BNS refuză să mai gireze moral ''caricatura de dialog social din România''

Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicităţii joi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical anunţă că se vor autosuspenda pe termen nedeterminat din structurile tripartite, cu excepţia Consiliului Economic şi Social. ''Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical se vor autosuspenda pe termen nedeterminat din structurile tripartite, cu excepţia Consiliului Economic şi Social. Decizia a fost luată de Consiliul Naţional al BNS, în semn de protest faţă de rolul pur decorativ pe care partenerii sociali au ajuns să îl aibă în aceste aşa-zise structuri de dialog social.

BNS refuză să mai accepte circul consultărilor cu Guvernul prin mass-media şi să mai gireze moral, prin prezenţa reprezentanţilor săi, un sistem de dialog social egal cu zero, vraişte de la un capăt la altul al ţării.

Atâta dispreţ din partea Guvernului, în egală măsură faţă de sindicate şi patronate, n-am mai văzut în ultimii 16 ani, motiv pentru care ne vedem nevoiţi să informam structurile europene în regim de urgenţă.

Poate că reprezentanţii Guvernului consideră prea puţin importante prevederile Capitolului 13 (Politici sociale) referitoare la dialogul social, dar suntem convinşi că instituţiile europene vor aborda la modul serios această problemă. Este inacceptabil – şi probabil va fi de necrezut pentru oficialii europeni – să aflăm din presă despre măsuri cu grav impact social pe care Guvernul României le ia peste noapte, fără nici o brumă de respect pentru partenerii sociali.

Ni se părea normal să fim informaţi şi consultaţi în probleme care afectează direct lucrătorii, incluzând aici şi rectificarea bugetară, îngheţarea salariilor, blocarea creşterii salariului minim pe economie, disponibilizări, majorări de tarife, creşteri de taxe şi alte măsuri care vor transforma România, într-un timp foarte scurt, într-o „oază” de sărăcie pe harta Europei.

În clipa de faţă, din ce putem afla din mass-media, constatăm că România a capitulat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi că promisiunile Alianţei D.A. din campania electorala au fost minciuni sfruntate. Se spunea atunci de negocieri „cu demnitate” şi „corecte” cu Fondul, vedem acum doar capitulare deplină şi dispreţ faţă de populaţie şi partenerii sociali.

Probabil că în termen de câteva luni, vom asista la o creştere semnificativă a gradului de sărăcie din România şi la acţiuni de protest din partea structurilor sindicale. Din punctul nostru de vedere, Europa nu va integra o ţară sărăcită, în care cetăţenii abia aşteaptă să facă parte din UE ca să poată fugi în ţări unde pot avea un trai decent.

BNS nu poate fi părtaş în continuare la aşa ceva. Ne retragem reprezentanţii din structurile tripartite şi facem apel la celelalte confederaţii sindicale şi la structurile patronale să facă demersuri asemănătoare, inclusiv demersuri pentru acţiuni de protest la nivel naţional. ''

domeniu: 
categorie: