Buletin de presă al Ministerului de Interne din 19 iunie

I.. CARACTERIZAREA GENERALĂ A ZILEI PRECEDENTE II. ASPECTE ECONOMICE III.ASPECTE JUDICIARE IV.EVENIMENTE RUTIERE V. AUTORI DE INFRACŢIUNI I.. CARACTERIZAREA GENERALĂ A ZILEI PRECEDENTE

II. ASPECTE ECONOMICE

1. Înşelăciune,fals în declaraţii jud.Dâmboviţa
2. Trafic de influenţă,înşelăciune jud.Timiş

III.ASPECTE JUDICIARE
1. Furt jud.Iaşi
2. Vătămare corporală jud.Arad
3. Deţinere ilegală substanţe toxice jud.Caraş-Severin
4. Tentativă de omor jud.Constanţa

IV.EVENIMENTE RUTIERE
1. Accident soldat cu răniri grave jud.Bihor
2. Accident soldat cu rănire gravă jud.Călăraşi

V. AUTORI DE INFRACŢIUNI
1. Urmărit general pentru furt jud.Bacău
2. Autori viol jud.Vaslui

I. În ultimele 24 de ore, unităţile centrale şi teritoriale de poliţie au desfăşurat activităţi de cercetare, constatare şi soluţionare a evenimentelor sesizate şi au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza de competenţă.
Dintre infracţiunile cu pericol social ridicat, prejudicii mari, mod de operare deosebit sau care au lezat grav viaţa şi integritatea persoanei au fost raportate producerea a 69 evenimente şi constatarea a 12 infracţiuni de natură economică, precum şi 37 infracţiuni de natură judiciară.

Pe linie de poliţie rutieră s-au înregistrat 19 accidente de circulaţie, din care:11 în mediul urban şi 8 în mediul rural, soldate cu 2 morţi şi 19 răniţi grav.
Au fost aplicate 6.316 amenzi în valoare totală de 2.349.460.000 lei,.
De asemenea, au fost prinşi 46 autori infracţiuni, din care 12 urmăriţi general, 11 autori identificaţi şi prinşi în cauze cu A.N. şi 23 infractori care au comis fapte în ultimele 24 de ore.

II.1. Lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au finalizat cercetarea în cauza penală privind pe învinuiţii ACHIM GR.MIHAI şi ACHIM M.MIHAI, primul, asociat unic şi, al doilea, administrator, la S.C. ACHIM TRANSPORT INTERNATIONAL S.R.L. Slobozia Moară, judeţul Dâmboviţa.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa a emis mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile, împotriva numitului ACHIM M.MIHAI, de 30 ani, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în declaraţii.
Cel în cauză, în calitatea de administrator al societăţii, în perioada august 1999- mai 2001 s-a aprovizionat cu cantităţile de 1042 tone motorină şi 10,3 tone benzină, fără taxa de drum, pe care le-a comercializat, deşi în declaraţiile date pe propria răspundere s-a obligat să folosească carburanţii pentru agricultură, creând un prejudiciu de 1.894.418.130 lei.

II.2. Cadre din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş cercetează în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi înşelăciune, pe numita SCHONTAL EUGENIA, 46 ani din municipiul Timişoara.
Sus-numita, în cursul anului 2001 a pretins şi primit de la un număr de 9 persoane fizice, suma totală de 2.575 mărci germane, promiţându-le că, prin relaţiile pe care le are la Ambasada Germaniei din Bucureşti, le poate obţine vize Schengen şi locuri de muncă în această ţară.

III.1. La 19 iunie a.c., ora 17,20, Secţia 2 Poliţie Iaşi a fost sesizată telefonic de către cetăţeanul britanic CONSTANTI ANDREAS, de 49 ani, manager al unei firme cu sediul în Iaşi, despre faptul că, în ziua de 18.06.2002, între orele 12,30-16,00, persoane necunoscute, prin efracţie, au pătruns în locuinţa sa din Iaşi.
Autorii au sustras mai multe bijuterii din aur de 18 Karate şi un inel din aur încrustat cu diamante (valoarea prejudiciului este estimată la 4.000 lire sterline).
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de furt şi se efectuează cercetări în vederea identificţării autorilor.

III.2. La 17.06.2002 la orele 24,00, Poliţia municipiului Arad a fost sesizată telefonic, de către o persoană anonimă, despre faptul că pe Calea Aurel Vlaicu din municipiul Arad a avut loc o altercaţie între mai multe persoane, ocazie cu care s-au tras mai multe focuri de armă.
La nivelul Poliţiei municpiului Arad s-a constituit echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului, stabilindu-se următoarele :
În jurul orelor 23,20, la firma de taxi «DIESEL» s-a primit un apel telefonic, prin care se solicita o comandă în faţă la S.C. BIT-CLUB S.R.L., situat în Calea Aurel Vlaicu din Arad.
La comandă s-a prezentat numitul BARANYEI ZOLTAN CRISTIAN, de 25 ani, din Arad, taximetrist la firma «DIESEL».
La autoturism s-a prezentat un număr de patru persoane, respectiv doi bărbaţi şi două femei, care au solicitat să fie pe Calea Romanilor din Arad, taximetristul refuzând să preia comanda sub motivul că nu acceptă să ia în autoturism mai mult de trei persoane.
Datorită acestui refuz, între taximetrist şi unul dintre cei doi bărbaţi a avut loc o altercaţie în urma căreia, bărbatul necunoscut şi-a declinat identitatea ca făcând parte din trupele «antitero», folosind un pistol cu gaze, trăgând cinci focuri de armă către taximetrist, provocându-i leziuni în regiunea ochiului stâng şi antebraţului mâinii stângi.
În urma investigaţiilor şi cercetărilor întreprinse s-a stabilit că autor al agresiunii este numitul MANOLE ROBERT, de 34 ani, din Bucureşti, director la Federaţia Română de Arte Marţiale.
Se efectuează cercetări faţă de acesta pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală.

III.3. Lucrătorii Biroului arme, explozivi, substanţe toxice din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, împreună cu specialişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Reşiţa, au efectuat, la data de 18.06.2002, un control la S.C. CONSTRUCŢII METALICE BOCŞA S.A., cu sediul în localitatea Bocşa, judeţul Caraş-Severin.
Cu această ocazie, au fost identificate 6 kg pentaoxid de arsen, 1 kg acid picric, 2,4 kg cianură de potasiu, 2,9 kg cianură de sodiu, 1 kg brom, 1 kg acid arsenios şi 7 kg mercur, deţinute ilegal, întrucât unitatea nu posedă autorizaţie pentru deţinere şi utilizare de substanţe toxice din anul 1989.
S-au întocmit acte premergătoare referitor la săvârşirea infracţiunii de deţinere de substanţe toxice fără drept, faptă prevăzută de art.14 din Decretul 466/1979 faţă de numiţii JUDE RODICA şi MINDA MARIA, actuala şi fosta responsabilă desemnată din partea unităţii pentru activitatea cu substanţe toxice.

III.4. În dimineaţa zilei de 17.06.2002, ora 06,30, pe raza comunei 23 August, judeţul Constanţa, în timp ce ADOCHIŢEI IOAN, 34 ani, din municipiul Botoşani, efectua paza crescătoriei de peşte din lacul Tatlageac, aflat sub administraţia S.C. «SUPERBONUS» S.R.L. Constanţa, a surprins doi indivizi ce aveau asupra lor scule pentru pescuit.
Încercând să-i identifice, paznicul a fost înjunghiat cu un cuţit de către unul din aceştia, suferind leziuni ce i-au pus viaţa în pericol.
Autorul a fost identificat în persoana lui SAVA MARIAN, 27 ani, din localitate, recidivist.
Cercetările continuă cu autorul în stare de arest preventiv.

IV.1. În dimineaţa zilei de 18 iulie a.c., ora 07,45, pe raza comunei Lungaşu de Jos, judeţul Bihor, ROŞU MIHAI, 42 ani, din comuna Mărişel, judeţul Cluj, în timp ce conducea autoturismul personal, din cauza oboselii, a adormit la volan şi a intrat într-un şanţ, după care s-a izbit de un cap de pod.
Din accident a rezultat rănirea gravă a conducătorului auto şi a pasagerilor STAN TODERAŞ, 39 ani, din comuna Mărişel şi LAZĂR GHEORGHE, 33 ani, din comuna Horia, judeţul Alba.
Cercetările continuă.

IV.2. În ziua de 18.06.2002, orele 14,00, pe raza satului Stanca, judeţul Călăraşi, COJOCARU TITI, 26 ani, din municipiul Călăraşi, conducător auto la S.C. PETROSERU EXIM Călăraşi, în timp ce conducea autoutilitara marca ROMAN, proprietatea societăţii, pe fondul efectuării unei manevre de depăşire, a acroşat un atelaj hipo. Pătrunzând pe sensul opus de deplasare, a intrat în coliziune cu o autoutilitară marca ROMAN, proprietatea S.C. ENCIU PENU S.N.C. Olteniţa, condusă regulamentar de TUDORAN COSTEL, 34 ani.
Din accident a rezultat rănirea gravă a conducătorului atelajului, MURGOCI VASILE, 64 ani, din comuna Spanţov, judeţul Călăraşi, precum şi avarierea celor două autovehicule în proporţie de 40 % şi 30 %.

V.1. Lucrători din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău l-au prins şi încarcerat pe CIOCAN LUCIAN, 23 ani, din oraşul Râşnov, judeţul Braşov, pus în urmărire generală cu Dispoziţia I.G.P. din 13.06.2002, pentru comiterea unei infracţiuni de furt.

V.2. Lucrători din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, continuând cercetările în cauza privind violul comis la 14.06.2002, asupra numitei G.L., din Republica Moldova, au identificat autorii în persoana numiţilor DUŢĂ RADU, 30 ani, cunoscut cu antecedente penale, NEGRESCU CONSTANTIN, 17 ani, BULEICA ŞTEFAN-MIHAI, 27 ani, cunoscut cu antecedente penale şi TRIFAN ADRIAN, 29 ani, toţi din municipiul Vaslui.
Autorii au fost prezentaţi la parchet cu propunerea de arestare preventivă, dar procurorul a apreciat că nu se impune această măsură şi a dispus cercetarea acestora în stare de libertate.

domeniu: 
categorie: 
Autor: