Arest preventiv

Biroul pentru relaţii cu presa din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor
sg.maj. VÂLCU GABRIEL NICOLAE (subofiţer la Brigada Specială de intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti)
TODERAŞCU BĂLAN MARIAN
VOCHECI ANTON TEODOR
pentru săvârşirea infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (şi respectiv, complicitate la comiterea faptelor enumerate mai sus), luare de mită şi uz de fals.
S-a reţinut că inculpatul Toderaşcu Bălan - folosind cu ştiinţă documente false - a formulat 3 acţiuni civile prin care a solicitat instanţei să constate că e moştenitorul şi, implicit, proprietarul unor imobile (teren şi construcţii) situate în zona ultracentrală a municipiului Bucureşti.
Cercetările efectuate în cauză au relevat că actele de proprietate de care s-a prevalat inculpatul au fost falsificate de acesta prin înlăturarea textului care conţinea numele proprietarului real (respectiv „domeniile statului”) cu numele tatălui său decedat, Toderaşcu Gheorghe.
În acest context, „procurarea” documentelor privind situaţia juridică a imobilelor revendicate a revenit inculpatului Vâlcu Gabriel (subofiţer de pază la Arhivele Naţionale Bucureşti) care cunoscând intenţiile lui Toderaşcu Bălan, i-a înmânat documente originale sustrase de arhivarul Vocheci Anton, contra sumei de 16.000 de dolari.
Ulterior, pe copiile acestor documente (extrase de carte funciară, procese verbale), inculpaţii au aplicat în mod abuziv ştampilele originale ale Arhivelor Naţionale (de menţionat este faptul că actele la care am făcut referire erau „cosmetizate” de Toderaşcu Bălan prin înlăturarea numelui real al proprietarului şi prin imitarea semnăturii directorului şi administratorului).
Întreruperea acestei activităţi infracţionale (prin începerea cercetărilor penale urmare a sesizării R.A. LOCATO) a prevenit scoaterea din proprietatea statului român a unor imobile în valoare de aproximativ 70 milioane de dolari.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, spre competentă soluţionare.

domeniu: 
categorie: 
Autor: