Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

În Caraş-Severin, aproape 1000 de cai vor trebui eutanasiaţi

Din cauza bolii, peste 1000 de cabaline din Caraş Severin trebuie eutanasiaţi. Conform datelor de la Direcţia Sanitar Veterinară Caraş-Severin, la sfârşitul trimestrului III, în Caraş-Severin existau 13.347 de cai. Dintre aceştia 930 sunt bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, boală similară cu sindromul SIDA la om. Ca şi în cazul HIV, nici la cai nu a fost descoperit vreun antidot.

Boala a fost descoperită mai întâi în nord - vestul ţării în 1992 de unde s-a extins rapid în Banat şi mai apoi în sudul ţării. Vinovată de această situaţie este legea permisivă care nu-i poate obliga pe posesorii de animale bolnave să le eutanasieze şi în acest fel să preîntâmpine răspândirea bolii şi să-şi încaseze despăgubirile de rigoare.
Conform ultimelor informaţii se pare că boala s-a transmis de la animalele bolnave la cele sănătoase fiindcă acestea au păscut împreună, iar transmiterea efectivă a virusului a fost făcută de muşte şi ţânţari. Cele mai puternice focare de infecţie se întâlnesc în zona Reşiţa, mai exact în localităţile Târnova, Brebu, Zorlenţu Mare, Ezeriş, dar şi pe Valea Bistrei la Zorile, Marga şi Băuţari.
În lipsa unei legi clare, boala se răspândeşte rapid, contaminând animalele sănătoase.

domeniu: 
categorie: