Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Carmen Moldovan (PSD): Votul din Republica Moldova reprezintă un pas uriaş şi ireversibil spre democraţie

Deputatul PSD,  Carmen Moldovan, aremis presei o declaraţie referitoare la rezultatul alegerilor democrate din Republica Moldova. Redăm textul declaraţiei:

"Alegerile parlamentare de miercuri din Republica Moldova au generat, firesc, un interes major atât în România, cât şi în spaţiul Uniunii Europene. Modul în care s-a desfăşurat scrutinul se cuvine salutat, ca unul semnificativ liber şi corect, chiar dacă au persistat unele nereguli minore.

Rezultatul votului, în aparenţă nespectaculos, relevă la o analiză mai atentă semnificaţii profunde cu impact deopotrivă naţional şi regional. Dacă la precedentul scrutin, asupra căruia planează încă suspiciuni majore de fraudă, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova obţinuse aproape jumătate din voturile valabil exprimate şi 60 din totalul de 101 mandate parlamentare, alegerile de ieri au marcat răsturnarea uşoară, dar decisivă, a echilibrului de putere în favoarea opoziţiei: Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au câştigat de facto alegerile, cu aproape 55% din voturi, şi vor obţine consecutiv 53 mandate în noul legislativ. Astfel, opoziţia unită întruneşte majoritatea necesară formării unui guvern non-comunist, iar în perspectivă mai are nevoie de doar 8 voturi în Parlament pentru a alege un preşedinte al republicii. Dincolo de aritmetică, semnificaţia votului este majoră: el reprezintă un pas uriaş şi ireversibil al Republicii Moldova spre democraţie, prosperitate şi securitate reală şi asigură condiţia fundamentală pentru consolidarea relaţiilor cu UE şi pentru normalizarea relaţiei cu România pe baze democratice şi de bună vecinătate.

Rezultatul electoral este cu atât mai lăudabil cu cât reprezentanţii opoziţiei democratice din R. Moldova au rezistat pe parcursul ultimelor luni tuturor tentativelor de şantaj şi „cointeresare” şi au infirmat toate speculaţiile scepticilor care anticipau că cel puţin un deputat al opoziţiei va trăda în favoarea comuniştilor. Integritatea şi dârzenia lor se constituie în sine într-un exemplu pe cât de suprinzător, pe atât de demn de urmat, în Moldova şi nu numai.

Distribuţia voturilor şi a mandatelor parlamentare a generat, încă din seara alegerilor, nenumărate speculaţii în spaţiul mediatic privind: succesul sau eşecul negocierilor dintre partidele de opoziţie; loialitatea faţă de opoziţie a lui Marian Lupu, fostul preşedinte al parlamentului, care a părăsit Partidul Comunist în favoarea celui Democrat; modul de interpretare a scrutinului la Moscova şi viitorul ei curs de acţiune în noua situaţie; viitorul politic al lui Voronin; posibilitatea ca opt deputaţi comunişti să voteze alături de blocul democratic la desemnarea viitorului preşedinte al Republicii; şamd. Cred că, mai ales după lecţia de integritate dată de opoziţia moldoveană în ultimele luni, suntem obligaţi moral să o credităm deplin şi necondiţionat. Oportunitatea deschisă de votul de ieri pentru R. Moldova este uriaşă şi sunt convinsă că toate cele patru partide democratice o conştientizează deplin.

Am totodată convingerea că, urmărind interesul naţional, reprezentanţii opoziţiei democratice vor şti să manifeste un spirit de reconciliere în politica internă şi să adopte o politică inclusivistă a tuturor forţelor animate de dezideratul modernizării, democratizării şi apropierii europene a R. Moldova. În acelaşi spirit al reconcilierii în beneficiul interesul naţional, nutresc speranţa că  parlamentarii partidului comunist vor înţelege să evite un impas instituţional.
În concluzie, votul de ieri: deschide, la nivel naţional, un nou orizont de democraţie, prosperitate şi securitate pentru Republica Moldova, pentru care opoziţia democrată va fi responsabilă în faţa cetăţenilor moldoveni; oferă, la nivel bilateral, premisele normalizării relaţiilor Bucureşti-Chişinău; el poate semnifica, geopolitic şi istoric, finalul irevocabil al unei epoci şi al unui tip de sistem politic în regiune, în vecinătatea directă a României şi a Uniunii Europene".

domeniu: 
categorie: