Buzău: Manifestări ale pompierilor la 160 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Peste 400 de angajaţi ai ISU Buzău au sărbătorit vineri  la sala mare a Consiliului Judeţean, Ziua Pompierilor din România comemorată în 2008 la 160 de ani de la marea bătălie din Dealul Spirii, transmite corespondentul AMOS News.

Festivităţile pompierilor au început cu o slujbă religioasă oficiată la capela din incinta unităţii din municipiul Buzău, unde s-a păstrat un moment de reculegere pentru colegii cazuţi de-a lungul timpului la datorie.

Tot astăzi au fost avansate în grad înainte de termen cadre cu merite deosebite, pompierul anului de la Buzău fiind declarat maiorul Mondea Adrian, şeful detaşamentului de pompieri.

Comandantul ISU Buzău, Dănuţ Nicolae, a evocat semnificaţia zilei de 13 septembrie pentru pompieri, ocazie cu care au fost citite mesajele aniversare primite de la Prefectul judeţului Buzău Gabriel Balaban, Preşedintele Consiliului Judeţean Victor Mocanu, secretarul de stat în MIRA Victor Paul Dobre, ministrul MIRA Crisitian David, precum şi al inspectorului general al IGSU general locotenent Vladimir Secară.

Totodată au fost evocate faptele de eroism petrecute în urmă cu 160 de ani, la luptele de pe Dealul Spirii, dintre o companie de pompieri şi un corp de armată turc.

Pe 13 septembrie 1860, 160 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu născut la Râmnicu Sărat judeţul Buzău, au dat dovadă de curaj, devotament şi spirit de sacrificiu după ce au înfruntat peste 6000 de turci, într-o bătălie care care a rămas un reper al profesiei de pompier.

domeniu: 
categorie: 
Autor: