Bătălia pentru Afganistan după conflictul ruso - georgian

Comentariu realizat de Alexandru Ioan Kilin - Un uriaş dispozitiv militar condus de NATO înconjoară şi sufocă pe zi ce trece Afganistanul. Talibanii care controlau mare parte din teritoriu proclamă şi ei “jihadul” contând doar pe trezirea lumii islamice care ar putea să-i ajute într-un fel sau altul. Zeci de mii de soldaţi NATO sunt dizlocaţi aici şi fac cu greu faţă atacurilor sinucigaşe.

Atacuri clasice cu aviatia si rachetele de croaziera nu ar avea rezultatele dorite de americani deoarece afganii sunt obisnuiti cu asta. Ei au invins “necredinciosii englezi” si “necredinciosii sovietici” cand acestia au incercat sa-i supuna. Au fost ajutati de relieful imposibil pentru “lumea civilizata” si de curajul nebunesc datorat saraciei si indoctrinarii religioase. In acelasi timp un atac terestru de anvergura nu este posibil pentru moment, rutele de penetrare spre Afganistan trecand prin teritorii ostile.

Prin nord, sunt republicile foste sovietice care executa semnalele date de Moscova, in vest este Iranul care considera S.U.A. “diavolul”, dusmanul de neampacat al islamului. China stapaneste zonele muntoase inaccesibile din est si nimeni nu stie de partea cui va actiona marea Armata Rosie.

In sud, Pakistanul poate deveni in loc de punte de sprijin un teatru de razboi, trupele tarilor occidentale putand fi atacate de islamisti, recenta debarcare a presedintelui Pervez Musharaf intarind aceasta supozitie.

Chiar opozitia interna antitalibana a declarat recent ca va lupta contra talibanilor dar si contra unui guvern impus din exterior de S.U.A.

In aceasta situatie, diplomatia americana si vest-europeana n-au avut prea multe variante de ales si si-au concentrat eforturile spre Moscova. Si iata ca Rusia si-a oferit pentru prima oara sprijinul, fiind gata sa participe la “operatiuni de salvare si de cercetari internationale”.

Se contura deci un rol primordial pentru Rusia care, asa cum noi romanii stim bine si americanii, probabil, va participa pentru a trage maximum de foloase. De altfel pozitia oficiala a presedintelui Rusiei este foarte clara in acest sens. Se arata ca Rusia va participa la lupta contra terorismului dar isi va defini pozitia tinand cont de urmatoarele elemente:

1) Rusia pune la dispozitie si intentioneaza sa continue sa puna la dispozitie informatiile pe care le detine privind infrastructura si locurile unde se afla teroristii internationali precum si bazele lor de pregatire;

2) Suntem dispusi sa punem la dispozitie spatiul aerian al Federatiei Ruse pentru zborul avioanelor care transporta marfuri cu destinatie umanitara spre locul desfasurarii operatiunii antiteroriste;

3) Am pus de acord aceasta pozitie cu aliatii nostri din randul statelor Asiei Centrale. Acestia impartasesc aceeasi pozitie si nu exclud posibilitatea de a-si pune la dispozitie aerodromurile;

4) Rusia este, de asemenea, dispusa, daca acest lucru va fi necesar, sa ia parte la operatiunile internationale de cautare-salvare.

Toate  aceste intelegeri sunt pe cale a fi anulate pentru ca “nebunul de la Tbilisi”, agentul CIA Saakasvili a atacat Osetia de Sud. Armata Rosie a ripostat traditional daca putem spune asa, adica a navalit peste Georgia cu tancuri, tunuri si rachete. Acum toti se lamenteaza dar uita ca fara Rusia s-ar putea ca razboiul din Afganistan sa fie pierdut, iar dusmanii SUA, Iranul, Siria, Venezuela si Cuba sa-si radicalizeze pozitiile.

Sa fie o grava greseala a serviciilor de informatii americane care au permis liderului georgian sa faca prostiile pe care le-a facut sau o strategie pentru aducerea la conducerea SUA a aripii dure republicane?

domeniu: 
categorie: