Asupra Comunităţii Românilor din Serbia se fac presiuni

În zona Valea Timocului, din ţara vecina Serbia - Muntenegru, zonă în care trăieşte o mare comunitate de români, au avut loc sâmbătă câteva mişcări cu caracter xenofob. Federaţia Românilor din Serbia a încercat să organizeze sâmbăta trecută la Mănăstirea Coroglaşi lângă oraşul Negotin o manifestare omagială prilejuită de împlinirea a 610 de la Bătălia de la Rovine. Programul cuprindea şi o slujbă religioasă ce urma să fie oficiată de singurul preot ortodox român din zonă, Boia Alexaandrovici de la biserica românească din Malainiţa.

Preotul nu a putut intra în mănăstire deoarece un grup compact din câteva zeci de sârbi au blocat intrarea în mănăstire. Pentru că de-o parte erau românii şi de cealaltă erau sârbii, poliţia a intervenit pentru a calma spiritele. Poliţia a interzis desfăşurarea manifestării în continuare, iar membrii Federaţiei Românilor din Serbia au fost nevoiţi să se retragă la sediul lor din Negotin unde, totuşi, comemorarea a avut loc.

Reprezentanţii comunităţii româneşti spun că, încă odată, în Serbia au fost încălcate drepturile populaţiei de etnie română iar principala vină în această problemă o au organele sârbe de poliţie care nu au dat voie membrilor comunităţii să ţină slujba la mănăstire, lucru considerat foarte grav.

În consecinţă, Federaţia Românilor a transmis tuturor organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului din Serbia şi din Europa informări despre cele întâmplate sâmbătă.

Românii se consideră hărţuiţi , mai ales că a doua zi, adică Duminică, zi fără program, secretarul Federaţiei Românilor, Duşan Purovilovici a fost chemat la Tribunalul din Negotin pe motiv că Federaţia a fost acţionată în judecată de Poliţie.

domeniu: 
categorie: