Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Braşov: 3.000 de hectare disponibile, 64.532 revendicate

Situaţia revendicărilor de terenuri agricole şi forestiere în judeţul Braşov este foarte gravă. Subprefectul Szakal Andras ne-a declarat că astăzi este ultima zi de depunere a cererilor pentru retrocedări în baza Legii 247/2005, dar un fapt care frapează este acela că, până acum două zile, la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar au fost depuse 6.544 de cereri, prin care se solicită restituirea a 64.532 de hectare de teren.

„Este aberant. Este foarte mult. Însă, după ce am văzut până acum, mulţi dintre aceşti solicitanţi au beneficiat de terenuri în baza legilor 1/2000 şi 18/1991. Dar acum vor exact în amplasamentele iniţiale. Trebuie verificate foarte strict toate documentaţiile pentru că nu sunt terenuri îndeajuns”, ne-a declarat subprefectul Szakal Andras, menţionând faptul că la acest moment mai sunt disponibile 9.000 de hectare de teren care acum aparţin Agenţiei Domeniului Statului, din care 6.000 vor fi date în baza Legii 1/2000. Aşa că, pentru cele 6.544 de cereri a 64.532 de hectare mai rămân disponibile 3.000 de hectare de teren. „Dacă aceste cereri, în baza legii 247 sunt întemeiate, atunci, cel mai probabil, li se va oferi solicitanţilor teren la schimb, în alte judeţe”, a adăugat Szakal Andras.

2.290 de dosare pentru imobile revendicate
Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar a avut în lucru 2.290 de dosare privind retrocedările de imobile, pe Legea 10, dintre care 1.115 au fost soluţionate la nivelul Instituţiei Prefectului, fiind transmise pentru punerea în aplicare. Însă, conform noilor legi apărute, Instituţia Prefectului nu mai are obligaţia acum de a soluţiona aceste dosare, urmând ca acestea să fie transmise instituţiilor competente, pe raza fiecărei localităţi de care aparţin. Fiecare asemenea instituţie va calcula fiecare răscumpărare în parte, iar pentru a nu exista suspiciuni, şi comisia de verificare pe Legea 10, care funcţionează în cadrul Comisiei Judeţene va verifica fiecare dosar în parte.

Primăria Braşov vrea 37 de drumuri forestiere şi cabane
În acest moment, spre soluţionare există 37 de cereri depuse de Primăria Braşov, prin care se cere retrocedarea unor drumuri forestiere şi a unor cabane. „De săptămâna viitoare va începe validarea documentaţiilor privind aceste retrocedări. Însă, Comisia Judeţeană are o dispută cu Regia Naţională a Pădurilor, din cauză că aceasta din urmă susţine faptul că aceste drumuri nu mai pot fi retrocedate din cauză că s-a finalizat întreaga procedură pe Legea 1. RNP susţine că primăriile care au intrat în posesia tuturor terenurilor forestiere conform Legii 1/2000, nu mai au dreptul să preia cabane şi drumuri forestiere, deoarece ele ar însemna suprafeţe în plus. Noi avem un alt punct de vedere şi vom cere explicaţii de la Ministerul Agriculturii. Dar este vorba despre o interpretare a legii. De aceea, am solicitat un punct de vedere oficial de la Ministerul Agriculturii”, spune Szakal Andras. Aceste drumuri forestiere se doreşte a intra în posesia municipalităţii deoarece în anul 2006, din fondurile SAPARD, vor veni bani total nerambursabili, pentru modernizarea lor.

categorie: