Boc: Noi nu suntem luaţi prin surprindere de prima suspiciune de gripă porcină

Premierul Emil Boc afirmă că avea cunoştinţă de cazul femeii suspecte de noua gripă încă de marţi, dar aşteaptă rezultatele oficiale de la laboratorul din Londra, ce trebuie primite în maximum trei zile. Primul ministru a menţionat că autorităţile nu au fost luate prin surprindere de acest caz. 

"Noi nu suntem luaţi prin surprindere. Încă din 28 aprilie, noi am discutat în Guvern toate măsurile care trebuie să fie luate în asemenea cazuri, am intrat pe procedurile standard prevăzute de lege şi eu cred că nu trebuie să ne impacientăm, ci să fim un pic mai atenţi şi să respectăm câteva reguli care, de altfel, sunt foarte sănătoase pentru orice situaţie pe care o avem", a declarat premierul la postul public de radio.

Emil Boc a mai precizat că autorităţile respectă măsurile stabilite de OMS în astfel de cazuri.

 "Noi, pe linia instituţională - supravegherea epidemiologică, monitorizarea călătorilor care vin din asemenea zone, reţelele de supraveghere, spitalele care sunt la dispoziţie, achiziţionarea dozelor de tratament anti-viral - suntem, cu alte cuvinte, în graficul măsurilor stabilite de OMS pentru asemenea situaţii", a explicat primul ministru.

Ministrul Sănătăţii Ion Bazac a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în mod oficial gripa porcină a ajuns şi în România.

"În mod oficial, România, de astăzi, figurează pe lista în care virusul H1N1 a fost confirmat", a spus Bazac.

Ministrul a anunţat că este vorba despre o femeie de 30 de ani din Bucureşti, care s-a întors pe 23 Mai din Statele Unite, de la New York, împreună cu doi copii preşcolari.

Totodată, Ion Bazac a precizat că, în urma analizelor efectuate la Institutul Matei Balş, rezultatul a ieşit pozitiv, dar pentru o confirmare oficială s-au transmis la Londra recoltările de la pacientă pentru a fi reanalizate.

De asemenea, ministrul a adăugat că tuturor membriilor familiei femeii li s-au recoltat probe şi au fost izolaţi la Institutul Matei Balş din Capitală. Este vorba despre patru persoane.

Starea femeii care este suspectată de gripă porcină este bună, a anunţat Ion Bazac. Aceasta urmează un tratament medicamentos sistematic şi urmează să se descopere toate peroanele cu care femeia a intrat în contact, inclusiv persoanele din avionul cu care aceasta a venit în ţară. Pentru aceasta, Ministerul Administraţiei şi Internelor îşi va oferi sprijinul, a mai precizat Bazac.

Ministrul Ion Bazac a mai anunţat că până acum în România au mai existat 66 de cazuri care au fost suspecte de gripă porcină, însă, în urma analizelor, acestea nu au fost confirmate.

David Martin

domeniu: 
categorie: