Bustul lui Marţian Negrea a fost dezvelit în Valea Viilor (SB)

Marţian Negrea, compozitorul suitei simfonice Poveşti din Grui, a fost comemorat în localitatea Valea Viilor (SB), bustul său fiind dezvelit de curând. În localitatea Valea Viilor poţi ajunge venind din oraşul Copşa Mică, traversând drumul naţional DN14 Mediaş – Sibiu, pe strada de lângă biserica ungurească , spre sud, pe un drum asfaltat ce mărgineşte pârâul Vorumloc.

Înainte de a pătrunde în Valea Viilor, te întâmpină pe marginea stângă a drumului, o troiţă sfinţită în anul 1993, care semnifică intrarea într-o localitate de creştini ortodocşi.În acest spaţiu, în 1893 la 29 ianuarie s-a născut Marţian Negrea, cel care urma să compună Poveşti din Grui şi să uimească lumea prin frumuseţea muzicii sale.

La 80 de ani, în 1973, se stinge din viaţă, iar după 30 de ani, în 2003, bustul său este dezvelit în localitatea Valea Viilor, în prezenţa a numeroase oficialităţi din judeţul Sibiu. Cu această ocazie a fost susţinut şi un spectacol artistic de către Junii Sibiului, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Lia Bologa, etc.Despre Mariţian Negrea am aflat că a absolvit liceul din Dumbrăveni, după care a continuat pregătirea profesională la Seminarul Andreian din Sibiu, unde s-a evidenţiat talentul pentru muzică. În anul 1913 s-a înscris la Academia de muzică din Viena unde a studiat armonia şi contrapunctul cu ilustrul muzicolog român Eusebie Mandicevschi (originar din Bucovina) şi compoziţia cu Franz Schmidt.

Marţian Negrea a elaborat multe compoziţii muzicale care au îmbogăţit repertoriul muzicii româneşti cu lucrări din cele mai valoroase. A compus în anul 1940 o suită simfonică în 4 părţi ’Poveşti din Grui’, care prin melodii armonioase a reprezentat cum oamenii din Valea Viilor se adunau duminica şi la sărbători în Grui, situat în mijlocul locuinţelor românilor, unde discutau şi se informau despre preocupările şi necazurile lor.

Această compoziţie s-a bucurat de succes prin frumuseţea şi originalitatea ei, de cei care preţuiesc muzica.Unele din compoziţiile lui Marţian Negrea au fost distinse cu premiul George Enescu, de exemplu Fantezia simfonică şi Rapsodia I, iar altele cu premiul de Stat cum sunt: Suita din Munţii Apuseni, Rapsodia a II-a şi Poveşti din Grui.Rămâne demnă de remarcat activitatea lui Marţian Negrea la catedră, pe tărâmul învăţământului muzial şi al muzicologiei.

A scris numeroase lucrări: Tratat de contrapunct şi fugă, Tratat de armonie, Teoria formelor muzicale, Teoria instrumentelor muzicale.

domeniu: 
categorie: