Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică au întrerupt dialogul ecumenic

Dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxă Română şi cea Română Unită cu Roma a intrat într-o criză fără precedent. Ierarhii celor două culte au întrerupt dialogul chiar în preziua vizitei preşedintelui Ion Iliescu la Vatican. Pentru prima dată, Comisia Mixtă de Dialog Ecumenic, formată din ierarhii celor două culte, nu s-a mai întrunit. Membrii Comisiei trebuiau, în condiţii normale, să se întâlnească marţi la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului. Ierarhii ortodocşi au anunţat însă că nu se vor mai aşeza la masa discuţiilor cu greco-catolicii până când aceştia nu vor renunţa la procesele de revendicare ale unor biserici ori case parohiale care au aparţinut înainte de instaurarea comunismului Bisericii Române Unite.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj, Bogdan Ivanov, spune că ierahii ortodocşi nu renunţă la poziţia lor. El a precizat că Mitropolia Română Unită de la Blaj a trimis o scrisoare în care cerea o amânare a discuţiilor până când Consiliul Ierarhilor Bisericii Greco-Catolice va decide o poziţie definitivă a acestui cult în legătură cu problema proceselor.

Potrivit Decretului 126 din 1990, restituirea lăcaşelor de cult ar fi trebuit să se facă în urma negocierilor dintre cele două culte. Însă ani de zile aceste comisii au tergiversat de fapt restituirea lăcaşelor de cult confiscate de la greco-catolici.

Eficienţa comisiilor de dialog a fost redusă. Din cele 160 de biserici a căror restituire a fost cerută de greco-catolici, doar 15 au fost înapoiate. Greco-catolicii au cerut ca în alte 227 de biserici să slujească liturghia înaintea sau după slujba ortodoxă. În nici unul dintre cazuri nu a fost acceptată această variantă.

Atitudinea cea mai deschisă a fost cea a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, spune purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Mircea Marţian. În anul 2003, conducătorii arhieparhiei ortodoxe din Cluj au restituit cinci biserici Eparhiei Greco-Catolice din acelaşi oraş şi una Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba-Iulia şi Făgăraş. În schimb, nu există nici un fel de comisie de dialog ecumenic între Episcopia Greco-Catolică de Maramureş şi cea ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului.

În unele cazuri, cum ar fi cel de la Şieu, unde ortodocşii au pornit un proces împotriva greco-catolicilor care reintraseră în posesia vechii lor biserici, s-a ajuns la confruntări violente în urma tensiunilor dintre credincioşii celor două culte. În aceste condiţii, era de aşteptat să apară procesele dintre cele două culte.

De pildă, greco-catolicii revendică mănăstirea Nicula, cel mai important centru de pelerinaj din România. Însă nu doar greco-catolicii au pornit procese. Ortodocşii revendică de pildă catedrala greco-catolică din Blaj. Statul Român a fost dat în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strassbourg de către parohia greco-catolică din comuna Sâmbăta.

Curtea a admis spre judecare plângerea formulată de greco-catolici tocmai pentru că magistraţii europeni au considerat că până acum nu a fost respectat dreptul constituţional al liberului acces la justiţie, prevăzut în articolul 21 din Constituţie.

În vara acestui an, Guvernul Năstase a dat o ordonanţă care permite greco-catolicilor să facă apel la justiţie atunci când negocierile cu ortodocşii nu mai duc nicăieri. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, preotul Mircea Marţian, a afirmat că întâmplător, poziţia Guvernului se apropie de cea exprimată de ierarhii greco-catolici în luna septembrie 2003, la Baia Mare, când aceştia au afirmat că atunci când dialogul ecumenic este imposibil, greco-catolicii vor apela la Justiţie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, diaconul Bogdan Ivanov, spune însă că greco-catolicii trebuie să aleagă : vor dialog sau vor procese. El a afirmat că dacă ierarhii catolici uniţi vor alege calea dialogului, şi ortodocşii ar fi normal să renunţe la acţiunile în Justiţiei pornite împotriva Bisericii Române Unite cu Roma.

domeniu: 
categorie: