Banca Goldman Sachs, anchetată penal

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a deschis o anchetă cu privire la credite ipotecare acordate de banca Goldman Sachs, în condiţiile în care era cunoscut gradul ridicat de risc presupus de acestea.

 

Ancheta penală a fost declanşată în New York ieri, dând naştere presupunerilor că firma sau unii dintre angajaţii acesteia vor fi puşi sub acuzare, conform Wall Street Journal.

Investigaţia a fost demarată după ce Comisia de Valori Mobiliare a Statelor Unite a declanşat un proces civil împotriva băncii şi a unuia dintre traderii acesteia, cu două săptămâni în urmă.

"Nu suntem surprinşi de ştirea privind declanşarea unei anchete, vom oferi orice informaţie ni se va cere", a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

Comisia de Valori Mobiliare a precizat că Goldman Sachs a indus în eroare investitorii, neanunţându-i că respectivele acţiuni fuseseră selectate de către Paulson and Co., un client de hedging al băncii, care mizase pe prăbuşirea acelor investiţii.

Goldman şi Fabrice Tourre, traderul despre care se crede că ar fi implicat, neagă acuzaţiile care li se aduc, pe care au anunţat că le vor contesta în instanţă.

Lloyd Blanckfein, directorul băncii, şi alţi angajaţi ai acesteia au fost audiaţi de către un subcomitet al Senatului SUA în legătură cu privire la comercializarea de produse ipotecare în 2007, după ce piaţa imobiliară din Statele Unite se prăbuşise.

Congresul Statelor Unite încearcă să asigure legislaţia necesară curăţării şi regularizării industriei financiare, în urma criticilor cu privire la rolul băncilor în criza economică globală.

 

domeniu: 
categorie: