Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Asigurarea obligatorie a locuinţelor cu bulină roşie, posibilă doar după consolidare

 Proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic vor putea încheia poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor numai după finalizarea lucrărilor de consolidare, iar data de la care toţi proprietarii trebuie să încheie poliţele va fi stabilit prin ordin al şefului CSA, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care corelează prevederile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva calamităţilor cu cele ale Legii 32/2000 privind societările de asigurare şi supravegere a asigurărilor.

”Limităm (prin acest proiect n.r.) posibilitatea de control asupra pool-ului de asigurare a unor societăţi care fac parte din grupuri în detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup”, a declarat ministrul Internelor, Vasile Blaga.

Ministrul a spus că, în acest scop, este înlocuit termenul de 90 de zile de la data adoptării normelor de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) cu o dată ce va fi stabilită prin ordin al preşedintelui CSA, de la care persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure imobilele împotriva calamităţilor. Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern a fost totodată stabilită posibilitatea ca suma asigurată obligatoriu şi prima obligatorie aferentă să fie modificate anual prin ordin al preşedintelui CSA, în baza unor criterii ce vizează suprafaţa şi costul de înlocuire. În prezent, a precizat ministrul, criteriul în funcţie de care se plăteşte asigurarea este materialul din care este construită casa.

Prin decizia Guvernului s-a interzis şi asigurarea locuinţelor din imobilele încadrate în clasa I de risc seismic, până la recepţionarea lucrărilor de reabilitare.

Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea actului normativ în procedură de urgenţă.

Potrivit Legii 260/2008, asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, în timp ce prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B. Suma maximă ce poate fi oferită ca despăgubire este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B. 

domeniu: 
categorie: