Bolnavi neuropsihici liniştiţi prin legarea de paturi

În loc de medicamente, bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie sunt legaţi cu cerşafuri de pat pentru a fi liniştiţi. Fondurile necesare achiziţionarii medicamentelor sunt aproape inexistente, iar in farmacie nu mai sunt pastile pentru calmarea cazurilor acute aflate în criza sau a cronicilor. În aceste condiţii, medicii tremură de frică ca în unitatea lor să nu izbucneasca în orice clipă un conflict ce s-ar putea solda cu victime. Ca urmare, medicii şi-au luat măsuri de protecţie suplimentare, atunci cînd efectuează vizitele în saloane, fiind inconjuraţi de o armată de personal. Situaţia este cauzată de fondurile insuficiente primite de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, care a distribuit spitalului un buget cu cîteva zeci de milioane de lei mai mic decât cel solicitat.
Medicaţia bolnavilor, care trebuia dată zilnic, a fost administrată cu întreruperi, iar bolnavii au devenit în nenumarate rînduri agitaţi. În farmacia spitalului nu mai există nici diazepam, medicament de strictă urgenţă. Spitalul supravieţuieşte de pe o zi pe alta, mai ales cu ajutorul sponsorizărilor. 'I-am legat de pat în nenumarate rînduri cu cearşaful, însă niciodată, aşa cum s-a afirmat, cu cămaşa de forţă, care nu se mai foloseşte de zeci de ani. Am primit în aceste zile din partea Fundatiei Il Girotondo circa zece milioane de lei, bani cu care am putut achiziţiona diazepam şi alte medicamente de strictă urgenţă. Vom primi în aceste zile o sponsorizare în medicamente de la o firmă bucureşteană. Cu toate acestea, dacă nu ni se dau banii pentru numărul de zile de spitalizare depăşite, nu ne vom putea descurca mai mult de zece zile. În aceste condiţii, pot apare evenimente deosebite între bolnavi, de care noi nu sîntem responsabili ', a declarat directorul spitalului, Nicolae Vlad.
O alta problemă a spitalului, prin care sute de bolnavi psihici riscă să ramînă pe drumuri, este reducerea numărului de paturi. Acest lucru survine în condiţiile în care adresabilitatea către spital este în creştere. Anul trecut, s-a depăşit cu aproape 50% numărul de zile de spitalizare contractate cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, iar spitalul a avut cei mai buni indicatori din judeţ. Spitalul va ramîne fără 84 de paturi, deşi se propusese desfiinţarea a 127. Aceasta reducere a fost obţinută în urma discuţiilor cu ministrul Daniela Bartoş, purtate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Chiar şi aşa paturile vor fi insuficiente.
Pentru a nu arunca pacienţii în stradă, conducerea unitşţii este nevoită să recurgă la tot felul de artificii. Medicii au luat decizia ca o parte din bolnavii cronici să fie transferaţi în alte secţii. 'La Spitalul din Podriga avem 38 de bolnavi de encefalopatie, care nu au ce cauta acolo. Daca tot se vorbeşte de crearea de secţii medico-sociale, vom transfera aceşti bolnavi într-unul din aceste spitale, iar locurile rămase libere vor fi folosite de bolnavii noştri cronici ', a mai declarat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie.
În acelaşi timp, conducerea s-a gîndit să creeze o noua secţie de cronici care ar putea funcţiona în clădirea de lângă biserica din incintă, unde bolnavii fac ergoterapie. În cele patru camere disponibile ar putea fi aduse 40 de paturi. Bolnavii cu nevroze vor fi redirijaţi către staţionarul de zi, care va trata majoritatea cazurilor. Secţia exterioară de la Vîrfu Cimpului, care a rămas cu 60 din cele 112 paturi, va deveni una din secţiile cu asistenţă medicală de lunga durată, unde bolnavii vor sta pe termen nelimitat. 'Vom încerca să redistribuim paturile şi suntem bucuroşi ca reducerile vor fi mai mici. Nu vom arunca nici un bolnav în stradă, aşa cum a apărut în mod eronat în presă. Ceea ce ne framintă şi am declarat în nenumărate rînduri este să nu fim invadaţi de un număr mare de bolnavi pe care să nu avem cum să-i tratam. Pot să spun însă că nici un bolnav cronic nu va umbla pe străzi ', a mai spus directorul spitalului.

domeniu: 
categorie: