Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Atlas: Birobidjan

În 1928, Stalin a decis să creeze, la 8400 km de la Moscova, o entitate "naţională evreiască" în Birobidjan, cu statut de refugiu pentru evreii din Rusia. În 1934, Birobidjan primeşte statutul său oficial de Regiune Autonomă a Evreilor .


Click pe imagine...

 


 

În 1937, aceasta numarand 37 de mii de evrei. Birobidjhan capitala " Regiunii Autonome Evreiesti ",  este o zona pierdută, mlaştinoasă şi deşertica din Orientul Îndepărtat Siberian in apropierea frontierei cu China. Limba oficială este limba idis. După implozia URSS din 1991, mulţi dintre locuitorii săi au emigrat în Israel, SUA şi Europa. Astăzi, populaţia evreiască este de apx. 5800 de persoane şi o mică mişcare de reîntoarcere, aproximativ 150 de oameni pe an, se observă în ultimii ani.

Trans-Siberianul trece prin Birobidjan înainte de a ajunge la Beijing.

Regiunea Autonomă Evreiască este o configuraţie atipică în peisajul politic rus. Idiş, care este limba oficială principală, este predată în şcoli şi o stăpânesc chiar goyimi (ne-evrei). Toate inscripţiile publice sunt obligatoriu bilingve, scrise în idiş şi rusă. Tipărit la nivel local, Stern Birobidzhan este unul dintre puţinele ziare idiş din lume şi continuă să ajungă la mii de cititori în întreaga ţară şi în străinătate. În ciuda acestui dinamism cultural, evreii din Birobidjan reprezintă doar 2300 de suflete, sau 1,2% din o populatie de aproximativ 190000 de locuitori. În ultimii ani, aceşti evrei aproape au dispărut din Siberia Regiunea Autonomă Evreiască şi nu va rămâne în idiş decât numele câtorva străzi.

domeniu: 
categorie: