Basescu a pus Justiţia, din nou, la colţ

Preşedintele Traian Băsescu a lovit, din nou, în averile magistraţilor şi a acuzat Justiţia că a făcut mai mult rău ţării decât clasa politică.

Presedintele Traian Basescu s-a lansat miercuri intr-un nou atac la adresa Justitiei – singura zona pe care nu a reusit sa o controleze, cu exceptia catorva varfuri servile din marile parchete. Traian Basescu a afirmat pe un post de televiziune aservit urmatoarele: „Justitia a facut mai mult rau Romaniei decat politicienii sau romanii care cersesc prin Roma sau Paris. Izolarea politicului de justitie pe care a cerut-o Uniunea Europeana trebuia facuta dupa ce justitia era verificata si curatata. Nu trebuie sa ne uitam lung doar la averile politicienilor, putem sa ne uitam lung si la cele ale magistratilor. Pana acum in Romania nu s-a facut curatenie in justitie (...) Avem 2 miliarde rata dobanzilor, bani pe care ii putem plati chiar azi. A trebuit sa luam aceste masuri de austeritate pentru ca nu exista alta varianta. Nu ne mai puteam imprumuta daca nu taiam cheltuielile bugetare. Nu cred ca tuturor politicienilor le-au crescut averile, mie chiar mi-a scazut averea. Am vazut si eu averile unora si tocmai de aceea m-am dus in fata Parlamentului sa schimbam Constitutia. Din pacate si justitia a intervenit si a cerut sa nu fie radiata aceasta parte”

Afirmatiile sefului statului nu sunt primele de acest gen – el a mai acuzat Justitia ca a facut mai mult rau romanilor decat justitiile din oricare alt stat eurpean – insa de data ele depasesc granitele unei minti rationale. Si aceasta intrucat daca se poate accepta ideea ca Justitia romana este mai rea decat cea din alte state, a afirma ca puterea judecatoreasca a facut mai mult rau decat guvernantii si parlamentarii la un loc constituie o ineptie. Prin simplul fapt ca nu magistratii au dat legi proaste si nu ei au avut pe mana bugetul tarii.

COMUNICAT - pozitia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii fata de recentele declaratii publice ale Presedintelui Romaniei, Traian Basescu

 „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii respinge afirmatiile publice pe care Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, le-a facut cu privire la justitie si corpul magistratilor in legatura cu „raul facut de justitie” si „implicarea politica” a unor magistrati. Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste limitele criticii publice a justitiei asa cum au fost ele mentionate in decizia Curtii Constitutionale nr. 435 din 2006, cand s-a subliniat ca justitia este o valoare fundamentala a statului de drept, si are nevoie de increderea cetatenilor; de aceea, e necesara protejarea ei impotriva unor atacuri distructive lipsite de fundament serios, mai ales ca magistratii sunt tinuti de obligatia de rezerva care-i impiedica sa reactioneze intr-o anumita situatie. In mod evident, libertatea de exprimare si de critica este indispensabila democratiei constitutionale, insa ea trebuie sa fie respectuoasa, chiar si atunci cand exprima a atitudine critica ferma. intrucat independenta autoritatii judecatoresti este garantata prin Constitutie, este imperioasa o protejare efectiva, in sens constitutional, a magistratilor impotriva atacurilor si denigrarilor de orice natura ar fi ele, aceasta cu atat mai mult cu cat magistratii, care sunt lipsiti de orice drept de replica in legatura cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui sa poata conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativa si cea executiva. In indeplinirea rolului sau de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii considera ca acest gen de afirmatii pot afecta principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat reglementat in art. 1 alin. 4 din Legea Fundamentala. Consiliul, componenta a autoritatii judecatoresti, solicita celorlalte puteri si autoritati ale statului sa manifeste rezerva in etichetarea intregului corp al magistratilor si totodata atrage atentia ca declaratiile nenuantate la adresa justitiei sunt de natura a compromite increderea cetatenilor in acest pilon fundamental al statului de drept si a slabi autoritatea judecatorilor si procurorilor. Consiliul recunoaste existenta unor vulnerabilitati in activitatea sistemului judiciar, dar aceste cazuri sunt punctuale si trebuie tratate ca atare. Consiliul Superior al Magistraturii isi manifesta inca o data disponibilitatea de a intra intr-un dialog constructiv cu celelalte autoritati, in cadru institutional, in scopul gasirii solutiilor adecvate pentru a evita unele derapaje de natura sa creeze daune interesului public si invita celelalte puteri sa contribuie la cresterea increderii publice in justitie si consolidarea statului de drept”.

Sursă: Lumea Justiţiei

domeniu: 
categorie: