Biografia Papei Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său real, Karol Wojtyla, s-a născut la 18 mai 1920 în Polonia, la Wadowice. Cand a fost ales Papă, la data de 16 octombrie 1978, Karol Wojtyla a luat numele de Papa Ioan Paul al II-lea, devenind primul suveran polonez.

Mama sa a murit când era copil, el devenind mai apropiat de tatăl său, care era locotenent în rezervă.

În 1938 s-a mutat împreună cu tatăl său în Cracovia, unde a studiat limba poloneză şi literatura la Universitatea Jagiellonian.

Când naziştii au ocupat Polonia, Universitatea a fost închisă dar viitorul Papă împreună cu alţii şi-a continuat studiile pe ascuns.

După moartea tatălui său în 1942, el a început să studieze în secret teologia.

După eliberarea Poloniei în 1945, Wojtyla a reînceput studiile, devenind preot în data de 1 noiembrie 1946.

Viitorul Papă a trecut prin mai multe ranguri ale Bisericii Catolice, devenind Arhiepiscop al Cracoviei pe 30 decembrie 1963. Pe 26 iunie 1967, a devenit cardinal.

El a fost numit oficial ca Papa Ioan Paul al II-lea pe data de 21 octombrie 1978.

Papa Ioan Paul al II-lea este unul dintre cei mai logevivi Papă din istorie, spre deosebire de predecesorul său care a murit după doar 33 de zile după ce a fost numit Papă.

115 din deci 118 cardinali care pot vota succesorul său au fost numiţi de chiar de Papa Ioan Paul al II-lea.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost victima unei tentative de asasinat eşuate când în data de 13 mai 1981 a fost împuşcat de un fanatic turc în Piaţa Sfantul Petru. Ulterior, Papa i-a acordat atacatorului său binecuvântarea sa.

Sub Papa Ioan Paul al II-lea, Biserica Catolică a dobândit un rol mai activ în politica mondială.

 
domeniu: 
categorie: