Bogdan Baltazar: 'Cuplul Iliescu - Roman era firesc să se rupă'

'Când am intrat în guvernul Roman, nu am crezut că asta e politică, ci o datorie patriotică, aceea de a-ţi ajuta ţara', a declarat duminică Bogdan Baltazar în cadrul emisiunii Sensurile actualităţii de la Senso Tv. Provocat de gazda emisiunii, ziaristul Octavian Andronic, să caracterizeze perioada de 'guvernare Roman', Baltazar a precizat că Executivul de atunci 'evolua comparativ cu postcomunismul generalizat al FSN'. ''Pe atunci erau mulţi idealişti, fără percepţia realităţii, grupări de extremă dreapta, fără legătură cu modernismul occidental, şi care au fost deranjate de politica dusă de Roman'', a arătat Baltazar.

Între octombrie 1990 şi iulie 1991, Baltazar a fost secretar de stat, şef al Departamentului de informatii publice şi purtător de cuvânt al Guvernului.

Bancherul spune că cele mai dure atacuri - ''verbale, mioape, zgomotoase'' - veneau din partea PNŢCD şi a unor grupuri civice care nu aveau nimic de-a face cu reformismul occidental.

Referitor la cuplul politic Ion Iliescu - Petre Roman din aceas vreme, Baltazar este de părere că era un tandem care l-a un moment dat tot se rupea. 'Roman şi echipa sa nu accepta să-şi înfrumuseţeze imaginea doar pentru a da bine în afară. Guvernul Roman încerca să fie serios, dar anumite filoane implantate adânc în România l-au vrut doar un paravan', a explicat Baltazar.

Fostul preşedinte al BRD, a mai arătat că, totuşi, Ion Iliescu l-a susţinut foarte mult pe Petre Roman, însă conştiinţa politică a lui Iliescu nu era îndreptată spre o reformă profundă, moment în care cei interesaţi de stoparea reformei în România au profitat.

domeniu: 
categorie: