La Buzău, a crescut numărul cazurilor de hepatită cronică

Numărul cazurilor de hepatită cronică a crescut în ultimul an. Responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate Buzău susţin că incidenţa mai crescută a acestei afecţiuni în rîndul populaţiei se constată şi din faptul că din 2004 au început să se întocmească liste de aşteptare cu pacienţii care necesită tratament special. La momentul de faţă, 110 buzoieni beneficiază de merdicamentaţie gratuită în baza programului naţional pentru bolnavi cronici. Pentru această categorie de bolnavi tratamentul lunar costă între trei şi cinci miliarde de lei. În funcţie de gravitatea bolii, pentru un pacient se cheltuiesc sume cuprinse între 20 şi 80 de milioane de lei.

Pentru că CJAS nu le poate asigura tuturor bolnavilor de hepatitită B sau C tratamentul gratuit se întocmesc liste de aşteptare. 33 de bolnavi se află în prezent pe o astfel de listă. Bolnavii trebuie să aibă răbdare pînă la şase luni pentru a beneficia de tratament timp în care boala se poate agrava. În toată această perioadă, pacienţii primesc indicaţii de la medici care nu-i ajută însă la fel de mult ca un tratament special. Un astfel de sfat este de exemplu: să ducă o viaţă echilibrată.

În aceste condiţii, bolnavilor care suferă de hepatită cronică, afecţiune care poate conduce în timp la complicaţii dintre cele mai grave, nu le rămîne altceva decît să spere că vor beneficia de tratament înainte ca starea lor de sănătate să se degradeze şi mai tare.

domeniu: 
categorie: