Astăzi, 70.000 de reşiţeni fără apă dintr-o lovitură

Din cauza unei avarii apărute la conducta magistrală de alimentare cu apă rece a oraşului, astăzi, la Reşiţa, întreg oraşul nu va avea apă caldă şi rece peste 10 ore.
Sistemul de alimentare cu apă brută al Uzinei de Apă din Reşiţa este vechi de peste 200 de ani. Acesta a fost conceput în nodul hidrografic Semenic şi este format dintr-o salbă de lacuri de acumulare şi o reţea de canale şi viroagă ce se întinde peste toată zona Banatului Montan. Astfel, apa răului Bârzava precum şi ce-a a Timişului şi a pâraielor de la poalele Muntelui Semenic este captată în barajele de acumulare de la Văliug, Trei Ape, Beazova, Secu şi Grebla.

Cu toate că aceste baraje de acumulare sunt aşezate de o pare şi de alta a versantului, apa din ele circula de la cel mai din amonte înspre cele din aval printr-un sistem de canale de aducţiune şi reglare a debitelor. Sistemul hidroenergetic aparţine Combinatului Siderurgic din Reşiţa şi este întregit de hidrocentrala de la Crăinicel, unitate cu 4 turbine şi care aparţine şi ea tot de CSR. Aici se produce energia electrică necesară alimentării localităţilor Cuptoare, Secu, Văliug, Crivaia şi Gărâna precum şi a Complexului turistic Muntele Semenic- Crivaia, în zonă neexistând reţea de alimentare a sistemului energetic naţional.

Din cauza vechimii instalaţiilor şi mai ales a incertitudinii care a plutit asupra Combinatului Siderurgic mai bine de 2 ani de la privatizarea nereuşită cu americanii de la Noble Ventures, instalaţiile s-au degradat simţitor. O parte din personalul de întreţinere a plecat în şomaj iar cei rămaşi, puţini la număr , nu pot asigura revizia tehnică a instalaţiilor aşa cum ar fi normal.

În aceste condiţii, în dimineaţa acestei zilei oprirea alimentării cu apă a oraşului a fost iminentă pentru a repara o bucată din conducta magistrală de aducţiune de aproximativ 20 de metri lungime.

Ca urmare a acestei decizii a S.C. Prescom, astăzi, până la ora 17, toţi locuitorii Municipiului Reşiţa nu au apă, nici rece nici caldă, 70.000 de oameni trebuind să ia cu asalt izvoarele din jurul oraşului sau să treacă pe apă minerală, aceasta în cazul în care nu şi-au făcut rezerve din timp.

domeniu: 
categorie: