Calendarul ecumenic pentru joi, 30 iunie

Ortodox: + Soborul Sfinţilor 12 Apostoli; + Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ Greco-catolic: Serbarea celor 12 Ss Apostoli.

Romano-catolic: Primii Sfinţi Martiri din Roma *.

Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ

În veacul al XIV-lea, a trait la Manastirea Râmet, un monah cu viata îmbunatatita, al carui nume era Ghelasie. Credinciosii din partea locului, l-au cinstit pe acesta ca sfânt din neam în neam, pâna în zilele noastre, iar vietuitorii sfintei Manastiri, îi cinstesc cu veneratie parti din moaste stiind ca prin rugaciuni neîncetate la Bunul Dumnezeu, acestea au darul vindecarii de boli si suferinte. Ceea ce s-a transmis prin traditia locului de generatii întregi, s-a adeverit în zilele noastre, când, în anul 1978, s-a descoperit în biserica Manastirii o inscriptie de mare însemnatate pentru Biserica si neamul românesc, mai ales din partile Transilvaniei si care consemneaza numele, 'Arhiepiscopului Ghelasie', al zugravului Mihul de la Crisul Alb', precum si anul 1377. Acest Arhiepiscop al Transilvaniei, primul atestat cu numele, este îmbunatatitul Ghelasie pe care poporul, în evlavia sa, îl cinsteste ca sfânt.

În anii din urma, s-au descoperit în chip minunat prin bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu, în jurul Manastirii, parti din sfintele sale moaste, prin care se fac nenumarate minuni în rândul dreptcredinciosilor veniti la Manastire pentru rugaciune si închinare. Astfel, o femeie, pe numele ei Maria, din Negresti-Oas, dupa ce i s-a aratat în vis un porumbel care a îndemnat-o sa mearga la Manastire la Râmet, sa se roage si sa se atinga de moastele Sfântului Ghelasie, a facut precum i se poruncise în vis si s-a vindecat de epilepsie. Unei alte femei, Elisabeta din Albina (Timis), i-a fost vindecata mâna bolnava, prin neîncetate rugaciuni si lacrimi la moastele Sf. Ghelasie, iar un credincios cazut în ratacire de la dreapta credinta din Cocora (Alba) si care era paralizat, adus fiind într-un car cu boi, a aflat vindecare, prin neîncetatele sale rugaciuni si ale parintilor la moastele Sfântului Ghelasie, întorcându-se vindecat la casa sa, trupeste si sufleteste, asemenea paraliticului din Evanghelie.

domeniu: 
categorie: