Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Baroul Constituţional se plânge Parlamentului European

Decanii judeţeni ai Baroului Constituţional Român, care grupează circa 700 de avocaţi, a sesizat Parlamentul European, reclamând încălcarea dreptului de asociere. Memoriul avocaţilor a fost înaintat raportorului grupului parlamentar al Alianţei Libere Europene, Sabin Gherman din Cluj, care a fost invitat la şedinţa decanilor. Decanii Baroului Constituţional din România s-au întâlnit azi la Cluj. Ei s-au plâns că judecătorii de la unele instanţe, cum ar fi cele din judeţele Cluj, Argeş, Constanţa şi Hunedoara ar refuza să le recunoască statutul de avocat pledant. Baroul Constituţional a fost înfiinţat în anul 2002 ca o alternativă la Uniunea Avocaţilor din România. Uniunea era singura care funcţiona până atunci şi care îi grupa pe membrii barourilor judeţene de avocaţi, singurii care aveau calitatea legală de reprezentant sau apărător. Unele instanţe judecătoreşti au refuzat să admită dreptul de a pleda pentru avocaţii din noua organizaţie, aşa că decanul Baroului Constituţional a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Plângerea a trecut deja de camera a doua a curţii. Acest lucru înseamnă că judecătorii europeni vor decide dacă vor admite spre judecare sau nu reclamaţia avocaţilor români. Aceştia solicită recunoaşterea oficială a organizaţiei din care fac parte şi plata unor despăgubiri în valoare de un milion de euro. Decanul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, declară că asociaţia sa este singura inregistrată în mod legal, printr-o hotărâre judecătorească, în timp ce reprezentanţii barourilor tradiţionale nu şi-au înregistrat asociaţiile lor la Tribunal, deci nu au personalitate juridică. Avocaţii din Baroul Cluj sunt de altă părere. Ei declară că baroul lor ar fi o instituţie de utilitate publică, ce s-a înfiinţat ca urmare a intrării în vigoare a legii privind organizarea profesiei de avocat. Membrii Uniunii Avocaţilor consideră că doar ei au dreptul de a pleda în instanţă, deoarece legea vorbeşte doar de o singură asociaţie profesională a avocaţilor. Decanul Baroului Constituţional crede însă că membrii Uniunii Avocaţilor se tem de concurenţă.

domeniu: 
categorie: