BNR pune în circulaţie o monedă din argint dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de astăzi, o monedă din argint dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu, informează un comunicat de presă al instituţiei, remis AMOS News.

Potrivit sursei citate, caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: valoare nominală-10 lei, material- argint 999 ‰; greutate-31,103 grame; formă rotundă; diametru 37 mm; calitat-proof; margine zimţată.

Aversul prezintă un fragment din acuarela lui Costache Petrescu – „Adunarea Naţională de la Blaj”, peste care se află inscripţia „Marea Adunare Naţională de la Blaj – Mai 1848”; în partea stângă, anul emisiunii – 2008, scris vertical, iar în partea superioară, valoarea nominală – 10 LEI; lângă chenar inscripţia în arc de cerc „România”, iar în dreapta, stema României.

Reversul prezintă portretul lui Simion Bărnuţiu; în stânga, inscripţia „Simon Bărnuţiu” scrisă vertical, dedesubt, inscripţia „200 ANI DE LA NASTERE”, iar la dreapta, anii 1808 şi 1864.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.
Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

domeniu: 
categorie: