Băsescu a fost distins de revista turceasca Ekovitrin cu premiul 'Personalitatea politică a anului în Europa'

În cea de a doua zi a vizitei în Republica Turcia, Preşedintele României, Traian Băsescu, însoţit de delegaţia oficială, a participat, la Istanbul, la lucrările Forumului de afaceri turco-român, desfăşurat la Camera de Comerţ. Cu acest prilej, revista Ekovitrin i-a înmânat preşedintelui României premiul „Personalitatea politică a anului în Europa”, distincţie acordată în cadrul ceremoniei „Stelele Anului”, desfăşurată la data de 19 iunie a.c. „Premiul reprezintă expresia preţuirii calităţilor şi performanţelor evidenţiate de victoriile obţinute în cele două competiţii politice ale anului 2004”, a motivat revista Ekovitrin. Preşedintele a mulţumit pentru această distincţie, arătând că este onorat de premiul acordat de Ekovitrin.

Cu această ocazie, şeful statului român a ţinut să asigure încă o dată că România va sprijini Turcia în drumul spre integrarea în Uniunea Europeană. „Negocierea este un drum greu, pe care România l-a parcurs de-a lungul a 7 ani şi uneori acest drum implică sacrificii pe care nu le prevezi înainte de începerea negocierilor”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a atras, totodată, atenţia că „toate costurile sunt suportate de populaţie” şi că guvernul va trebui să ia decizii dificile şi în acelaşi timp să fie susţinut, dacă obiectivul comun este integrarea în Uniunea Europeană. „Integrarea este un efort colectiv, nici un guvern nu poate duce o naţiune în UE dacă naţiunea nu suportă costurile de integrare. România a parcurs acest drum, făcând şi lucruri bune, dar şi greşeli şi suntem gata să împărtăşim toată experienţa noastră guvernului turc”, a completat preşedintele Băsescu.

„Nu-i consideraţi pe cei care au păreri împotriva integrării duşmani ai Turciei şi ţineţi cont de faptul că Parlamentul European reprezintă comunităţi ale ţărilor din care vin şi că vocea lor este vocea unor comunităţi mai mici sau mai mari”, a precizat de asemenea preşedintele României.

Şeful statului a încurajat Turcia să aibă o atitudine pozitivă atunci când sunt păreri contra integrării, deoarece „nu reacţiile politice de la distanţă rezolvă lucrurile, ci performanţele economice, sociale şi politice din ţara care doreşte să se integreze în Uniunea Europeană”.

„Priviţi procesul de integrare cu încredere, bazaţi-vă pe tot sprijinul pe care România vi-l poate da în procesul de negociere prin transferul necondiţionat al experienţei noastre. Cheia succesului integrării este solidaritatea naţiunii”, a subliniat preşedintele României.

Prezent la lucrările Forumului de afaceri turco-român, preşedintele Traian Băsescu a apreciat deschiderea şi prietenia dintre România şi Turcia manifestate în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Ankara.

Şeful statului român i-a încurajat pe oamenii de afaceri turci să facă investiţii în România şi a afirmat că politica fiscală favorabilă investiţiilor reprezintă un obiectiv constant al Guvernului României.

Totodată, preşedintele Băsescu a precizat că mediul de afaceri românesc este unul dintre cele mai performante, subliniind că ultimul rating de ţară acordat de „Standard & Poor’s” confirmă că România este o ţară sigură pentru investiţii. Preşedintele şi-a exprimat încrederea că nivelul schimburilor comerciale dintre cele două ţări ar putea să atingă în 2 – 3 ani valoarea de 10 miliarde USD.

În cadrul lucrărilor desfăşurate la Camera de Comerţ, şeful statului român a apreciat că „nici pentru România, nici pentru Turcia nu există drum alternativ spre integrarea în Uniunea Europeană. Integrarea este o garanţie a prosperităţii celor două ţări”.

În continuarea vizitei, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire cu Sanctitatea Sa Bartholomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a vizitat Biserica Patriarhală şi a participat la vernisajul expoziţiei „Art Nouveau şi Arhitectura Contemporană Românească” găzduit de Muzeul „Sfânta Sofia”.

domeniu: 
categorie: