detensiona relaţiile româno-maghiare din Secuime

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), susţine că secuii vor milita mereu pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, dorind totodată ca relaţiile cu românii, minoritari în zonă, să fie întreţinute la un nivel cât mai bun, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

Antal Arpad a declarat vineri că  posibila manifestare anunţată de Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita (FCRCH), împotriva autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, ar fi oarecum inoportună, deoarece nu ar putea ajuta la detensionarea relaţiilor româno- maghiare din Secuime.

„În foarte mare măsură, depinde de politicieni şi de reprezentanţii societăţii civile româneşti, cum anume vor evolua în perioada următoare relaţiile româno- maghiare din această zonă. Este evident că maghiarii vor milita pentru autonomie (...). Eu sper din tot sufletul ca reacţia românilor să fie una constructivă, nu mă aştept ca ei să ia drapelul secuiesc în mâini şi să iasă în faţă, dar trebuie să accepte ideea autonomiei tocmai pentru o bună convieţuire”, declarat vineri Antal Arpad.

Acesta a mai precizat că autonomia teritorială nu trebuie să-i sperie pe români, deoarece nu ar duce la nimic rău pentru aceştia.

„Majoritatea oamenilor au preocuparea de a trăi mai bine, inclusiv românii din Secuime. Am convingerea că dacă-i vom convinge cu argumente economie concrete, vor avea de câştigat din această autonomie ca persoane, familii, comunitate. Nu mă aştept ca românii să obţină pentru secui autonomia Ţinutului Secuiesc, însă sper să fie un parteneriat sincer între ei şi maghiari şi să scăpăm de sintagma „aşa- zisul Ţinut Secuiesc”, pentru că nu vorbim de un „aşa- zis pământ”, ci chiar de Ţinutul Secuiesc”, a mai spus Antal.

Primarul a mai arătat că există în Secuime şi români cu care se poate discuta problema autonomiei teritoriale şi fără patimi şi interese ascunse, drept pentru care are mari speranţe într-o normalizare a situaţiei din acest punct de vedere.

Antal Arpad a făcut aceste aprecieri în contextul recentei poziţii a FCRCH, prin care s-a anunţat un posibil protest împotriva autonomiei teritoriale, în funcţie de cele ce se vor discuta la Adunarea Generală a aleşilor locali din  Secuime, ce va avea loc la finele lunii august, la Odorheiul Secuiesc. FCRCH s-a referit, mai exact, la eventualele subiecte legate de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc ce ar putea fi abordate la Adunarea de la Odorheiul Secuiesc, declarându-se împotriva respectivei autonomii. 

domeniu: 
categorie: 
Autor: