Buletin de presă al IGP din 13 iulie 2002

Nr. 164 din 13.06.2002
Ofiter de presa: Slt. Balanean Lavinia I. In domeniul combaterii infractiunilor de natura economica:

1. Ofiteri din Serviciul Politiei Economico-Financiare al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au inceput urmarirea penala impotriva urmatorilor:
MIHART STELIAN, 51 ani, domiciliat in sectorul 3, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare, folosire cu rea credinta a creditului societatii in interesul altei societati si fals intelectual;
PODOLAN FLOREA, 55 ani, domiciliat in sectorul 3, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare si folosire cu rea credinta a creditului societatii in interesul altei societati;
ALDER ADRIAN, 51 ani, domiciliat in sectorul 2, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare si folosire cu rea credinta a creditului societatii in interesul altei societati;
BRATULESCU NELU, 42 ani, domiciliat in sectorul 6, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare si folosire cu rea credinta a creditului societatii in interesul altei societati.
Acestia, in calitate de directori ai Societatii de Constructii in Transporturi S.A., cu sediul in sectorul 2, au virat in contul P.A.S. al S.C.T. S.A. 2.400.000.000 lei, fara ca suma sa se cuvina acestei societati.
Cu ocazia intocmirii dosarului de privatizare, directorul general MIHART STELIAN a denaturat rezultatul financiar al anului 1999, marind pierderea cu 6,6 miliarde lei.
Dupa cumpararea actiunilor de la F.P.S., PODOLAN FLOREA, director economic si presedinte P.A.S., a virat catre doua fonduri de investitii suma de 2,8 miliarde lei pentru cumpararea unui pachet de 10% din actiunile S.C.T. S.A. fara a respecta procedura in materie de valori mobiliare.
Pentru recuperarea prejudiciului s-a luat masura asiguratorie a aplicarii sechestrului penal pe bunurile invinuitilor, pana la suma de 2,4 miliarde lei.
Cercetarile sunt continuate cu cei in cauza in stare de libertate.

2. Ofiteri din Serviciul Politiei Economico-Financiare al Sectorului 4 au inceput urmarirea penala impotriva lui NECHITA COSTEL, 36 ani, si BASMA VALENTIN, 42 ani, domiciliati in municipiul Onesti, jud. Bacau, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, falsificare de monede sau de alte valori si uz de fals.
Acestia, la 04.03.2002, in calitate de asociat si, respectiv, administrator la S.C. „POLIBAC” S.R.L., cu sediul in municipiul Onesti, jud. Bacau, au achizitionat ingrasaminte, in valoare de 442.000.000 lei, de la S.C. „PRIORIVET CONSULT 2000” S.R.L., cu sediul in sectorul 4, pentru plata carora au emis o fila C.E.C. fara a avea disponibil in cont.
Cercetarile sunt continuate cu cei in cauza in stare de libertate.

3. Ofiteri din Serviciul Politiei Economico-Financiare al Sectorului 3 au inceput urmarirea penala impotriva lui NITA CONSTANTIN CIPRIAN, 27 ani, domiciliat in sectorul 4, pentru savarsirea infractiunilor de difuzare a unei opere fara consimtamantul titularilor drepturilor de autor, concurenta neloiala si folosirea fara drept a unei marci.
Acesta, in calitate de administrator la S.C. „ALUP IMPEX” S.R.L., cu sediul in sectorul 4 si punct de lucru in sectorul 3, a fost depistat la 30.04.2002, difuzand prin inchiriere programe pentru calculator fara a avea acordul toitularilor drepturilor de autor.
Totodata, la punctul de lucru al societatii a folosit marca , fara acordul titularului marcii, valoarea prejudiciului cauzat acestuia fiind de 334.000.000 lei.
Cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de libertate.

II. In domeniul combaterii infractiunilor de natura judiciara:

1. La 12.06.a.c., lucratori din Biroul Judiciar al Sectiei 7 Politie au identificat pe C.ION, 17 ani, domiciliat in sectorul 2, fara ocupatie, cunoscut cu antecedente penale, care, la data de 04.06.2002, aflandu-se pe o alee ce face legatura intre strazile Magnoliei si Bujorul Alb, sector 2, prin violenta, a deposedat-o de bijuterii din argint, in valoare de aproximativ 500.000 lei, pe P.I.V., 23 ani, domiciliata in sectorul 2.
Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 15% iar cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de retinere sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie.

2. La 11 iunie 2002, ora 18.30, M.D.N., 49 ani, domiciliat in jud.Vrancea, director la S.C. „ASIRAG” S.A., a sesizat la Sectia 15 Politie ca, la aceeasi data, ora 17.30, autori necunoscuti i-au sustras acte de firma si cecuri in alb, valoarea totala a prejudiciului cauzat fiind de circa 780.000.000 lei, din autoturismul marca DAEWOO LEGANZA, nr.VL-22-VMI, proprietatea S.C. „RARORA” S.R.L., ce se afla parcat pe str.Raul Targului, sector 4.
Actionand cu operativitate, lucratori din cadrul sectiei, cu sprijinul cetatenilor, au identificat autorul in persoana lui DEDU PETRE, 37 ani, domiciliat in sectorul 2.
Prejudiciul a fost recuperat iar cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de retinere.

3. La data de 12 iunie a.c., M.A., 32 ani, domiciliat in sectorul 2, director la S.C. „FAN COURIER EXPRES” S.R.L., a sesizat la Sectia 3 Politie ca, in perioada 30.05-11.06.2002, indivizi necunoscuti, profitand de neatentia angajatilor, au sustras un plic ce continea 2600 bonuri de masa, in valoare de 120.000.000 lei, din sertarul unui birou al societatii mentionate.
Actionand cu operativitate, lucratori din cadrul sectiei au identificat autorul in persoana lui IONITA RADU, 20 ani, domiciliat in sectorul 6, curier in cadrul societatii.
Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 85% iar cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de retinere.

4. La aceeasi data, lucratori din Sectia 6 au identificat pe PANCIU ION-HAIDU, 25 ani, din comuna Letca Noua, jud. Giurgiu, cunoscut cu antecedente penale, care, la 03.09.2001, aflandu-se in incinta magazinului QUICK-DELI, situat in sectorul 2, a sustras un telefon mobil in valoare de circa 7.000.000 lei din buzunarul lui A.C., 36 ani, domiciliata in sectorul 6.
Prejudiciul a fost recuperat iar cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de retinere.

5. La aceeasi data, lucratori din Sectia 11 Politie au identificat pe DAN CIPRIAN ALIN, 23 ani, domiciliat in sectorul 3, sofer de taxi la S.C. „QUIT” S.R.L., care, la 17.04.2002, aflandu-se in zona strazii Dristorului, sector 3, a acostat-o pe I.A., 25 ani, domiciliata in sectorul 6, fara ocupatie, si, prin violenta, a urcat-o intr-un autoturism taxi, conducand-o in zona cartierului Ferentari, sector 5, unde, in schimbul sumei de 200 dolari SUA, a vandut-o lui ZANFIR GHEORGHE ILIE, 19 ani, domiciliat in sectorul 5, fara ocupatie, si cumnatului acestuia, BERCUS MARIUS, 24 ani, domiciliat in sectorul 5, arestat in alta cauza, care au lipsit-o de libertate in mod ilegal, obligand-o sa se prostitueze.
Cercetarile sunt continuate de Sectia 11 Politie cu primii doi in stare de retinere si cu ultimul in stare de arest sub aspectul savarsirii infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si proxenetism.

III. Prinderi in flagrant :

1. La 12.06.a.c., ora 15.00, agenti de ordine din Sectia 16 Politie au prins pe BOICU PETRE IONUT, 19 ani, domiciliat in sectorul 4, fara ocupatie, cunoscut cu antecedente penale si consumator de droguri, care, profitand de faptul ca portiera stanga fata era neasigurata, a sustras un radiocasetofon auto, in valoare de circa 5.000.000 lei, din autoturismul marca OLTCIT proprietatea lui M.C., 30 ani, domiciliat in sectorul 4.
Cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de retinere.

2. La aceeasi data, ora 06.00, lucratori din cadrul Sectiei 6 Politie au prins, la scurt timp, pe VASILE ADRIAN, 18 ani, din sectorul 2, fara ocupatie, care, prin spargerea geamului portierei dreapta fata, a sustras casete audio in valoare de circa 1.000.000 lei dintr-un autoturism marca DAEWOO MATIZ care era parcat in sectorul 2.
Cu ocazia cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca la comiterea faptei a participat si Z. CRISTIAN, 17 ani, domiciliat in sectorul 2, fara ocupatie, pre***** si faptul ca, in noaptea de 11/12.06.2002, cei doi, folosind acelasi mod de operare, au patruns in doua autoturisme marca TICO, parcate la domiciliul proprietarilor, cu intentia de a fura bunuri.
Cercetarile sunt continuate cu cei in cauza in stare de retinere.

IV. Persoane urmarite depistate:

Lucratori din Sectia 20 Politie au depistat si incarcerat in arestul sectiei pe NEDELCU CLAUDIU, 27 ani, domiciliat in sectorul 6, urmarit general, cu mandat de executare a pedepsei inchisorii pe o perioada de 10 ani pentru tentativa la infractiunea de omor.

V. Eveniment rutier:

La 12 iunie a.c., ora 19.00, CHIS VASILE, 40 ani, din municipiul Zalau, jud. Salaj, sofer la S.C. „FLAMINGO CONSTRUCT” S.R.L., conducand autoutilitara proprietate personala marca DACIA 1304 nr. B-60-SXN pe Splaiul Independentei, sector 6, si, neadaptand viteza de deplasare, in conditiile unui carosabil umed, a derapat si a patruns pe contrasens, tamponand autoturismul marca OPEL nr. B-86-XEP, proprietatea S.C. „TRANS COMTUR” S.R.L, condus regulamentar din sens opus de TRIFU ADRIAN, 30 ani, domiciliat in sectorul 6.
Din impact au rezultat avarii la autovehicule si ranirea grava a lui STOICHITOIU DAN, 51 ani, din sectorul 3, fara ocupatie, pasager in primul autovehicul.
Victima a ramas internata in spital iar cercetarile sunt continuate de Brigada de Politie Rutiera.

VI. Evenimente:

1. La 12.06.a.c., din raul Dambovita, la o distanta de circa 100 metri in aval de Podul Ciurel, sector 6, a fost scos cadavrul lui ISOFACHE DANILA, 65 ani, domiciliat in municipiul Sfantu Gheorghe, jud. Covasna, care nu prezenta urme vizibile de violenta.
La fata locului s-au deplasat lucratori din conducerea Sectiei 20 Politie, din Serviciile Interventii la Evenimente si criminalistic, medicul legist si echipa de descarcerare a Pompierilor Militari, care, din primele cercetari, au stabilit ca ISOFACHE DANILA, la 10 iunie 2002, in jurul orei 18.00, incercand sa se spele, a cazut in rau, inecandu-se.

2. ENACHE MARIN, 30 ani, domiciliat in str. Mircea Vulcanescu, nr. 9, sectorul 1, fara ocupatie, a fost gasit decedat, fara a prezenta urme vizibile de violenta, in statia RATB „Curtea de Arges”, amplasata pe sos. Bucuresti-Magurele, sectorul 5.

Cadavrele au fost transportate la I.M.L., in vederea autopsierii, iar cercetarile sunt continuate de politie si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

VII. Alte activitati:

1. Lucratori din cadrul Sectiei 21 Politie - Biroul Politiei Judiciare, extinzand cercetarile asupra lui OLTEANU GABRIEL, 23 ani, arestat in alta cauza, au mai stabilit ca acesta, in perioada 1998-2001, prin efractie si folosind o pontoarca, a mai comis 6 furturi din locuinte, valoarea totala a prejudiciului fiind de 100.000.000 lei.
Exemplificam:
In luna februarie 1998, folosind o pontoarca, a sustras 500.000 lei, bijuterii din aur si produse alimentare, valoarea prejudiciului fiind estimata la suma de 10.000.000 lei, din locuinta lui M.M., 67 ani, situata in sectorul 6.
Prejudiciul a fost recuperat in proportie de 30%, iar cercetarile sunt continuate cu cel in cauza in stare de arest.

2. Lucratori din Serviciul Politiei Judiciare, extinzand cercetarile asupra lui NICOLAE MARIUS SEBASTIAN, 31 ani, arestat in alta cauza, au mai stabilit ca acesta, la 11.01.2002, impreuna cu BUCUR SILVIU, zis „SCHIOPUL”, urmarit general pentru furturi din locuinte, prin efractie, au sustras bijuterii din aur si ceasuri in valoare de 15.000.000 lei din locuinta lui C.M., 34 ani, situata in sectorul 3.
Cercetarile sunt continuate cu cei in cauza in stare de arest.

VIII. Actiuni:

1. La 12.06.2002, lucratori din Politia Sectorului 1 si Sectiile 12 si 14 Politie au actionat pe teritoriile de competenta pentru prevenirea savarsiii infractiunilor de talharie, furt din autoturismele aflate in trafic, oprite la semafoare, conduse de femei sau la coborarea acestora in momentul parcarii, pre***** si in zona caselor de schimb valutar, ocazie cu care 286 persoane au fost legitimate, 10 avertizate iar 82 sanctionate contraventional cu amenzi in valoare de 78.450.000 lei.

2. Lucratori din Serviciul Politiei de Ordine Publica si Birourile de Ordine Publica ale Sectoarelor 1-6 Politie au desfasurat actiunea politieneasca « APRO - CIVIS », avand, in principal, scopul asigurarii unor conditii civilizate de aprovizionare a populatiei cu produse alimentare si nealimentare, a legalitatii, combaterii faptelor de natura ilicita, protectiei consumatorului, descurajarea comertului stradal neautorizat, vizate fiind principalele piete agroalimentare ale Capitalei, pre***** si zonele limitrofe ori pretabile savarsirii unor astfel de fapte.
Cu aceasta ocazie, au fost legitimate 1099 persoane, din care 375 producatori agricoli, au fost verificate 105 societati comerciale iar 396 persoane au fost sanctionate contraventional cu amenzi insumand 113.775.000 lei. Totodata au fost confiscate bunuri evaluate la 800.000 lei, constatandu-se si 7 infractiuni.

3. Efective din cadrul Sectoarelor 1, 2, 3 si 6 Politie si Serviciului Politiei de Ordine Publica au organizat si executat actiunea politieneasca “STRADA NOASTRA”, avand drept scop descoperirea, dispersarea si anihilarea pericolului ”gastilor de cartier”, impiedicarea actiunii grupurilor de persoane cunoscute ca avand preocupari infractioniste care frecventeaza aglomerarile comerciale, combaterea actelor de disconfort civic, revigorarea sentimentului de siguranta al cetatenilor.
Cu aceasta ocazie, au fost legitimate 218 persoane, avertizate 55 iar 65 sanctionate contraventional cu amenzi in valoare de 41.800.000 lei.

4. In cadrul actiunii “PIETONUL SI TROTUARUL”, Sectia 12 Politie au luat masuri pentru determinarea comerciantilor stradali neautorizati “sa-si vanda produsele in locurile autorizate in acest sens, cu respectarea documentelor ce reglementeaza regulile de comert”. Cu aceasta ocazie au fost legitimate 21 persoane, din care 10 au fost sanctionate cu amenzi insumand 2.250.000 lei.

5. In cadrul actiunii « DIN NOU ACASA », avand drept scop prevenirea si combaterea faptelor ce aduc atingere relatiilor de convietuire sociala, lucratori din Politia Sectoarelor 1, 2, 3, 4 si 6 au actionat pe teritoriile de competenta, obtinand urmatoarele rezultate: 130 persoane legitimate, din care 18 cersetori, 13 prostituate, 13 minori, fiind sanctionate contraventional 95 persoane cu amenzi in valoare de 70.800.000 lei.

6. In cadrul actiunii « ASTENIA IN INTERSECTII », Serviciul Politiei de Ordine Publica, Politia Sectoarelor 1, 3 si 5 impreuna cu Detasamentul Politiei Calare au desfasurat activitati specifice in zona centrala a Capitalei, pentru identificarea persoanelor cu comportament deviant (cersetori, spalatori de parbrize, vanzatori produse cosmetice si accesorii auto), in special in perimetrul intersectiilor, ocazie cu care au fost depistati 55 vanzatori ambulanti si 17 cersetori, fiind aplicate 126 sanctiuni contraventionale, cu amenzi in valoare de 79.150.000 lei.

7. Lucratori din Sectia 25 Politie au actionat, impreuna cu controlori R.A.T.B., pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale in statiile de metrou, in trenurile de calatori, pre***** si in mijloacele de transport in comun de suprafata, prilej cu care 376 persoane au fost legitimate, 46 conduse la sediu iar 54 sanctionate contraventional cu amenzi insumand 14.360.000. lei.

IX. Activitati de prevenire si mentinere a ordinii publice:

- numar amenzi aplicate 2486
- valoarea amenzilor 733.215.000 lei
din care:
424 la Lg.12/90 cu 64.075.000 lei;
253 la Lg. 61/91 cu 260.200.000 lei;
1489 la regimul circulatiei cu 277.400.000 lei;
320 la alte acte normative cu 131.540.000 lei;
14 minori lipsiti de supraveghere;
2703 auto controlate;
89 permise de conducere retinute;
70 certificate de inmatriculare retinute.

domeniu: 
categorie: 
Autor: