Buletin de presă al IGP

Sumar: I. Caracterizarea generală a zilei precedente II. Aspecte economice III. Aspecte judiciare IV. Evenimente rutiere V. Autori de infracţiuni prinşi VI. Diverse II. ASPECTE ECONOMICE 1. Înşelăciune jud. Constanţa
2. Evaziune fiscală jud. Mehedinţi
3. Înşelăciune şi evaziune fiscală jud. Maramureş
4. Înşelăciune jud. Olt
5. Abuz în serviciu, uz de fals jud. Constanţa

III. ASPECTE JUDICIARE

1. Tâlhărie jud. Iaşi
2. Nerespectarea regimului armelor de foc şi muniţiilor jud. Buzău
3. Tentativă de omor jud. Dâmboviţa
4. Viol jud. Giurgiu
5. Tentativă de omor jud. Dolj

IV. EVENIMENTE RUTIERE

1. Accident soldat cu decesul unei persoane jud. Arad
2. Accident soldat cu 2 morţi şi 1 rănit grav jud. Dolj
3. Accident soldat cu 3 răniţi grav jud. Vâlcea
4. Accident soldat cu decesul unei persoane jud. Călăraşi
5. Accident soldat cu decesul unei persoane jud. Brăila

V. AUTORI DE INFRACŢIUNI PRINŞI

Urmărit general pentru viol jud. Bacău
Autori furt prinşi jud. Bistriţa-Năsăud

VI. DIVERSE

1. Incendiu jud. Bacău
2. Siucid jud. Bacău

I/1. În ultimele 24 de ore, unităţile centrale şi teritoriale de poliţie au desfăşurat activităţi de cercetare, constatare şi soluţionare a evenimentelor sesizate şi au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza de competenţă.
Dintre infracţiunile cu pericol social ridicat, prejudicii mari, mod de operare deosebit sau care au lezat grav viaţa şi integritatea persoanei au fost raportate producerea a 78 evenimente şi constatarea a 38 infracţiuni de natură economică, precum şi 35 infracţiuni de natură judiciară.
Pe linie de poliţie rutieră s-au înregistrat 30 accidente de circulaţie, din care: 14 în mediul urban şi 16 în mediul rural, soldate cu 9 morţi şi 26 răniţi grav.
Au fost aplicate 8.132 amenzi în valoare totală de 3.758.871.000 lei
Au fost prinşi 107 de autori de infracţiuni, dintre care 25 figurau urmăriţi general, 9 infractori identificaţi şi prinşi în cauze cu A.N. şi 73 infractori care au comis fapte în ultimele 24 de ore.
X
II/1. Valorificând informaţiile obţinute în procesul muncii, ofiţerii serviciului Poliţiei Economico-Financiare au documentat activitatea infracţională a numitului MERCU STERE, de 48 ani, din Constanţa, administrator la S.C. ROYAL STAR S.R.L. Constanţa.
Cel în cauză, în anul 1999, a emis mai multe file C.E.C. în valoare de 1.806.000.000 lei în favoarea S.C. SOFERT S.A. Bacău, fără a avea disponibil în contul societăţii sale.
După comiterea faptei, MERCU STERE a fugit în CANADA, unde se află şi în prezent.
În cauză s-a început urmărirea penală şi, conform dispoziţiei Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, urmează a fi trimis în judecată în lipsă pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

II/2. Ofiţeri ai compartimentului Poliţiei Economico-Financiare, din cadrul Poliţiei Municipiului Orşova, judeţul Mehedinţi, au probat comiterea de către BACILA GHEORGHE, de 38 ani, din municipiul Orşova, administrator la S.C. - DIB - S.R.L., a 4 infracţiuni de evaziune fiscală, a infracţiunii de fals, precum şi a infracţiunii de folosirea creditelor societăţii în scopuri personale, propunându-se trimiterea în judecată a sus-numitului.
În fapt, Băcilă Gheorghe, în perioada iulie-august 2000, nu a înregistrat în documentele financiar-contabile ale firmei cantitatea de 22 tone motorină, în valoare de 576 milioane lei, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor datorate bugetului de stat. Totodată, suma de bani obţinută din comercializarea motorinei a folosit-o în scopuri personale.
Cercetarea s-a efectuat cu învinuitul în stare de libertate.

II/3. În baza actelor premergătoare efectuate de lucrătorii Serviciului Poliţiei Economico Financiare, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul RAKOŞ TIBERIU EMERIC, de 28 ani din Baia Mare, jud. Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.
În perioada 2000 - 2001, învinuitul, în calitate de administrator la S.C. CARPATHIA DEVELOPMENT S.R.L., S.C. HEID & RAKOS S.R.L. şi S.C. ACVILUM S.R.L., a simulat importul a 18 autovehicule în regim de zonă defavorizată, autovehiculele fiind însă imediat vândute după ce au fost importate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor vamale şi a T.V.A.
Prejudiciul cauzat este de 2,4 mld. lei, nerecuperat.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, învinuitul fiind în stare de arest, într-o altă cauză, instrumentată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

II/4. În urma cercetărilor efectuate, a fost începută urmărirea penală împotriva numitului GHORGHIŢĂ ION, de 36 ani, din com. Priboieni, jud. Argeş, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
În fapt, sus-numitul, în calitate de administrator al S.C. I BIOLAR S.R.L. Priboieni, pentru plata unor mărfuri aprovizionate de la S.A. CERGANEŞTI-TUGUIEŞTI Caracal, a eliberat instrumente de plată în valoare de 141.000.000 lei, fără a avea disponibil în cont.
De asemenea, a fost începută urmărirea penală împotriva numitului CIUPITU ADRIAN, de 35 ani, din Câmpia Turzii, jud. Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
Sus numitul, în calitate de administrator la S.C. RAISEB COM S.R.L. din Triteni - Câmpia Turzii, a aprovizionat oţel beton de la S.C. ADMIRA S.R.L. Slatina, pentru plata căruia a eliberat instrumente de plată în valoare de 248.014.326 lei , fără a avea disponibil în cont.

II/5. Valorificând informaţiile obţinute în procesul muncii, ofiţerii serviciului Poliţiei Economico-Finaanciare au documentat activitatea infracţională a numitului SIMION MARCEL de 41 ani, din Constanţa, şef depozit magazia centrală la S.C. MECONST S.A. Constanţa.
Cel în cauză a fost prins în flagrant în timp ce primea de la administratorul S.C. CADI DISTRIBUTION S.R.L. Constanţa suma de 30.000.000 lei, reprezentând o parte din contravaloarea unor facturi fictive introduse la plată la S.C. MECONST S.A.
Din cercetări s-a stabilit că SIMION MARCEL, în calitatea pe care o avea, a introdus spre decontare 2 facturi fictive, iar pentru mărfurile menţionate în facturi s-au completat în fals bonuri de consum pentru a justifica circuitul mărfurilor în societate.
Cel în cauză este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals.

III/1. IN SEARA ZILEI DE 12.08.2002, IN JURUL ORELOR 23.20, O PATRULA A SECTIEI I POLITIE A FOST SESIZATA DE TOTOI ELENA, DE 24 ANI, DIN MUN. PASCANI, JUD. IASI, CU PRIVIRE LA FAPTUL CA, IN TIMP CE SE DEPLASA SPRE GARA IASI, A FOST DEPOSEDATA DE CATRE UN TINAR NECUNOSCUT, PRIN SMULGERE, DE UN LANTISOR DIN AUR PE CARE-L PURTA LA GIT, IN VALOARE DE 2 MILIOANE LEI.
ACTIONIND CU OPERATIVITATE, AUTORUL FAPTEI A FOST IDENTIFICAT IN PERSOANA LUI MIHALACHE VIOREL-IULIAN, DE 17 ANI, DIN COM. BIVOLARI, JUD. IASI, ELEV, FARA ANTECEDENTE PENALE.
PREJUDICIUL A FOST RECUPERAT, IAR AUTORUL A FOST RETINUT PE BAZA DE ORDONANTA PT. COMITEREA INFRACTIUNII DE TILHARIE.

III/2. In ziua de 12.08.2002, lucratorii Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice au identificat pe numitul IONITA GHEORGHE, de 30 ani, din com. MARACINENI, jud. BUZAU, care detinea ilegal un pistol cu butoias, 6 focuri, ruginit, fara serie, alte calibre si sisteme, gasit cu ocazia unor lucrari de consolidare a unei case, pe care incerca sa-l comercializeze in targul Dragaica, din mun. BUZAU, cu suma de 1.500.000 lei.
In cauza se efectueaza acte premergatoare, cu invinuitul in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea regimului armelor de foc si munitiilor.

III/3. IN ZIUA DE 12.08.2002, ORELE 11.45, LA POLITIA MUNICIPIULUI TARGOVISTE, S-A PREZENTAT DURLA ELENA, DIN TARGOVISTE, CARE A RECLAMAT CA CUMNATUL SAU, G A N E S C U N I C O L A E, DE 53 ANI, DIN COMUNA ANINOASA, JUDETUL DAMBOVITA, S-A INTERNAT LA SPITALUL JUDETEAN DAMBOVITA CA URMARE A UNEI AGRESIUNI.
DIN CERCETARILE EFECTUATE A REZULTAT CA IN SEARA ZILEI DE 11.08.2002, GANESCU NICOLAE A AVUT O ALTERCATIE CU FRATELE SAU, GANESCU DUMITRU, PENTRU UN TEREN DE PAMINT AFLAT IN DEZBATERE SUCCESORALA, TIMP IN CARE DUMITRU SI-A LOVIT FRATELE CU PICIORUL IN ZONA ABDOMENULUI. LA INTERNARE DIAGNOSTICUL A FOST PANCREATITA ACUTA TRAUMATICA, MOTIV PENTRU CARE MEDICUL LEGIST A CONCLUZIONAT CA VIATA I-A FOST PUSA IN PRIMEJDIE, FIIND NEVOIE DE INGRIJIRI MEDICALE 45-50 ZILE.
AUTORUL A FOST RETINUT PE BAZA DE ORDONANTA PENTRU VATAMARE CORPORALA GRAVA.
IN ZIUA DE 13.08.2002, FIIND PREZENTAT LA PARCHETUL LOCAL TARGOVISTE, S-A EMIS MANDAT DE ARESTARE PREVENTIVA PENTRU 30 ZILE, PENTRU COMITEREA INFRACTIUNII DE TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR SI S-A DECLINAT COMPETENTA IN FAVOAREA PARCHETULUI DE PE LINGA TRIBUNALUL JUDETEAN DAMBOVITA.

III/4. În noaptea de 11/12.08.2002, un individ necunoscut, prin efracţie, a pătruns în locuinţa numitei C.I., 69 ani, situată în comuna TOPORU, judeţul GIURGIU, şi prin loviri şi ameninţări a întreţinut raporturi sexuale cu aceasta.
Valorificând informaţiile obţinute, lucrători de poliţie din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului GIURGIU au identificat autorul în persoana lui ROŞU DUMITRU, 51 ani, din Bucureşti, fără ocupaţie, care este cercetat în stare de reţinere.

III/5. In ziua de 13.08.2002, orele 11.00, POPA NASTASE, 71 ani, pensionar, din comuna Ostroveni, a fost internat in Spitalul nr.1 Craiova cu diagnosticul “fractura cominutiva cu infundare parietal stanga, stare de coma” produsa prin agresiune.
La fata locului, s-a deplasat echipa operativa complexa si din primele cercetari s-a stabilit ca, in noaptea de 12/13.08.2002, pe fondul consumului de alcool, in locuinta comuna, intre victima si fiul sau, POPA STAN, 40 ani, bolnav psihic cu diagnosticul “sindrom discordant, oligofrenie”, a avut loc un conflict spontan, in timpul caruia victima a fost lovita cu o sapa in zona craniana.
Cercetarile se continua pentru tentativa la infractiunea de omor si, in raport de discernamantul faptuitorului, urmeaza a se dispune masura arestarii preventive sau internarea in spitalul de neuropsihiatrie.

IV/1. IN 13.08.2002 IN JURUL OREI 23,15 IN MUN. ARAD, LA INTERSECTIA STRAZII PADURII CU STR. DOROBANTI, NUMITUL BASTA ROCCO DE 61 ANI, CETATEAN ITALIAN CU DOMICILIUL IN ITALIA -INTRAT IN TARA LA DATA DE 18.07.2002, PRIN PPF NADLAC IN SCOP TURISTIC - IN TIMP CE CONDUCEA AUTOTURISMUL MARCA TOYOTA CU NR. AX-404-PF, A SURPRINS SI ACCIDENTAT MORTAL O PERSOANA DE SEX MASCULIN IN VARSTA DE APROX . 40-45 ANI, NEIDENTIFICAT, CARE TRAVERSA STRADA PE BICICLETA PE TRECEREA DE PIETONI.
DIN PRIMELE VERIFICARI CU OCAZIA CERCETARII LA FATA LOCULUI S-A STABILIT CA ACCIDENTUL S-A PRODUS DATORITA NEATENTIEI IN CONDUCERE A CONDUCATORULUI AUTO PE TIMP NEFAVORABIL (PLOAIE TORENTIALA).

IV/2. In ziua de 13.08.2002, orele 15,30, pe D.N. 65, in afara localitatii Filiasi, ZAMFIROIU MARIN, 28 ani, conducator auto la S.C.”UNIREA” S.A Iasi, conducind autoturismul marca Dacia 1310, cu nr. IS-10-UNR, proprietatea societatii, angajandu-se in depasirea unui autovehicul de tonaj greu, din cauza vitezei excesive a pierdut controlul autoturismului si, parasind partea carosabila, a intrat in coliziune frontala cu un pom.
In urma impactului a rezultat decesul conducatorului auto, a numitului ROGOVEANU DOREL, 31 ani, din comuna Bralostita si ranirea grava a numitului AMZA ION, 58 ani, din aceeasi localitate, ocupanti ai autoturismului.

IV/3. In ziua de 13 august 2002, orele 12,00, pe D. N 7, pe raza orasului Calimanesti, jud. Valcea, numitul Nicu Ion, de 57 ani, din comuna Cotnari, jud. Iasi, in timp ce conducea autoturismul marca ,,Dacia 1310”, proprietate personala, cu numarul de inmatriculare IS-97-NIL, din directia Sibiu - Rm. Valcea, a fost surprins de caderea unei stanci cu greutatea de aproximativ 1,5 tone, ce s-a desprins din versantul din partea dreapta a directiei de mers, cazand pe plafonul autoturismului.
In urma coliziunii a rezultat ranirea grava a numitilor : - Nicu Ion, conducatorul autoturismului, sotia acestuia, Nicu Ioana, de 55 ani, pensionara, ambii fiind internati la Spitalul judetean Valcea, cu diagonosticul - politraumatisme si soc traumatic, pentru interventie chirurgicala, in vederea amputarii membrelor inferioare si Nicu Alexandra, de 4 ani, nepoata acestora, avand diagnosticul : - traumatism cranio-cerebral, fractura antebrat drept si fractura clavicula stanga, aceasta fiind transferata la Spitalul Floreasca din Bucuresti.
Se continua cercetarile de catre organele de politie si specialisti din cadrul Inspectoratului teritorial de Protectia Muncii Valcea, intrucat in zona respectiva se efectuau lucrari de consolidare a versantului.

IV/4. In ziua de 13.08.2002, la orele 12.15, pe DN 4 la km 44, in comuna Soldanu, judetul Calarasi, NITU ION de 30 ani din orasul Topoloveni, judetul Arges, in timp ce conducea autospecializata marca Roman 10215 cu numarul de inmatriculare AG-06-CVJ, proprietate pesonala, cu remorca cu numarul de inmatriculare AG-80-FRC, proprietatea S.C. “La Marinaru” S.R.L., pe fondul exploziei anvelopei stanga fata a patruns pe contrasens, intrand in coliziune frontala cu un atelaj hipo condus de Danaila Ion, de 72 ani, din comuna Soldanu, judetul Calarasi.
Din accident a rezultat decesul numitei Eftimie Anica, de 68 ani, din comuna Soldanu, judetul Calarasi, pasagera in atelajul hipo, precum si avarierea autospecializatei in proportie de 5% si a atelajului hipo in proportie de 50%.

IV/5. La 13.08.2002, ora 12.30, MANCAŞ VASILE, 24 ani, din municipiul BUCUREŞTI, conducând autoturismul personal pe raza localităţii GEMENELE, judeţul BRĂILA, a surprins şi accidentat mortal pe GRAMA DUMITRU, 16 ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea şoselei în fugă, fără să se asigure, prin spatele unui autoturism staţionat.

V/1. Lucrători din cadrul Biroului de poliţie transporturi navale GIURGIU l-au depistat pe MIU GABRIEL-ALIN, 23 ani, din oraşul MIOVENI, judeţul ARGEŞ, pus în urmărire generală cu Dispoziţia I.G.P. din 12.03.2002, pentru comiterea infracţiunii de viol.
Cel în cauză a fost predat unei escorte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ARGEŞ, pentru continuarea cercetărilor.

V/2. La 12 august a.c., lucrători ai Serviciului judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului BISTRIŢA-NĂSĂUD i-au identificat pe numiţii MEDIANCA CORNEL, 29 ani, MOLDOVAN IOSIF-LUCIAN, 25 ani, ambii din municipiul BISTRIŢA, POPÂRTAC SERGIU-VICTOR, 27 ani şi MEDIANCA ADRIAN-ŞTEFAN, 21 ani, ambii din comuna LIVEZILE, judeţul BISTRIŢA-NĂSĂUD, toţi fără ocupaţie, care sunt autorii mai multor furturi din societăţi comerciale comise pe raza municipiului BISTRIŢA, în perioada iulie 2001 - august 2002.
Cercetările sunt continuate cu sus-numiţii în stare de reţinere, urmând a fi documentată întreaga activitate infracţională.

VI/1. In ziua de 13.08.2002, orele 06.00 Postul de Politie Motoseni fost sesizat telefonic de catre CHELARU ANA, de 43 ani, din aceeasi comuna, despre faptul ca la locuinta lui BACLEA GHEORGHE, de 32 ani, din com. Motoseni a avut loc un incendiu, iar cei doi copii ai acestuia, BACLEA GHEORGHITA, in virsta de 2 ani, si BACLEA ALEXANDRU COSMIN, de 9 luni, sunt decedati.
Din primele cercetari efectuate s-a stabilit ca in noaptea de 12/13.08.2002, numitii BACLEA GHEORGHE si concubina sa, MITICA PUSA, in jurul orelor 23.00, au plecat de la locuinta lor, lasand cei doi copii minori dormind. De la o candela aprinsa lasata nesupravegheata s-au aprins obiecte textile din camera. Incendiul a fost stins de vecini, dar cei doi copii minori au fost gasiti decedati.
Cadavrele minorilor au fost transportate la Morga Spitalului Judetean Bacau in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzei mortii.
Sunt efectuate cercetari pentru a se clarifica imprejurarile in care s-a produs decesul celor doi copii.

VI/2. La data de 12.08.2002, ora 14.30, Postul de Politie Plopana, jud. Bacau, a fost sesizat ca pe acoperisul magazinului CONSUMCOOP din centrul comunei, se afla un cetatean care ameninta cu autoincendierea.
La fata locului seful Postului de Politie a identificat mai multi martori oculari si pe numitul BOBEI IOAN-MARIAN, de 21 ani, din comuna Plopana, judetul Bacau, cunoscut cu antecedente penale, agricultor, aflat in cercetarea organelor locale de politie pentru comiterea unei infractiuni de furt.
Acesta ameninta ca se va stropi cu benzina si isi va da foc in semn de protest ca la data de 11.08.2002 a fost audiat de seful postului de politie.
Politistul si cetatenii au incercat sa il determine pe cel in cauza sa nu procedeze la astfel de fapte, insa acesta nu a renuntat.
Dupa autoincendiere au intervenit cetatenii care au stins incendiul ce a afectat victima si cladirea.
Numitul BOBEI IOAN MARIAN a fost internat de urgenta in Spitalul Judetean Bacau cu diagnosticul de:,,tentativa de suicid, arsuri prin flacara deschisa pe 90% din suprafata corpului si de gradul III-IV”.
Cu toate ingrijirile medicale acordate, acesta a decedat in ziua de 13.08.2002.
Se efectueaza cercetari cu privire la imprejurarile producerii evenimentului.

domeniu: 
categorie: