Bartolomeu Constantin Savoiu a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane “1880”

Duminica, 12 decembrie 2010, a avut loc la Bucuresti Conventul Extraordinar al Marii Loji Nationale Romane “1880”, in prezenta unor reprezentanti eminenti ai masoneriei europene si mondiale.

El a consfintit, in mod solemn, hotararile luate in 5 noiembrie 2010 la Bucuresti, cand Conventul extraordinar al Marii Loji Nationale Unite din Romania (MLNUR) a hotarat in unanimitate dizolvarea acestei Obediente (asociatie) in Obedienta (asociatia) Marea Loja Nationala Romana 1880 si alegerea ca Mare Maestru a Generalului (r) Bartolomeu Constantin SAVOIU.

Marea Loja Nationala Romana 1880 preia traditia istorica, spirituala si masonica a Marii Loji Nationale Romane fondate in 1880 de capitanul Constantin MOROIU.
In prima parte a secolului XX, Masoneria romana este confruntata cu numeroase probleme si cu incercari de unificare soldate cu crearea Francmasoneriei Romane Unite in 1934, sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.
Interzisa de regimul lui Carol al II-lea in 1938, Masoneria romana are, pentru scurt timp, intre 1944 si 1948 posibilitatea de a functiona liber, dupa care este definitiv interzisa de regimul comunist.
Un grup de masoni patrioti, refugiati in exil in Franta, reinfiinteaza Marea Loja Nationala Romana in exil, care este primita frateste in sanul Marii Loji a Frantei (Grande Loge de France, rue Puteaux), la Paris. Ion PANGAR, Jean VITIANU, Alfred CERCHEZ, Marcel GAVRILESCU, Gérard SERBANESCO, Marcel SCHAPIRA vor pastra si consolida prezenta masonica romana in strainatate in anii grei ai dictaturii comuniste.

Dupa consacrarea, in 1990, ca Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, cu sediul la Paris, a fostului Ambasador al Romaniei in Franta, Alexandru PALEOLOGU, in 1993, sub imboldul Suveranului Mare Comandor Marcel SCHAPIRA, Marea Loja Nationala din Romania, repatriata, reincepe activitatea in Romania cu Marele Maestru Vladimir BOANTA. Totodata, la nivel de Suprem Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat, Marcel SCHAPIRA transfera prerogativele sale senatorului Dan A. LAZARESCU.

In paralel, Masoneria americana, cu sprijinul Marelui Orient din Italia, patroneaza crearea unei alte Obediente, Marea Loja Nationala din Romania (MLNDR), desi conform cutumelor masonice, Romania nu era “terra nuda”.
In 1995, Marele Maestru, avocatul, General (r) Vladimir BOANTA, impreuna cu senatorul Dan A. LAZARESCU, vor reinscrie Marea Loja Nationala din Romania sub o noua denumire – Marea Loja Nationala Unita din Romania (MLNUR), prin alaturarea unor loji transilvanene.
Incepand cu 1997, printr-un puci in care o persoana de nationalitate straina, necunoscatoare a limbii romane, numitul André SZAKVARY, inlatura, intr-o reuniune la care au participat doar 4-5 persoane, pe senatorul Dan A. LAZARESCU din functia de Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu pentru Romania al Ritului Scotian Antic si Acceptat si se auto-proclama Suveran Mare Comandor, in pofida tuturor uzantelor si cutumelor.

Din acest moment, MLNUR incape pe mana cuplului André SZAKVARY si a numitei Anca NICOLESCU si se deplaseaza pe o panta descendenta, Marii Maestrii care se succed fiind oameni manipulati de acest cuplu infernal. De altfel, in 2005, Marele Maestru din acea epoca, Petru STETIU demisioneaza, declarand public ca nu poate conduce Obedienta din cauza imixtiunii cuplului Szakvary-Nicolescu.

Ales Mare Maestru in 29 martie 2008, Gen. Bartolomeu Constantin SAVOIU procedeaza la reorganizarea Obedientei si la excluderea grupusculului André SZAKVARY, Liviu MANECAN, Dan TROFIN, Sergiu ANGHEL, Doru MANU. Cei exclusi vor ataca in justitie hotararile luate de Marele Maestru, care a fost reconfirmat in functiile sale de Conventele extraordinare ale MLNUR din octombrie 2008 si ianuarie 2009.

Judecatoria sectorului 4 Bucuresti, prin sentinta civila nr. 4606 din 26.06.2009, in procesul privind reclamantii MANU Doru Augustin, TROFIN Dan, MANECAN Liviu si SZAKVARY André, in contradictoriu cu Asociatia Marea Loja Nationala Unita din Romania, hotaraste:

“Procesul verbal intocmit cu ocazia Conventului Extraordinar din data de 18.10.2008 (nota bene: cel care a consfiintit confirmarea lui Bartolomeu Constantin SAVOIU ca Mare Maestru si a deciziilor acestuia de a exclude pe sus-numitii din MLNUR) nu poate fi calificat drept un act unilateral de vointa, in conditiile in care cuprinde mentiuni referitoare la aspectele discutate in cadrul Conventului si manifestarea de vointa a membrilor prezenti in sensul ratificarii decretelor prezentate, posibilitatea persoanei care ocupa functia de Mare Maestru de a semna documentul rezultand din prevederile art. 6, punctul 1, alineat final al Regulamentului General. Fata de considerentele de fapt si de drept expuse anterior, instanta urmeaza sa respinga cererea de chemare in judecata ca neintemeiata.

PENTRU ACESTE MOTIVE

 IN NUMELE LEGII HOTARASTE

Respinge actiunea formulata de reclamantii MANU Doru Augustin, cu domiciliul in Bucuresti str. Oradea nr. 12, sector 2, TROFIN Dan, cu domiciliul in Bucuresti, str. Pandele Tarusanu nr. 20, sector 1, MANECAN Liviu cu domiciliul in Bucuresti, aleea Raul Targului nr.3, bl. D8, sc. 3, ap. 44, sector 4 si SZAKVARY André cu domiciliul in Bucuresti, str. Mecet nr. 21, sector 2, in contradictoriu cu parata ASOCIATIA MAREA LOJA NATIONALA UNITA DIN ROMANIA, cu domiciliul in Bucuresti, Sos. Iancului nr. 17, bl. 106C, sc. B, et. 2, ap. 57, sector 2, ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 26 iunie 2009.

PRESEDINTE GREFIER
Iulia Craiu Marcela Ienesoi
Red/Dact. Jud.IC/07.07.2009/7 ex.

Dosar nr. 10708/4/2008”

Sentinta completa, de 8 pagini, se poate studia in intregime accesand nr. dosarului de mai sus (nr. 10708/4/2008).
In paralel cu actiunea lor de opunere contra deciziei de excludere, grupusculul SZAKVARY, MANECAN & consortii vor face o actiune de inscriere, in mod fraudulos a acestuia din urma ca Mare Maestru al MLNUR-ului, desi conform hotararii de mai sus ei pierdusera deja procesul, ramanand exclusi.

Actiunea acestora nefiind opozabila MLNUR, ei obtin inscrierea numitului MANECAN pe 6 martie 2010. Lucru de necrezut, grupul dizident prezinta un proces verbal de alegere a lui Liviu MANECAN cu 11 persoane prezente!!, din care jumatate absolut necunoscute!! Pe 18 octombrie 2008, Bartolomeu Constantin SAVOIU este confirmat, in prezenta unui cabinet notarial, de 55 de delegati si reconfirmat si inca o data reconfirmat in Conventul din 12 ianuarie 2009, din nou in prezenta unui cabinet notarial care a verificat identitatea membrilor, de 110 delegati reprezentand cei 200 de membrii! La recursul formulat de numitii MANU, TROFIN, MANECAN si SZAKVARY, la decizia din 26 iunie 2009 a Judecatoriei sectorului 4, prin care acestia erau exclusi, Tribunalul Municipiului Bucuresti, Sectia 4 Civila, prin decizia civila nr. 1235 R, pronuntata in sedinta publica din 21 mai 2010, hotaraste:

“Respinge ca nefondat, recursul formulat de recurentii-reclamanti MANU Doru Augustin, TROFIN Dan, MANECAN Liviu si SZAKVARY André, in contradictoriu cu intimata-parata ASOCIATIA MAREA LOJA NATIONALA UNITA DIN ROMANIA, impotriva sentintei civile nr. 4606 din data de 26 iunie 2009, in dosarul nr. 10708/4/2008, de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti. Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 mai 2010.

Presedinte, Judecator, Judecator
Elena Aneta Popa, Mirela Stancu, Constanta Moisescu
Grefier
George Florentin Baltaretu

Se poate studia in intregime si aceasta sentinta, de 9 pagini, accesand nr. dosarului de mai sus (nr. 10708/4/2008).
Aceasta decizie, care este ultima hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, a TMB-ului, consfiinteste deci castigarea de catre Asociatia MLNUR a proceselor cu grupusculul SZAKVARY-MANECAN si, prin aceasta, excluderea lor definitiva din MLNUR. In viitor, utilizarea mincinoasa a siglelor si orice afirmare ca acesti indivizi ocupa functii in fosta M.L.N.U.R. este falsa si neavenita si contravine deciziei de justitie ultime a T.M.B.-ului. Prin urmare, atribuirea de numitul Manecan a functiei de Mare Maestru si de numitul Dan Trofin de Mare Secretar este pura inselatorie si impostura.
Dupa aceste hotarari ale instantelor judecatoresti din Romania, cum mai poate sustine acest grup existenta unei Mari Loji condusa de un asa-zis Mare Maestru, in persoana lui Liviu MANECAN?!

Vom continua sa enuntam conform moralei si doctrinei masonice adevarul si numai adevarul pentru a denunta si a condamna intotdeauna minciuna, falsitatea unor persoane care n-au ce sa caute in Masonerie!

MAREA LOJA NATIONALA ROMANA “1880”

domeniu: 
categorie: