Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Borbély a semnat contracte cu şapte judeţe pentru Proiecte de management integrat al deşeurilor

László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor a participat marţi, 28 septembrie 2010, la Conferinţa naţională Apa, deşeurile şi responsabilitatea.

 Provocări generate de planurile de management al deşeurilor. Studiu de caz: Argeş din cadrul proiectului Salvează râul Argeş! Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

“Felicit această iniţiativă, cei implicaţi au demonstrat că, la nivel local, cu bani puţini se poate face treabă. Avem nevoie de astfel de iniţiative. Nu se poate spune totdeauna că nu se poate În acest moment, România se află în faţa mai multor provocări, dar în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, avem fonduri disponibile în valoare de 2 miliarde de euro.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat contracte cu şapte judeţe pentru Proiecte de management integrat al deşeurilor, iar până la sfârşitul perioadei 2013-2014 sistemul integrat al deşeurilor va deveni funcţional în toate judeţele ţării. Atrag atenţia încă o data că autorităţile locale trebuie să fie responsabile şi să nu aştepte ani până când semnează contractele. Exisă mai multe gropi de gunoi care funcţionează ilegal deşi primarii ştiau din 2005 că trebuie să se conformeze. Ştiu că sunt bani puţin, dar vă pot demonstra prin cifre că sunt localităţi care şi-au rezolvat problemele şi prin alte programe, cum ar fi ISPA şi PHARE, a declarat  László Borbély.

În ceea ce priveşte implicarea cetăţenilor în colectarea selectivă, ministrul László Borbély a mentionat că “oamenii pot fi educaţi, dar trebuie să le creăm condiţii”.

De asemenea, László Borbély a vorbit despre faptul că legislaţia în domeniul deşeurilor  s-a înăsprit, astfel că “de la 1 iulie 2010, dacă o primărie nu-şi face treaba, adică să recicleze cel puţin 15% din cantitatea de deşeuri, va plăti pentru diferenţă 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeu”.

László Borbély a adăugat că “Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat anul acesta, prin AFM, de nouă ori mai mulţi bani decât anul trecut. În momentul de faţă prin A.F.M am alocat aproximativ 1 miliard de euro, inclusiv pentru proiecte privind managementul deşeurilor”.

Scopul proiectului constă în responsabilizarea autorităţilor şi comunităţilor locale în privinţa managementului deşeurilor de pe râu şi din zonele riverane Argeşului, prin identificarea pârghiilor de acţiune şi asumarea unor soluţii viabile în acest sens de către toţi factorii implicaţi.

domeniu: 
categorie: