Buletin de presă al IGP din 26 iulie 2002

Ofiţer de presă: colonel ANGHEL GHEORGHE
S U MA R:
I. CARACTERIZAREA GENERALĂ A ZILEI PRECEDENTE
II. ASPECTE ECONOMICE
III.ASPECTE JUDICIARE
IV. EVENIMENTE RUTIERE
V. AUTORI DE INFRACŢIUNI PRINŞI II. ASPECTE ECONOMICE
1.Înşelăciune - jud.GALAŢI
2.Evaziune fiscală - jud.BUZĂU
3.Delapidare - jud.CLUJ

III.ASPECTE JUDICIARE
1.Omor - jud. NEAMŢ
2. Tâlhârie - jud.CONSTANŢA
3.Trecere frauduloasă a frontierei - jud.BIHOR
4.Omor - jud.VASLUI
5.Deţinere ilegală de armă - jud.ARAD
6.Furt - jud.NEAMŢ
IV. EVENIMENTE RUTIERE
1. Accident soldat cu deces - jud.VASLUI

V. AUTORI DE INFRACŢIUNI PRINŞI
1. Urmărit general pentru înşelăciu -jud.Dâmboviţa
2. Autor de viol - jud. Iaşi

I. În ultimele 24 de ore, unităţile centrale şi teritoriale de poliţie au desfăşurat activităţi de cercetare, constatare şi soluţionare a evenimentelor sesizate şi au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza de competenţă.
Dintre infracţiunile cu pericol social ridicat, prejudicii mari, mod de operare deosebit sau care au lezat grav viaţa şi integritatea persoanei au fost raportate producerea a 72 evenimente şi constatarea a 19 infracţiuni de natură economică, precum şi 36 infracţiuni de natură judiciară.
Pe linie de poliţie rutieră s-au înregistrat 15 accidente de circulaţie, din care: 2 în mediul urban şi 13 în mediul rural, soldate cu 2 morţi şi 13 răniţi grav.
Au fost aplicate 7.754 amenzi în valoare totală de 3.768.457.000 lei.
De asemenea, au fost prinşi 59 autori de infracţiuni, din care 15 urmăriţi general, 13 infractorI identificaţi şi prinşi în cauze cu A.N. şi 31 infractori care au comis fapte în ultimele 24 de ore.

II/1 Ofiţeri ai Serviciului de poliţie SIDEX din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune împotriva numiţilor CHIRIŢĂ CONSTANTIN, CHIRIŢĂ COSTEL şi DRAGOMIR MARIAN, toţi asociaţi şi administratori la S.C. “METACHIM GRUP” S.R.L.-Galaţi, care, în perioada iunie-august 2001 au achiziţionat 178 tone oţel beton în valoare de 1.700.000.000 lei de la Întreprinderea de construcţii-montaj şi reparaţii siderurgice Galaţi, contravaloare pentru care sus-numiţii au emis cinci file CEC fără a avea disponibil în cont.
Din verificări s-a mai constatat că, în acelaşi mod, sus-numiţii au înşelat aceiaşi societate cu încă 1.600.000.000 lei.
Cercetările continuă cu autorii în stare de libertate.

II/2. Lucratorii Biroului Politiei Economico-Financiare Rm.Sarat, au inceput urmarirea penala impotriva lui ION MARIAN, 38 ani, din Rm.Sarat, pentru comiterea infractiunii de : evaziune fiscala, fals intelectual, prev. de art. 40 din Legea 82/1991, art. 266, pct.2 din Legea 31/1990, fals si inselaciune, constand in aceea ca in perioada 2001 - 2002 a folosit facturi si chitante false pentru lucrari de constructii la S.C. TEHNO MOLD SA ONESTI, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit in suma de 70.693.000 lei si TVA in suma de 20.263.132 lei .
Cercetarile se efectueaza cu invinuitul in stare de libertate.

III/3. In baza unor date si informatii obtinute de ofiteri de politie economico-financiara din cadrul Politiei Municipiului Cluj-Napoca, s-a procedat la cercetarea numitei CRISTIAN RODICA MARIANA, de 45 ani, din Cluj-Napoca contabil la S.C. TIN-TIN S.R.L. Cluj, ocazie cu care au fost constatate urmatoarele:
In perioada 1999-2002, avand specimen de semnatura in banca, in repetate randuri a ridicat din contul bancar al firmei, fara acordul administratorului, suma totala de 159.700.000 lei pe care i-a folosit in interes personal.
In baza probatoriului administrat s-a inceput urmarirea penala impotriva numitei CRISTIAN RODICA-MARIANA pentru savarsirea infractiunii de delapidare.
Autoarea este cercetata in stare de libertate, prejudiciul fiind in curs de recuperare.

III/1 IN SEARA ZILEI DE 25.07.2002, POSTUL DE POLITIE AL COM. ICUSESTI, JUD. NEAMT, A FOST SESIZAT DESPRE FAPTUL CA IN SATUL MESTEACAN, COM. ICUSESTI, A AVUT LOC O ALTERCATIE INTRE NUMITII ENEA DAMASCHIN SI ENEA VASILE, ENEA ZORINEL, ENEA CRISTIAN, IN URMA CAREIA NUMITUL ENEA DAMASCHIN, A SUFERIT LEZIUNI CE I-AU PROVOCAT DECESUL.
ECHIPA OPERATIVA IMPREUNA CU PROCURORUL CRIMINALIST DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL NEAMT, S-A DEPLASAT LA FATA LOCULUI UNDE DIN PRIMELE VERIFICARI A STABILIT URMATOARELE:
CADAVRUL NUMITULUI ENEA DAMASCHIN, DE 60 ANI, DIN COM. ICUSESTI, PREZINTA LA NIVELUL CAPULUI SI ANTEBRATELOR MAI MULTE PLAGI SI ECHIMOZE SI A FOST TRANSPORTAT LA S.M.L. IN VEDEREA EFECTUARII NECROPSIEI SI STABILIRII CAUZEI MORTII.
DIN CERCETARI A REZULTAT FAPTUL CA IN ZIUA DE 25.07.2002, IN JURUL ORELOR 16:00, IN FATA BARULUI A.F.,,IFRIM'' DIN SATUL MESTEACAN INTRE VICTIMA SI VARUL SAU ENEA VASILE, DE 66 ANI, INSOTIT DE CEI DOI FII, ENEA ZORINEL, DE 39 ANI SI ENEA CRISTIAN, DE 28 ANI, TOTI DIN COM. ICUSESTI, JUD. NEAMT, A AVUT LOC O ALTERCATIE, IN URMA CAREIA ENEA DAMASCHIN, A FOST LOVIT DE MAI MULTE ORI IN ZONA CAPULUI, ANTEBRATULUI SI TORACELUI CU O FURCA.
PARCHETUL DE PE LANGA TRIBUNALUL NEAMT, A EMIS PE NUMELE LUI ENEA ZORINEL, MANDAT DE ARESTARE PREVENTIVA PE O PERIOADA DE 5 ZILE PENTRU COMITEREA INFRACTIUNII DE OMOR.
CERCETARILE CONTINUA IN VEDEREA STABILIRII IMPREJURARILOR CONCRETE IN CARE S-A COMIS FAPTA .

III/2 IN SEARA ZILEI DE 24.07.2002, ORELE 20,00, NUMITUL POP SAN PETRU DE 52 ANI, DIN CONSTANTA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI NEVAZATORILOR FILI-ALA CONSTANTA - TULCEA, A FOST VICTIMA UNEI INFRACTIUNI DE TALHARIE.
IN TIMP CE SE DEPLASA SINGUR PE STRADA DOCTOR MARCOVICI DIN MUN. CONSTANTA, O PERSOANA NECUNOSCUTA L-A LOVIT CU PUMNUL IN ZONA FETEI, DUPA CARE L-A DEPOSEDAT DE UN TELEFON MOBIL MARCA ALCATEL OTE DB.
IN URMA AGRESIUNII VICTIMA S-A PREZENTAT LA SPITALUL CLINIC JUDETEAN CONSTANTA FIIND DIAGNOSTICAT CU ``TRAUMATISM FACIAL ACUT DESCHIS, EPISTAXIS POST TRAUMATIC, FRACTURA PIRAMIDALA NAZALA, HEMATOM PERIORBITAL STANG``, FIIND IN AFARA ORICARUI PERICOL.
A FOST CONSTITUITA ECHIPA OPERATIVA CE ACTIONEAZA IN VEDEREA IDENTIFICARII AUTORILOR.

III/3 LUCRATORII C.Z.C.C.O.A. ORADEA,AU INCEPUT URMARIREA PENALA FATA DE SANDOR GRIGORE,DE 26 ANI,DOMICILIAT IN COMUNA POPESTI SAT VARZARI,JUDETUL BIHOR,PENTRU SAVARSIREA INFRACTIUNII DE ,,TRECERE FRAUDULOASA A FRONTIEREI UNUI STAT STRAIN’’,FAPTA PREVAZUTA SI PEDEPSITA DE ART.1 DIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR.112/2001, CONSTAND IN ACEEA CA; SANDOR GRIGORE,IN DATA DE 18 SEPTEMBRIE 2001, AFLANDU-SE PE AEROPORTUL DIN PRAGA, LA URCARE IN AVION CU DESTINATIA DUBLIN-IRLANDA, A FOLOSIT UN PASAPORT IRLANDEZ,FALSIFICAT PRIN INLOCUIREA FOTOGRAFIEI TITULARULUI PASAPORTULUI - PAUL ANTHONY MURPHY, CU A SA.
DIN CERCETARILE EFECTUATE DE CENTRUL ZONAL ORADEA,REZULTA CA RACOLAREA LUI SANDOR GRIGORE S-A FACUT DE CATRE CRACIUN SORIN-IOAN, DE 38 ANI,DIN ALBA IULIA, IN MUNICIPIUL ORADEA, CARE L-A SI TRANSPORTAT CU AUTOTURISMUL SAU PROPRIETATE PERSOANALA PANA IN PRAGA, UNDE I-A PROCURAT PASAPORTUL IRLANDEZ FALSIFICAT.
CERCETARILE CONTINUA IMPREUNA CU CENTRUL ZONAL ALBA,PENTRU DOCUMENTAREA ACTIVITATII INFRACTIONALE A LUI CRACIUN SORIN-IOAN SI A CELORLALTI MEMBRI AI FILIEREI DE RACOLARE DE PERSOANE.

III/,4 LA P.P.ALBESTI,JUD. VASLUI S-A PREZENTAT NUMITA AFTENE RUXANDA, 48 ANI, CARE A SESIZAT FAPTUL CA IN NOAPTEA DE 24/25.07.2002, IN JURUL OREI 24.00, SI-A OMORAT SOTUL , A F T E N E C O N S T A N T I N, DE 51 ANI, IN TIMP CE DORMEA.
CEA IN CAUZA I-A APLICAT SOTULUI DOUA LOVITURI CU SECUREA IN CAP, PROVOCANDU-I DECESUL.
LA FATZA LOCULUI S-A DEPLASAT ECHIPA OPERATIVA CONDUSA DE PROCURORUL CRIMINALIST.

III/5 IN BAZA UNOR INFORMATII DETINUTE, LUCRATORII BIROULUI A.E.S.T. AU EFECTUAT O PERCHEZITIE DOMICILIARA LA LOCUINTA NUMITULUI SUTEU DUIU- MARIUS PAUL DE 56 ANI, DIN ARAD, VANATOR AUTORIZAT OCAZIE CU CARE A FOST GASIT DETINUT ILEGAL UN PISTOL DE ALARMĂ ŞI GAZE MARCA RONM RG 800, CAL. 8 MM. FARA SERIE CU 7 CARTUSE AFERENTE PRECUM SI UN NR. DE 75 BUC. CARTUSE DE VANATOARE CU ALICE CAL. 19,5 MAGNUM MARCA DELLIER BELLAT, PT. CARE NU ERA AUTORIZAT.
DESPRE PROVENIENTA PISTOLULUI DE ALARMA SI GAZE SI A CARTUSELOR DE VANATOARE NUMITUL SUTEU MARIUS A DECLARAT CA LE DETINE DE APROXIMATIV 3 ANI, FIIND PRIMITE SPRE PASTRARE DE LA UN CETATEAN CU DUBLA CETATENIE : ROMANA SI GERMANA, CARE IN PREZENT ESTE DECEDAT.
SUSNUMITULUI I S-A INTOCMIT DASAR PENAL PT. NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR SI MUNITIILOR. FIIND CERCETAT IN STARE DE LIBERTATE.

III/6 IN DIMINEATA ZILEI DE 25.07.2002, IN JURUL ORELOR 02:50, IN TIMP CE PLT. CORDEL OVIDIU SI SERG.MAJ. ACURMULOAIE OVIDIU AMBII AJUTORI SEFI DE POST LA POSTUL DE POLITIE AL COM. VALEA URSULUI, JUD. NEAMT, EXECUTAU SERVICIUL DE PATRULARE PE RAZA COMUNEI, FIIND IMPREUNA CU CAINELE DE INSOTIRE, AU OPRIT PENTRU CONTROL UN NUMAR DE TREI CARUTE INCARCATE CU LEMNE.
INTRUCAT NU POSEDAU DOCUMENTE DE PROVENIENTA PENTRU LEMNELE RESPECTIVE, CARUTASII AU FOST CONDUSI LA SEDIUL PRIMARIEI UNDE NUMITUL TITIANU ION, DE 26 ANI, DIN LOCALITATE, S-A OPUS FOLOSIND O SCANDURA SI O SECURE CU CARE A INCERCAT SA LOVEASCA SUBOFITERII, DUPA CARE IMPREUNA CU TATAL SAU TITIANU VASILE, DE 55 ANI AU FUGIT CU CARUTELE.
PENTRU A IMPIEDICA FUGA ACESTORA SI VERIFICA PROVENIENTA MATERIALULUI LEMNOS SERG. MAJ. ACURMULOAIE OVIDIU A FOLOSIT PISTOLUL DIN DOTARE, IN CONDITII LEGALE,TRAGAND UN FOC DE AVERTISMENT IN PLAN VERTICAL SI UNUL IN PNEUL CARUTEI, FARA A REUSI PRINDEREA CELOR DOI.
IN URMA VERIFICARILOR EFECTUATE DE ECHIPA OPERATIVA DE LA POLITIA MUN. ROMAN, A FOST DEPISTAT NUMITUL TITIANU ION, CARE A FOST PREZENTAT PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA ROMAN.
EXAMINAND DOSARUL, PROCURORUL A CONSTATAT CA NU SUNT INTRUNITE ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNII DE ULTRAJ, URMAND A DISPUNE NEANCEPEREA URMARIRII PENALE FATA DE SUSNUMITUL.
CU OCAZIA FOLOSIRII ARMAMENTULUI NU AU FOST VICTIME SI NICI DISTRUGERI DE BUNURI.
SE CONTINUA CERCETARILE PENTRU STABILIREA PROVENIENTEI MATERIALULUI LEMNOS SI IN FUNCTIE DE REZULTAT SE VOR DISPUNE MASURI LEGALE.

IV/1 La data de 25.07.2002 pe D.N. 24 A, la km 86 + 100 m, pe raza comunei Lunca Banului, in localitate, s-a produs un accident de circulatie in urmatoarele imprejurari:
In timp ce numita MOLDOVEANU LUMINITA, de 22 ani, din loc. Vetrisoaia, posesoare a permisului de conducere categ. ,,B” conducea autoturismul proprietate personala , marca Dacia 1310 din directie Vetrisoaia - Husi, a surprins si accidentat mortal pe minora ENEA MARINELA, de 7 ani, din com. Lunca Banului, care fiind lasata nesupravegheata, a traversat carosabilul in fuga, fara sa se asigure.

V/1 - Lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au prins şi încarcerat pe LĂZĂRESCU VASILE, 40 ani, din municipiul Târgovişte, acelaşi judeţ, urmărit general prin Dispoziţia IGP din 2002 pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prejudiciul fiind de 1.446.000.000 lei.

V/2 Cadre din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi au identificat, prins şi reţinut pe BENZA GHEORGHI, 41 ani, din comuna Belceşti, judeţul Iaşi, autor al infracţiunii de viol comis la 23.07.2002, victimă fiind U. I. de 18 ani, din comuna Cotnari, acelaşi judeţ.

domeniu: 
categorie: 
Autor: