Barna Tanczos, şeful ADS, înjunghiat pentru că n-a vrut să semneze

TanczosBarna1Joi seară, puţin după ora 19:00, preşedintele ADS, Barna Tanczos, a fost înjunghiat în propriul birou din sediul Agenţiei, de către Alecu Chitaru, un controversat om de afaceri din Iaşi. Barna Tanczos a fost transportat imediat la Spitalul Universitar, unde a şi fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Directorul Spitalului Universitar, doctorul Sorin Oprescu, a afirmat că pacientul va putea părăsi spitalul în câteva zile, deşi unul dintre medicii din echipa care l-a operat pe şeful ADS, Barna Tanczos, a declarat că intervenţia chirurgicală care trebuia să fie una minoră şi să dureze 15 minute, a fost una destul de dificilă şi a durat aproximativ 2 ore.

Pe masa de operaţie s-a constatat că o coastă îi străpunsese diafragma, fapt ce-i îngrijorează acum pe medici.

TanczosBarna

Deoarece sângera puţin, vineri dimineaţă, medicii de la Spitalul Clinic Universitar au intervenit pentru a-i introduce pacientului un tub de drenaj, pentru a evita producerea infecţiilor. Starea lui este acum considerată stabilă, dar va rămâne în spital câteva zile pentru a se reface.

Între timp, Tribunalul Bucureşti va judeca, vineri, cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Alecu Chitaru, acuzat că a încercat să-l omoare pe preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos.

Joi seară, nemulţumit de modul în care i-a fost soluţionată o cerere adresată ADS, controversatul om de afaceri ieşean Alecu Chitaru l-a înjunghiat pe Barna Tanczos, în biroul acestuia de la sediul Agenţiei din Bucureşti. Alecu Chitaru, care se erijează în reprezentant al localnicilor din comuna Cotnari, a intrat în biroul preşedintelui ADS şi i-a pretins acestuia să semneze nişte acte.

În momentul în care şeful ADS a refuzat, ieşeanul a scos un cuţit, cu o lamă de aproximativ 20 de centimetri, şi l-a înjunghiat pe Barna Tanczos în piept. Agresorul s-a predat, iar poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore, la Secţia de Poliţie 3 Bucureşti. Alecu Chitaru, în vârstă de 54 de ani, locuieşte într-o vilă de la marginea Iaşiului, de aproximativ trei ani.

În 2003, personajul în cauză - care se autodeclară miliardar - prosper om de afaceri şi specializat în construcţii - a anunţat că vrea să candideze la Preşedinţia României. Nu a făcut asta, dar a candidat la funcţia de primar al comunei Cotnari. De-a lungul anilor, Alecu Chitaru a instigat de mai multe ori localnicii din comunele Cotnari, Deleni, Lungani şi Erbiceni la diverse acţiuni de protest şi la ignorarea legislaţiei în vigoare, instigări care au dus - la un moment dat - chiar la blocarea Drumului European 583 cu buşteni.

Prin aceste metode, Chitaru încerca să determine autorităţile să restituie, în baza legii Fondului Funciar 118/1991, 147,25 ha de teren aflate în prezent în arenda societăţii viticole Cotnari SA. Ca administrator al firmei SC Pantera Neagră SRL, el a încercat să încheie contracte de arendă cu ţăranii, prin care aceştia să îi cedeze terenurile pe o perioadă de mai mulţi ani, adevăraţii proprietari urmând să primească, în schimb, doar un procent din eventualul profit al societăţi comerciale.

În 2004, sătenii instigaţi de Chitaru, au forţat intrarea pe terenul Staţiunii de Cercetări Pomicole, iar în 2005, ţăranii din Balş au blocat drumul spre Târgu Frumos, solicitând punerea în posesie pe o suprafaţă de 145 ha de viţă de vie, din cadrul societăţii vini-viticole Cotnari SA.

Tot în 2005, prefectul de Iaşi, subprefectul şi deputatul liberal Relu Fenechiu au primit de la Chitaru trei coroane morturare, pe care erau înscrise ameninţări cu moartea.

După ce Alecu Chitaru l-a înjunghiat, joi seara, pe preşedintele Agenţiei Domeniului Statului, autorităţile ieşene au intrat în alertă şi au luat măsuri de securitate suplimentare. Prefectul judeţului Iaşi, Radu Prisăcaru, le-a cerut jandarmilor care asigură paza Palatului Administrativ să fie mult mai vigilenţi.

Pentru a fi sigur că episodul petrecut, joi seara, în biroul preşedintelui ADS, nu se va mai întâmpla şi în altă parte, Prisăcaru a cerut schimbarea imediată a parolelor de la interfoanele din Consiliul Judeţean şi Prefecturii, şi supravegherea non-stop a clădirilor celor două instituţii.

domeniu: 
categorie: