Bugetar disponibilizat- devenit patron de succes

Un botosanean disponibilizat din sectorul bugetar a devenit patronul unei afaceri de succes Teodor Adrian Petre (46 ani), de profesie inginer constructor, a lucrat inca de la terminarea facultatii “la stat”: “La inceput pe santierele patriei, unde am construit baraje, iar mai apoi, cand m-am saturat de viata de santier si statutul de familist mi-a impus alte reguli, am devenit functionar la o institutie bugetara”.
In februarie 2001, la Agentia pentru Protectia Mediului Botosani s-au facut o serie de restructurari, asa incit dl. Petre a devenit somer.
”Sunt o persoana dinamica si toata viata am lucrat mai mult de 10 ore pe zi atunci cand eram pe santier, iar la agentia de mediu am facut multa munca de teren.
Desi obisnuit ca mereu sa o iau de la capat - azi pe un santier , maine pe altul - de data aceasta un nou inceput a insemnat cea mai mare catastrofa din viata mea. M-am trezit peste noapte cu statutul de somer, iar o noua zi nu mai insemna pentru mine si o noua zi de munca, ci numai o noua zi in care sa ma simt inutil, atat pentru mine cat si pentru familia mea”.
A urmat o perioada in care dl. Petre a fost tentat sa-si gaseasca un nou loc de munca “la stat”, insa a realizat ca viitorul apartine sectorului privat. ”Desi eram convins ca trebuie sa ma indrept spre sectorul privat, nu mi-am imaginat niciodata ca as putea sa devin proprietarul unei firme si sa-mi asum responsabilitatea angajarii unor persoane. Totul a pornit insa in momentul in care am citit un articol in “Monitorul de Botosani”, care mi-a atras atentia. Asa am aflat ca AJOFM, institutia pe care incercam sa o evit (imaginea ei era asociata doar cu momentul in care imi puneam viza pe carnetul de somer), acorda credite cu dobanda subventionata in proportie de 50% pentru crearea de noi locuri de munca.
Ceea ce mi-a atras in mod deosebit atentia a fost faptul ca de aceste credite pot beneficia si somerii care infiintau intreprinderi”.
Dl. Petre afirma ca, in momentul in care s-a hotarat sa faca prima vizita la biroul de creditare al AJOFM, avea in minte o sumedenie de semne de intrebare in legatura cu reusita unei afaceri pe care ar putea sa o inceapa, iar responsabilitatile legate de un eventual credit il copleseau. ”Am intrat la biroul de creditare cu ideile mele, care erau pline de pesimism si am iesit de acolo cu ideile lor, marcate de un puternic optimism, bazat in special pe faptul ca numeroase alte persoane au reusit”, sustine dl. Petre.
Aici a aflat ca poate obtine credit pentru cumpararea unui spatiu, pentru dotare cu utilaje si chiar pentru cumpararea de materii prime.
Desi este inginer constructor, dl. Petre s-a hotarat sa nu infiinteze o firma de constructii, deoarece stia ca in Botosani exista numeroase astfel de firme, care au ocupat deja piata in acest domeniu si cu care va fi greu sa concureze.
Pe de alta parte, analizand potentialul materiilor prime existente in judet, a ajuns la concluzia ca in mediul rural exista un potential insuficient exploatat, si anume productia de lapte de la producatorii particulari.
”Am privit aceasta noua activitate ca pe un exercitiu de a invata.
Multi intreprinzatori considera ca pot deveni superintreprinzatori sezand din prima zi la birou, de unde sa conduca toata afacerea.
Eu sustin, insa, ca drumul spre succes inseamna sa muncesti, sa experimentezi si sa inveti permanent.
Eu am avut norocul sa intalnesc oamenii de la biroul de creditare al AJOFM, pe care ii voi considera intotdeauna partasi la succesul meu”, spune dl. Petre.
Chiar daca este locul unde “se agata harta in cui”, unde ai mereu sentimentul ca timpul s-a oprit in loc cu multi ani in urma, zona localitatii Saveni, mai precis comuna Vlasinesti, a insemnat pentru dl. Petre locul ales pentru dezvoltarea firmei sale.
La Vlasinesti a descoperit niste spatii scoase la vanzare, spatii care erau, de fapt, niste foste grajduri ale unui IAS falimentar.
Asa s-a nascut SC “SCOP IND” SRL, avand ca obiect de activitate fabricarea branzeturilor.
”S-a nascut este mult spus, pentru ca firma, in acel moment insemna de fapt numai un dosar plin cu hartii.
Dupa acest moment, mi-am spus ca va trebui sa am grija ce-mi doresc pentru ca s-ar putea sa reusesc”, afirma dl. Petre.
Sfatuit si foarte bine informat de personalul de la biroul de creditare al AJOFM, dl. Petre a hotarat sa ia un credit cu care sa infiinteze 30 de locuri de munca, dintre care 15 pentru someri.
“La inceput m-am speriat de suma de 1,5 miliarde de lei, pentru care voiam sa obtin creditul. Dupa intocmirea planului de afaceri am fost convins ca acesti bani erau prea putini. Acum, cand afacerea este vie si functioneaza, sunt convins ca problema principala care afecteaza afacerile - atat pe cele mari cat si pe cele mici - este lipsa imaginatiei si a creativitatii, si nu capitalul”, afirma dl. Petre.
La aceasta data, “SCOP IND” e o firma care dispune de 400 metri patrati de spatii de productie si administratie. Utilajele moderne cumparate cu banii din credit proceseaza 5.000 litri de lapte/zi, iar produsele, si in special cascavalul fabricat, de o calitate incontestabila, sunt distribuite in toata tara.
Patronul firmei sustine chiar ca nu mai poate face fata comenzilor din ce in ce mai numeroase, asa incat, o data cu venirea sezonului cald, cand productia de lapte din zona va creste, va mari schema de personal, asa incat productia sa se desfasoare in doua schimburi.
“Atunci cand ma intalnesc cu alti oameni de afaceri, care ma intreaba cum am reusit ca intr-un timp asa scurt sa dezvolt o afacere de succes, le spun doua lucruri pe care le consider foarte importante: proprietarul firmei sunt eu, dar cel mai important partener de afaceri, care a pus umarul la nasterea acestei firme, este AJOFM. Spun asta pentru ca partenerii sunt acei oameni cu care discuti, dezbati, te contrazici, cauti solutii, dar pana la urma sunt oamenii alaturi de care evoluezi.
Eu m-am bazat pe oamenii de la agentie, iar pana la urma si ei au avut incredere in mine.
Este o sansa sa ai asa un partener de la inceput , pentru ca un partener pe care ti-l ei dupa un an de zile de la infiintarea firmei, care vine la totul gata, nu mai este cu adevarat un partener.
Al doilea lucru, in care cred foarte tare, sunt oamenii cu care lucrez la firma. Am dorit si cred ca am reusit sa creez firma in care mi-ar face placere sa lucrez ca angajat, si nu cea pe care as prefera sa o conduc.
Toti cei 30 de oameni care lucreaza in firma, dintre care 15 fosti someri, beneficiaza de echipamente de lucru, o masa gratuita la pranz si salarii motivante, pentru ca este obositor sa lucrezi fara a pune suflet in ceea ce faci.
Oamenilor cu care lucrez le-am spus ca daca eu voi avea bani, vor avea si ei.
Acest lucru nu se poate obtine daca iti lipseste dorul muncii”, afirma dl. Petre.

Dl. Petre poate fi contactat la telefon 095.203.745

domeniu: 
categorie: 
Autor: