Buletin de presă al IGP

Sumar: I.Caracterizarea generală a zilei precedente II. Aspecte economice III. Aspecte judiciare IV. Evenimente rutiere V. Autori de infracţiuni prinşi II. ASPECTE ECONOMICE
1. Evaziune fiscală jud. Maramureş
2. Tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
jud. Bihor

III. ASPECTE JUDICIARE

1. Vătămare corporală gravă jud. Bacău
2. Furt jud. Ilfov
3. Tâlhărie jud. Constanţa
4. Omor jud. Vaslui
5. Viol jud. Galaţi
6. Nerespectarea regimului armelor jud. Olt
7. Lovituri cauzatoare de moarte jud. Ialomiţa

IV. EVENIMENTE RUTIERE

1. Accident soldat cu decesul unei persoane jud. Suceava
2. Accident cu 2 cadavre carbonizate jud. Argeş

V. AUTORI DE INFRACŢIUNI PRINŞI

Urmărit general pentru furt jud. Bacău

I/1. În ultimele 24 de ore, unităţile centrale şi teritoriale de poliţie au desfăşurat activităţi de cercetare, constatare şi soluţionare a evenimentelor sesizate şi au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza de competenţă.
Dintre infracţiunile cu pericol social ridicat, prejudicii mari, mod de operare deosebit sau care au lezat grav viaţa şi integritatea persoanei au fost raportate producerea a 73 evenimente şi constatarea a 40 infracţiuni de natură economică, precum şi 37 infracţiuni de natură judiciară.
Pe linie de poliţie rutieră s-au înregistrat 21 accidente de circulaţie, din care: 10 în mediul urban şi 11 în mediul rural, soldate cu 3 morţi şi 20 răniţi grav.
Au fost aplicate 7.933 amenzi în valoare totală de 3.737.565.000 lei
Au fost prinşi 86 de autori de infracţiuni, dintre care 17 figurau urmăriţi general, 10 infractori identificaţi şi prinşi în cauze cu A.N. şi 59 infractori care au comis fapte în ultimele 24 de ore. X II/1. În baza actelor premergătoare efectuate de lucrătorii Biroului Poliţiei Economico Financiare, din cadrul Poliţiei Municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul GOLOVASCHI DANIEL, de 29 ani, din Baia Mare, jud. Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.
În luna februarie 2001, învinuitul, în calitate de administrator al S.C. BALBAO S.R.L. Baia Mare, nu a declarat organelor fiscale obligaţiile rezultate din cumpărarea şi vânzarea unei clădiri, sustrăgându-se astfel de la plata unui impozit pe profit în valoare de 511.000.000 lei.
Prejudiciul nu a fost recuperat. Cercetările continuă cu autorul în stare de libertate.

II/2. OFITERI DIN CADRUL POLIŢIEI ECONOMICO-FINANCIARE AU ÎNCEPUT URMĂRIREA PENALĂ ÎMPOTRIVA NUMIŢILOR: SEBESTYEN ZSOLT-SZABOLCS , DE 34 ANI, ŞI SZABO IOAN , DE 32 ANI, AMBII DIN ORADEA, SOFERI DE TAXI, PENTRU SAVARŞIREA INFRACŢIUNII DE TENTATIVĂ DE ÎNŞELĂCIUNE ŞI FALS ÎN ÎNSCRISURI SUB SEMNĂTURĂ PRIVATĂ.
ÎN SARCINA ÎNVINUIŢILOR S-A REŢINUT FAPTUL CĂ LA DATA DE 21.12.2001, RESPECTIV 02.12.2001, DUPĂ CE ŞI-AU ÎNCHEIAT ASIGURAREA ,, TIP CARTE VERDE” LA S.C. ,,ATLASIB” S.A. SIBIU - SUCURSALA ORADEA, S-AU DEPLASAT ÎN BUDAPESTEA - UNGARIA, UNDE AU ATESTAT ÎN FALS PRIN COMPLETAREA ŞI SEMNAREA ,, DECLARAŢIEI AMIABILE DE ACCIDENT”, CA AU PRODUS UN ACCIDENT DE CIRCULAŢIE DIN VINA LOR. ACEŞTIA AU LĂSAT ASIGURAREA MAŞINILOR ŞI COPII DUPĂ ACTELE DE IDENTITATE LA DOI CETĂŢENI MAGHIARI CARE SI-AU ÎMTOCMIT DOSARE DE DAUNE PENTRU AUTOTURISMELLE LOR AVARIATE ANTERIOR. VALOAREA DESPAGUBIRII SOLICITATA DE FIRMA ,,MABISZ” DIN UNGARIA SOCIATĂŢII ,,ATLASIV” SIBIU ESTE DE 12 MILIOANE FORINŢI PENTRU AUTOTURISMUL CONDUS DE SEBESTYEN ZSOLT-SZABOLCS (SJ-46-SZJ) ŞI 2.249.817 FORINŢI PENTRU AUTOTURISMUL CONDUS DE SZABO IOAN (BH-71-JUT).
CERCETĂRILE CONTINUĂ CU INVINUIŢII ÎN STARE DE LIBERTATE.

III/1. La data de 14.08.2002, orele 23.30, Politia Municipiului Onesti din cadrul I.P.J. Bacau a fost sesizata de Sectia Urgenta din cadrul Spitalului Onesti, despre faptul ca a fost adus numitul DAMIAN ION , de 25 ani, din comuna Stefan cel Mare, judetul Bacau, acesta prezentand o plaga injunghiata in zona mezogastrica a stomacului.
Din primele cercetari efectuate s-a stabilit ca in seara zilei de 14.08.2002, orele 20.30, victima consuma bauturi alcoolice in barul A.F. Badescu, timp in care a intrat in conflict cu STRATULAT CORNELIU, de 46 ani, fara ocupatie, din comuna Sascut, judetul Bacau, fara forme legale pe raza comunei Stefan cel Mare. Cearta celor doi a continuat in strada, loc unde s-au lovit reciproc. In timpul incaierarii, STRATULAT CORNELIU, cu un cutit ce-l avea asupra sa, l-a injunghiat pe DAMIAN ION. Victima a fost operata, starea acesteia fiind critica. Sunt efectuate cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de vatamare corporala grava.

III/2. IN DIMINEATA ZILEI DE 15.08.2002, IN JURUL OREI 06.30, LUCRATORII BIROULUI POLITIEI VOLUNTARI, IN BAZA UNEI INFORMATII PRIMITE, AU PRINS IN FLAGRANT PE NUMITII: ZAINEA VASILE, DE 29 ANI, STAN CONSTANTIN, DE 32 ANI, GHEORGHE MARIAN, DE 25 ANI, TOTI DIN COM. SINESTI, JUD.IALOMITA, IN TIMP CE SUSTRAGEAU BUNURI DIN INCINTA COMPLEXULUI COMERCIAL TEHNOUTILAJ. PENTRU IMOBILIZAREA SI PRINDEREA AUTORILOR, AGENTUL DE ORDINE DIN CADRUL BIROULUI POLITIEI VOLUNTARI A FOLOSIT ARMAMENTUL DIN DOTARE, EXECUTIND UN FOC DE AVERTISMENT IN PLAN VERTICAL .
CU OCAZIA CERCETARILOR EFECTUATE, A MAI FOST RETINUT SI NUMITUL BOERESCU MARIAN, DE 31 ANI, DIN COM. STEFANESTI, JUD. ILFOV, MUNCITOR IN CADRUL COMPLEXULUI TEHNOUTILAJ, CARE A INLESNIT INTRAREA SUS-NUMITILOR IN INCINTA COMPLEXULUI, PRIMIND IN SCHIMB SUMA DE 100.000 LEI.
CEI PATRU AU FOST RETINUTI PE BAZA DE ORDONANTA SI INCARCERATI IN ARESTUL POLITIEI ORAS BUFTEA, URMIND CA IN ZIUA DE 16.08.2002 SA FIE PREZENTATI PARCHETULUI BUFTEA CU PROPUNERE DE ARESTARE PREVENTIVA. CERCETARILE SUNT CONTINUATE DE CATRE BIROUL POLITIEI VOLUNTARI.

III/3. IN ZIUA DE 14.08.2002, ORELE 10.00, NUMITA A. FERPANE, DE 66 ANI, DIN STATIUNEA EFORIE SUD, A FOST VICTIMA UNEI INFRACTIUNI DE TALHARIE. IN TIMP CE SE DEPLASA PE STRADA PROGRESULUI DIN LOCALITATE, DRAGHICI VIOREL DE 29 ANI, DIN COM. PIRSCOV, JUD. BUZAU, A PROFITAT DE NEATENTIA ACESTEIA SI I-A SMULS DIN MANA UN PORTOFEL CE CONTINEA ACTE DE IDENTITATE SI SUMA DE 264.000 LEI. AUTORUL FAPTEI A FOST PRINS IN FLAGRANT DE LUCRATORII FORMATIUNII DE POLITIE JUDICIARA. CERCETARILE CONTINUA CU AUTORUL DRAGHICI VIOREL IN STARE DE AREST PREVENTIV. PREJUDICIUL A FOST RECUPERAT IN TOTALITATE.

III/4. În ziua de 14.08.2002, ora 13.00, în comuna Vutcani, judeţul Vaslui, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al unui conflict spontan, AROSCULESEI FLORIN-CRISTIAN, 22 ani, din localitate, a aplicat mai multe lovituri cu pumnul în zona capului, consăteanului său TĂNASE IOAN, 39 ani, provocându-i moartea. Cercetările sunt continuate cu autorul în stare de arest preventiv.

III/5. În noaptea de 14/15.08.2002, ora 24.00, în municipiul Galaţi, CURTUIUŞAN SORIN-CĂLIN, 25 ani, din Baia Mare, judeţul Maramureş, cunoscut cu antecedente penale, s-a deplasat la locuinţa lui C.S., 45 ani, şi sub pretextul că o va însoţi într-un loc unde se află fiica sa, a dus-o într-o locuinţă şi, prin violenţă, a întreţinut raporturi sexuale cu aceasta. Cercetările sunt continuate cu autorul în stare de arest preventiv.

III/6. La 13.08.2002, în vama Slatina, judeţul Olt, a fost depistat cetăţeanul italian CECCHIN MATTEO, 38 ani, în autovehiculul căruia au fost găsite 4.932 cartuşe de vânătoare calibrul 12 şi 20, pentru care acesta nu a putut prezenta documentele prevăzute de lege.
Muniţia a fost ridicată în vederea confiscării iar cercetările continuă cu autorul în stare de arest preventiv.

III/7. In ziua de 15.08. a.c., I.P.J. Ialomita a fost sesizat de Spitalul SF. PANTELIMON din mun. Bucuresti despre faptul ca a decedat COTEA CONSTANTIN, 46 ani, din com. Reviga, satul Rovine, jud. Ialomita, care a fost internat in ziua de 10.08.2002 cu diagnosticul 'traumatism cranio cerebral acut deschis cu fractura deschisa'.
Echipa de cercetare insotita de un procuror criminalist a constatat ca in ziua de 10.08.a.c., in jurul orelor 19.30, la domiciliul lui DRAGULIN NICOLAE, 33 ani, din satul Rovine, pe fondul consumului de alcool, a avut loc un conflict spontan intre acesta si cuscrul sau, COTEA CONSTANTIN, in timpul caruia DRAGULIN NICOLAE i-a aplicat victimei o lovitura cu un toporas in zona capului.
In baza probelor administrate, dosarul a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean Ialomita, competent in solutionarea cazului, care a emis mandat de arestare preventiva pe 30 zile impotriva autorului, pentru savarsirea infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

IV/1. In 15.08.2002, ora 08.20, la km 27 + 800 al D.N. 2 E, in interiorul comunei PALTINOASA, GOCIU GABRIEL, de 27 ani, din orasul GURA HUMORULUI, in timp ce conducea autoturismul marca “Audi 80” cu numarul de inmatriculare SV-05-ZNH, datorita neadaptarii vitezei la conditiile de drum umed, a accidentat-o mortal pe CATARGIU ELENA, de 50 ani, din localitate, aflata pe acostament in statia de transport in comun.

IV/2. În ziua de 15.08.2002, orele 14.30, pe D.N. 65 B, km. 109, pe raza comunei Bradu, jud. Argeş, în afara localităţii, numitul Gyorgy Zoltan, de 32 ani, din mun. Bucureşti, conducător auto la Organizaţia religioasă Martorii lui Iehova, în timp ce conducea autoutilitara marca Iveco, cu nr. de înmatriculare B-09-ETM, proprietatea organizaţiei menţionate, circulând pe banda nr. 2, din cauza neatenţiei a intrat în coliziune cu un autoturism marca Daewoo Matiz, cu nr. de înmatriculare provizoriu AG-034531, proprietatea S.C. General Service Rom Ital Piteşti, care era oprit pe aceeaşi bandă de mers cu autoutilitara, pentru efectuarea unui viraj la stânga. După coliziune, autoturismul a fost proiectat în şanţul din dreapta şoselei, unde a luat foc.
După stingerea incendiului de către pompieri, în autoturism au fost găsite două cadavre carbonizate, unul de sex masculin şi unul de sex feminin, rămase până în prezent neidentificate.
La faţa locului s-a deplasat echipa operativă, condusă de şeful Inspectoratului de poliţie al Jud. Argeş, care a întocmit dosar penal în cauză.

V/1. Cadre din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău au prins şi încarcerat pe STĂNESCU CIPRIAN-ION, 25 ani, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Bacău, urmărit general prin Dispoziţia Inspectoratului General al Poliţiei din 27.04.2002, pentru comiterea infracţiunii de furt.

domeniu: 
categorie: